Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

BOBKOVÝ LIST
Vavřín, pro mnohé známý jako bobkový list, v sobě skrývá mnohé účinky, které byste ani zdaleka nečekali. Bobkový list
je velmi známé a rozšířené koření, které pochází z keře se stále zelenými listy - vavřínu vznešeného.

Bobkový list má silné aroma. Jen málokdo ví, že má také protizánětlivé
účinky a používá se i v medicíně (například jako éterický olej).
Bobkové listy byly například v době klasického Řecka považovány za
posvátné (kněžky před věštbou žvýkali listy, které jsou mírně
narkotické). Vítězové starořeckých olympijských her byli
vyznamenáváni věncem z vavřínu. Keř byl dokonce zasvěcen i
řeckému bohu lékařství - Aeskulapovi.
Ačkoli je bobkový list znám především jako koření, má také zajímavé
léčivé účinky, pro které byl využíván již v dávných staletích.
Obsahuje totiž účinné látky jako bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitamíny (A, B,
C či kyselinu listovou) a rozmanité minerální látky (např. vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík, fosfor
nebo draslík). Proto podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Působí rovněž antisepticky, tedy
protizánětlivě, stejně jako dezinfekčně. A můžete jej vyzkoušet i jako mírné sedativum.
Jako koření se používá sušený list, který by měl správně mít světlezelenou barvu (čím zelenější je barva, tím větší je
kvalita koření, na listech se nesmí objevit různobarevné skvrny). Listy mají velmi specifické aroma a nahořklou chuť –
obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Z toho důvodu se bobkový list používá v
kuchyních při konzervaci masa a ryb, nakládání okurek, hub a zeleniny. Jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa. V
kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy, tak vždy raději v menším
množství a do jídel jej dáváme až před dokončením (příliš dlouhým vařením hořkne). Mletý bobkový list pak přidáváme
až do hotového pokrmu. V porovnání s většinou koření, ze kterého se používají listy, může být bobkový list několikrát
vařen aniž by ztratil většinu aromatických látek.

Využití bobkového listu:
Používá se k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové. Podporuje trávení a chuť k jídlu.
Při revmatických bolestech je bobkový list neocenitelný. Bolavá místa se mažou bobkovým olejem. Ten se připraví
následovně - 50 g bobkového listu dejte do láhve a zalejte nejméně 70 % lihem - 24 hodin nechat louhovat - přidejte
1/2 litru olivového oleje a ve vodní lázni 5-6 hodin zahřívejte, olej se při tom nesmí vařit - nakonec přefiltrujte přes
jemné plátno. Je možné jej také použít jako obklad na klouby: Rozdrťte bobkový list, smíchejte s olivovým olejem,
směs dejte například na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené místo. Bobkový list má schopnost
rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá při trombóze
jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá i při
bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu
léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a
pohmožděninách. Ve formě čaje snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy,
alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u
jater, poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Má rovněž účinky proti molům, vložením
pár lístků do skříně.

Naše babičky si jeho léčivé účinky dobře uvědomovaly. V případě chřipky nebo silného nachlazení používaly tuto mast z
bobkového listu. Máme pro vás recept: 10 bobkových listů zalejeme 70% alkoholem a necháme jeden den odstát. Poté
všechno přelijeme do olivového oleje a dáme na mírný oheň – směs nesmí vřít! Když mast vystydne, nanášíme na
bolestivá místa několikrát denně.
Pokud vás trápí kašel, pomůže 15 bobkových listů, které zalijeme 250 ml citronové šťávy a přidáme 500 g cukru. Směs
vaříme na malém plamenu – do hodiny se vytvoří hustý sirup. Stačí vybrat listy, nechat vystydnout a užívat 1 lžíci
denně. Sirup skladujeme v ledničce.

Bobkový list je nedílnou součástí každé vybavenější kuchyně. Málokoho by ale napadlo, co se s
ním dá dělat za věci, když se tato rostlina zapálí. Listy vavřínu pak slouží jako taková
aromaterapie. Když je zapálíte, začnou se z nich uvolňovat éterické oleje, které obsahují zdraví
prospěšné látky. Především eukalyptus působí výborně na dýchací cesty, které během pár
minut nádherně uvolní. Kromě toho se používá bobkový list také na záněty a pomáhá jako
prevence lidem, kteří trpí epilepsií, aby je nepřekvapil nepříjemný záchvat. Zapalte bobkový list
a už za deset minut ucítíte, jaké divy to dělá!
https://www.youtube.com/watch?v=WdFVOxWAIIQ

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28