Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA SE ZTRACENÝM VEJCEM A ŘEDKVIČKAMI
4 lžíce másla, 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky, 4 brambory, oloupané a nakrájené na
kostky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 800 g mraženého hrášku, 2 lžíce bílého vinného octa,
8 vajec, 4 ředkvičky, 4–6 snítek majoránky nebo oregana.
V hrnci na másle zpěňte jarní cibulku; trvá to asi 2 minuty. Přidejte brambory, zalijte 1,6l vroucí
vody nebo zeleninového vývaru, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut, až budou brambory
měkké. Přidejte hrášek a vařte další 4 minuty. Rozmixujte ponorným mixérem. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu.
Osolte, opepřete a přilijte ocet. Zamíchejte a do středu víru nechte sklouznout vejce rozklepnuté do misky. Po 3–4
minutách vyjměte děrovanou naběračkou. Horkou polévku nalijte do misek, posypte ředkvičkami, předem pokrájenými
na tenké plátky, doprostřed dejte ztracené vejce a ozdobte čerstvými lístky majoránky nebo oregana.
JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
5 vajec, 2kg pěkných drobných salátových brambor (varný typ A), 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce
citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, drcený, mořská sůl a
čerstvě mletý pepř, malý svazek pažitky, nasekaný + na ozdobení, 100 g rukoly, nakrájené
nahrubo + na ozdobení, případně drcený pepř na ozdobení. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a
oloupejte. Brambory uvařte doměkka, slijte a nechte 5 minut chladnout. Na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou
šťávu, olej a česnek, osolte a opepřete. Brambory překrájejte napůl a ještě horké promíchejte se zálivkou. Těsně před
podáváním vmíchejte pažitku a rukolu a ozdobte vejci nakrájenými na čtvrtky. Posypte pažitkou a rukolou a případně
drceným pepřem.
KUŘE NA MLÉCE
1 lžíce olivového oleje, cca 1,5kg kuře, omyté, osušené a svázané, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 140g dijonské
hořčice, 500ml plnotučného mléka, 300ml kuřecího vývaru, 1 lžička fenyklových semínek, 3 proužky kůry z citronu,
4 šalotky, oloupané a podélně rozpůlené. Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém
silnostěnném pekáčku vhodném do trouby rozpalte na středním plameni olej. Kuře osolte,
opepřete a v pekáčku opékejte 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Mezitím v míse smíchejte
hořčici, hořčičný prášek, mléko a vývar. Když je kuře opečené, vlijte k němu do pekáčku směs z
mísy. Přidejte fenyklová semínka, citronovou kůru a majoránku. Vložte do předehřáté trouby a
pečte 1 hodinu. Pak přidejte šalotky a pečte ještě 30 minut dokřehka a dozlatova.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – HLAVIČKA
500 g uzené vepřové krkovice, 8 rohlíků z předešlého dne, 8 vajec, 250 ml smetany na šlehání,
200 – 400 g lístků mladých kopřiv, 1 cibule, nakrájená nadrobno, 4 stroužky česneku, drcené, 1
lžíce čerstvých lístků majoránky, 1 svazek pažitky, nasekané, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce
sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky), 2 lžíce rozpuštěného másla či sádla, máslo
nebo sádlo na vymazání formy.
Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky
dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě,
ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do
mísy. Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými
bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh. Připravenou směs přesuňte do vymazané
chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
Chutná teplá i zastudena.
MRKVOVÝ BERÁNEK
mouka pšeničná polohrubá- 500 gramů, mrkev -340 gramů, cukr krystal -250 gramů, olej -
200 mililitrů, vejce -3 kusy, ořechy vlašské- 130 gramů, rozinky -120 gramů, skořice -2
lžičky, kypřící prášek do pečiva 5 gramů, sůl.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte
hrubou moukou. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte nahrubo. Ve
velké míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem
do pečiva, solí a skořicí a spolu s ořechy a rozinkami ji přidejte do mísy. Důkladně promíchejte. Nejdřív to půjde ztěžka,
ale mrkev po chvilce těsto provlhčí a všechny suroviny se propojí. Těsto nalijte do připravené formy. Pokud máte
dvoudílnou, nalijte těsto až po okraj předního dílu a přiklopte vymazanou a vysypanou druhou částí formy. Máte-li
jednodílnou formu, nalijte těsto 2 cm pod okraj, aby mělo při pečení prostor k vyběhnutí. Beránka vložte do vyhřáté
trouby a pečte 60 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Před vyklopením nechte
beránka 10 minut zchladnout na mřížce.
24
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA SE ZTRACENÝM VEJCEM A ŘEDKVIČKAMI
4 lžíce másla, 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky, 4 brambory, oloupané a nakrájené na
kostky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 800 g mraženého hrášku, 2 lžíce bílého vinného octa,
8 vajec, 4 ředkvičky, 4–6 snítek majoránky nebo oregana.
V hrnci na másle zpěňte jarní cibulku; trvá to asi 2 minuty. Přidejte brambory, zalijte 1,6l vroucí
vody nebo zeleninového vývaru, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut, až budou brambory
měkké. Přidejte hrášek a vařte další 4 minuty. Rozmixujte ponorným mixérem. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu.
Osolte, opepřete a přilijte ocet. Zamíchejte a do středu víru nechte sklouznout vejce rozklepnuté do misky. Po 3–4
minutách vyjměte děrovanou naběračkou. Horkou polévku nalijte do misek, posypte ředkvičkami, předem pokrájenými
na tenké plátky, doprostřed dejte ztracené vejce a ozdobte čerstvými lístky majoránky nebo oregana.
JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
5 vajec, 2kg pěkných drobných salátových brambor (varný typ A), 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce
citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, drcený, mořská sůl a
čerstvě mletý pepř, malý svazek pažitky, nasekaný + na ozdobení, 100 g rukoly, nakrájené
nahrubo + na ozdobení, případně drcený pepř na ozdobení. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a
oloupejte. Brambory uvařte doměkka, slijte a nechte 5 minut chladnout. Na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou
šťávu, olej a česnek, osolte a opepřete. Brambory překrájejte napůl a ještě horké promíchejte se zálivkou. Těsně před
podáváním vmíchejte pažitku a rukolu a ozdobte vejci nakrájenými na čtvrtky. Posypte pažitkou a rukolou a případně
drceným pepřem.
KUŘE NA MLÉCE
1 lžíce olivového oleje, cca 1,5kg kuře, omyté, osušené a svázané, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 140g dijonské
hořčice, 500ml plnotučného mléka, 300ml kuřecího vývaru, 1 lžička fenyklových semínek, 3 proužky kůry z citronu,
4 šalotky, oloupané a podélně rozpůlené. Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém
silnostěnném pekáčku vhodném do trouby rozpalte na středním plameni olej. Kuře osolte,
opepřete a v pekáčku opékejte 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Mezitím v míse smíchejte
hořčici, hořčičný prášek, mléko a vývar. Když je kuře opečené, vlijte k němu do pekáčku směs z
mísy. Přidejte fenyklová semínka, citronovou kůru a majoránku. Vložte do předehřáté trouby a
pečte 1 hodinu. Pak přidejte šalotky a pečte ještě 30 minut dokřehka a dozlatova.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – HLAVIČKA
500 g uzené vepřové krkovice, 8 rohlíků z předešlého dne, 8 vajec, 250 ml smetany na šlehání,
200 – 400 g lístků mladých kopřiv, 1 cibule, nakrájená nadrobno, 4 stroužky česneku, drcené, 1
lžíce čerstvých lístků majoránky, 1 svazek pažitky, nasekané, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce
sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky), 2 lžíce rozpuštěného másla či sádla, máslo
nebo sádlo na vymazání formy.
Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky
dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě,
ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do
mísy. Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými
bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh. Připravenou směs přesuňte do vymazané
chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
Chutná teplá i zastudena.
MRKVOVÝ BERÁNEK
mouka pšeničná polohrubá- 500 gramů, mrkev -340 gramů, cukr krystal -250 gramů, olej -
200 mililitrů, vejce -3 kusy, ořechy vlašské- 130 gramů, rozinky -120 gramů, skořice -2
lžičky, kypřící prášek do pečiva 5 gramů, sůl.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte
hrubou moukou. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte nahrubo. Ve
velké míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem
do pečiva, solí a skořicí a spolu s ořechy a rozinkami ji přidejte do mísy. Důkladně promíchejte. Nejdřív to půjde ztěžka,
ale mrkev po chvilce těsto provlhčí a všechny suroviny se propojí. Těsto nalijte do připravené formy. Pokud máte
dvoudílnou, nalijte těsto až po okraj předního dílu a přiklopte vymazanou a vysypanou druhou částí formy. Máte-li
jednodílnou formu, nalijte těsto 2 cm pod okraj, aby mělo při pečení prostor k vyběhnutí. Beránka vložte do vyhřáté
trouby a pečte 60 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Před vyklopením nechte
beránka 10 minut zchladnout na mřížce.
24