Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 12/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA SE ZTRACENÝM VEJCEM A ŘEDKVIČKAMI
4 lžíce másla, 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky, 4 brambory, oloupané a nakrájené na
kostky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 800 g mraženého hrášku, 2 lžíce bílého vinného octa,
8 vajec, 4 ředkvičky, 4–6 snítek majoránky nebo oregana.
V hrnci na másle zpěňte jarní cibulku; trvá to asi 2 minuty. Přidejte brambory, zalijte 1,6l vroucí
vody nebo zeleninového vývaru, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut, až budou brambory

měkké. Přidejte hrášek a vařte další 4 minuty. Rozmixujte ponorným mixérem. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu.
Osolte, opepřete a přilijte ocet. Zamíchejte a do středu víru nechte sklouznout vejce rozklepnuté do misky. Po 3–4
minutách vyjměte děrovanou naběračkou. Horkou polévku nalijte do misek, posypte ředkvičkami, předem pokrájenými
na tenké plátky, doprostřed dejte ztracené vejce a ozdobte čerstvými lístky majoránky nebo oregana.

JARNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT
5 vajec, 2kg pěkných drobných salátových brambor (varný typ A), 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce
citronové šťávy, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 stroužek česneku, drcený, mořská sůl a
čerstvě mletý pepř, malý svazek pažitky, nasekaný + na ozdobení, 100 g rukoly, nakrájené
nahrubo + na ozdobení, případně drcený pepř na ozdobení. Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a
oloupejte. Brambory uvařte doměkka, slijte a nechte 5 minut chladnout. Na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou
šťávu, olej a česnek, osolte a opepřete. Brambory překrájejte napůl a ještě horké promíchejte se zálivkou. Těsně před
podáváním vmíchejte pažitku a rukolu a ozdobte vejci nakrájenými na čtvrtky. Posypte pažitkou a rukolou a případně
drceným pepřem.

KUŘE NA MLÉCE
1 lžíce olivového oleje, cca 1,5kg kuře, omyté, osušené a svázané, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 140g dijonské
hořčice, 500ml plnotučného mléka, 300ml kuřecího vývaru, 1 lžička fenyklových semínek, 3 proužky kůry z citronu,

4 šalotky, oloupané a podélně rozpůlené. Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém
silnostěnném pekáčku vhodném do trouby rozpalte na středním plameni olej. Kuře osolte,
opepřete a v pekáčku opékejte 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Mezitím v míse smíchejte
hořčici, hořčičný prášek, mléko a vývar. Když je kuře opečené, vlijte k němu do pekáčku směs z
mísy. Přidejte fenyklová semínka, citronovou kůru a majoránku. Vložte do předehřáté trouby a
pečte 1 hodinu. Pak přidejte šalotky a pečte ještě 30 minut dokřehka a dozlatova.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA – HLAVIČKA
500 g uzené vepřové krkovice, 8 rohlíků z předešlého dne, 8 vajec, 250 ml smetany na šlehání,
200 – 400 g lístků mladých kopřiv, 1 cibule, nakrájená nadrobno, 4 stroužky česneku, drcené, 1
lžíce čerstvých lístků majoránky, 1 svazek pažitky, nasekané, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce
sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky), 2 lžíce rozpuštěného másla či sádla, máslo
nebo sádlo na vymazání formy.
Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky
dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě,
ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do
mísy. Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, čerstvou majoránkou a pažitkou, solí, pepřem a sušenými
bylinkami. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh. Připravenou směs přesuňte do vymazané
chlebíčkové formy, povrch uhlaďte a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky.
Chutná teplá i zastudena.

MRKVOVÝ BERÁNEK
mouka pšeničná polohrubá- 500 gramů, mrkev -340 gramů, cukr krystal -250 gramů, olej -
200 mililitrů, vejce -3 kusy, ořechy vlašské- 130 gramů, rozinky -120 gramů, skořice -2
lžičky, kypřící prášek do pečiva 5 gramů, sůl.
Troubu předehřejte na 180 °C, formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte
hrubou moukou. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte nahrubo. Ve
velké míse prošlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem
do pečiva, solí a skořicí a spolu s ořechy a rozinkami ji přidejte do mísy. Důkladně promíchejte. Nejdřív to půjde ztěžka,
ale mrkev po chvilce těsto provlhčí a všechny suroviny se propojí. Těsto nalijte do připravené formy. Pokud máte
dvoudílnou, nalijte těsto až po okraj předního dílu a přiklopte vymazanou a vysypanou druhou částí formy. Máte-li
jednodílnou formu, nalijte těsto 2 cm pod okraj, aby mělo při pečení prostor k vyběhnutí. Beránka vložte do vyhřáté
trouby a pečte 60 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení čistá. Před vyklopením nechte
beránka 10 minut zchladnout na mřížce.

24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29