Page 26 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2016
P. 26
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

CUKETOVÁ POLÉVKA
60 ml oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst bazalkovyć h lístků, nasekanyć h,
mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojenyć h podélně na
čtvrtky a pak na 1cm plátky, 750 ml drůbežího nebo zeleninového vyv́ aru, 60 ml
smetany na vaření, hrst hladkolisté petrželky, nasekané, 50 g strouhaného parmazánu.
Na středním plameni rozehřejte v pánvi olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a
osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete
bílyḿ pepřem, zalijte vyv́ arem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny
polévky rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte
smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do
misek či talířů a ozdobte čerstvě mletyḿ pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

CUKETOVÉ PLACIČKY
30 dkg mladé cukety, 10 dkg strouhanky můžete dát i ovesné vločky, 2 vejce, petrželka,
vopich – libeček, sůl, pepř, olej.
Omytou cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme, necháme odstát a pak slijeme vodu,
kterou pustila.
Přidáme nasekané bylinky, strouhanku, vejce a promícháme. Smažíme na oleji dozlatova,
nebo na lívanečníku trochu potřeném olejem.

KARBANÁTKY S CUKETOU
500 g mletého hovězího masa, 3 vejce, nastrouhaná a vymačkaná cuketa, sůl, pepř,
kmín, lžíce plnotučné či francouzské hořčice.
Všechny ingredience smícháme a necháme lehce odpočinout. Na pánvi pečeme malé
karbanátky. Můžeme je péct také v troubě.

LASAGNĚ
2 balení lasagní, 1 balíček mletého hovězího masa + 1 masox, bylinky – oregano,
bazalka, tymián, rozmarýn…podle chuti, ½ větší nastrouhané cukety bez měkkého
vnitřku, 1 plechovka nakládaných krájených rajčat, 1 krabička rajského protlaku, 2
cibule
Bešamel: 2 lžíce másla, 6 lžic hladké mouky, Mléko, Muškátový oříšek, sůl, pepř
Sýr na zapečení – parmazán, eidam… podle chuti
V hrnci osmažíš cibulku, na ní dáš na kousky nakrájenou cuketu. Přidáš mleté maso,
masox. Vše se osmaží a přiklopíš pokličkou a dusíš. Pak přidáš rajčata a protlak,
bylinky. Dochutíš solí a pepřem, případně jemně osladíš. Omáčku necháš vypnutou
odstát pod pokličkou. V hrnci rozpustíš máslo, přidáš mouku, rychle zašleháš
metličkou a odstavíš z plotny. Přiléváš postupně mléko a stále šleháš, dokud to není
jemné, pro lepší chuť můžeš přidat smetanový tavený sýr. Vrátíš na plotnu a lehce
povaříš jako puding. Do zapékací mísy dáš trochu rajčatové omáčky, na ní nakladeš
lasagně, pak omáčka, bešamel, lasagně, tak pokračuješ, až skončíš vrstvou lasagní, na ní dáš hodně bešamelu a dáš
zapékat do trouby, když do toho píchneš nožem a vše je měkoučké a vrchní bešamel trošku hnědý, posypeš sýrem a
dáš ještě zapékat. Poslední vrstva, kterou je bešamel můžeš před zapékáním poklást nakrájenými rajčaty, po zapečení
posypat hustě sýrem a dát ještě zapéct.

ŠÁTEČKY
1 pomazánkové máslo bez příchuti + stejný díl hladké mouky. Jakákoliv náplň
Pomazánkové máslo smícháme se stejným dílem hladké mouky a hněteme tak
dlouho, až vznikne kompaktní těsto, které necháme 20 minut uležet. Poté
vyválíme asi 0,5 cm silnou placku, vykrojíme třeba kolečka nebo jiné tvary,
které naplníme oblíbenou náplní. Okraje pevně přitiskneme. Šátečky položíme
na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě.
Ještě teplé obalujeme v mletém cukru.

26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31