Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018

DŮM a ZAHRADA

Barvíme vajíčka přírodními materiály

Dbáme na to, aby se umytá vejce nedostala do styku s mastnotou,
na potřísněných místech by barva nechytila spolehlivě nebo vůbec.
Výsledná intenzita a odstín barvy je závislý na množství zředění
(barvící látka vůči vodě) a také na délce barvení. Rostlinná barviva
špatně chytají, proto vajíčka v barvící lázni vaříme minimálně 20
minut. Pro intenzivní odstíny necháme vajíčka poté v lázni přes noc.

Pro žlutá vajíčka budeme potřebovat:
slupky ze žluté cibule, šafrán. V půllitru vody svaříme slupky z
jedné či dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli je v barvící lázni
povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat. Delší vyvářka v lázni by
obarvila vajíčka nahnědo. Šafrán je poměrně drahé koření, můžeme
ho nahradit kurkumou či kari kořením. Na půl litru vody dáváme asi
2 lžičky.

Temně červená vajíčka získáme pomocí:
šťávy z červené řepy, slupek červené cibule, kvalitního červeného
vína (spíše fialové). Šťávu z řepy ani víno neředíme, pouze
přivedeme k varu a vložíme do něj vajíčka. Vína však bývá škoda.
Výborné barvící schopnosti mají ale laciná a pro konzumaci velmi
nekvalitní krabicová či po litru balená vína, jež výrobci přibarvují
chemicky. Slupky červené cibule svaříme a vajíčka v nich povaříme
asi 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou
natvrdo během barvení.

Růžová
Barvením v řidším roztoku červené řepy dosáhneme růžové barvy.
Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.

Červeno-fialová
Tohoto odstínu docílíme: borůvkovou šťávou, bezinkami (plody),
červeným vínem. Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou.
Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody,
nebo ještě lépe přímo bezinkovou šťávu.

Světle zelená
Tuto zajímavou barvu získáme z: kmínu, lipového květu. Jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na
půllitr vody alespoň 5 lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.

Tmavě zelená
Barvy tmavé trávy docílíme pomocí: mladého žita (osení), špenátu, olšové kůry. Při barvení žitem nasekáme mladé
lístky narašeného obílí a 5 lžic této drti vaříme v půllitru vody s vajíčky. Sušenou olšovou kůru chvíli před barvením
povaříme, pak teprve přidáváme vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li pomocí špenátu,
půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.

Hnědá
Tuto barvu mnohdy nemusíme pracně vyrábět. V prodeji je dostatek hnědých vajíček, jež lze uvařit a naleštit sádlem.
Pokud však chceme teplejší odstíny hnědočervené, použijeme: dubovou kůru, slupky žluté cibule, černý čaj
Dubová kůra se používá v zelené medicíně. Na půllitr vody se přidávají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry, která se
před barvením chvíli vaří, až poté se vkládají vajíčka. Totéž provedeme se slupkami cibule. Vajíčka v nich necháme
delší dobu. Nejprve budou žlutá, až později začnou chytat hnědý nádech. Černý čaj pro barvení připravujeme vskutku
silný, nejlépe anglický.

Modrá
Velmi neobvyklé barvy lze dosáhnout pomocí červeného zelí. Nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla
ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.

25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30