Page 31 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2018
P. 31
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017

SALÁT Z ANANASU, JABLEK A SEMÍNEK
máta 1 snítka (nasekané lístky), ananas 300 gramů (nakrájené na menší kousky), jablka 2
kusy (nakrájené na kostičky), semínka dýňová 50 gramů (nesolená).
Oloupaný čerstvý ananas nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme (neloupeme je),
zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a rychle je smícháme v míse s ananasem, který je
ochrání před oxidací, a tedy i zhnědnutím. Ovocný salát na závěr smícháme s nasekanými
lístky čerstvé máty a posypeme ho dýňovými.

POLÉVKA SE ZELENINOU A ZÁZVOREM
žampiony 6 kusů, mrkev 1 kus, hráškové výhonky 1 hrst, hrášek 2 lžíce, olej 2 lžíce, sójová
omáčka 1 lžíce (světlá), chilli omáčka 5 kapek, pepř, sůl, zázvor 1 kus (čerstvý - oloupaný,
asi 2 cm)
Mrkev očistíme a nastrouháme na nudličky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
Zázvor nastrouháme najemno a krátce ho opečeme v hrnci na oleji. Přidáme žampiony,
mrkev a hráškové výhonky a restujeme 1 minutu. Do hrnce přilijeme horkou vodu tak, aby
vše bylo ponořené, přidáme hrášek a 5 minut povaříme. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, chilli a sójovou
omáčkou.
PEČENÉ KUŘE S OŘECHOVOU NÁDIVKOU
Sůl, kuře 1 kus (celé), slanina anglická 60 gramů, ořechy vlašské 50 gramů, máslo 40
gramů, houska 3 kusy, cibule 1 kus, mléko 0,5 decilitrů, vejce 1 kus, česnek 1 stroužek,
tymián 4 snítky, pepř černý (mletý).
Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a oloupanou cibuli najemno. Ořechy se slaninou
orestujeme krátce na pánvi s polovinou másla, přidáme polovinu cibule a mícháme, dokud
nezesklovatí. Směs dáme k housce, vše promícháme s vejcem rozkvedlaným s mlékem,
osolíme a opepříme. Kůži na prsou dobře omytého, osušeného a osoleného kuřete mírně
nadzvedneme a naplníme nádivkou. Zbylou nádivku dáme do břišní dutiny. Kuře dáme do
pekáčku vytřeného zbylým máslem a přidáme zbylou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Vložíme snítky tymiánu,
přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut. Poté kuře odklopíme a pečeme za častého přelévání
výpekem ještě 20 minut

TŘIKRÁLOVÝ VĚNEC
500 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 80 g pískového cukru,
30 g droždí, 250 ml mléka, 1 ks vejce nebo žloutek, 1/4 lžičky soli, moučkový
cukr na posypání hotového věnce, hladká mouka na pomoučení válu
vymazanou dortovou formu
Na náplň: 300 g strouhaných lískových (vlašských) oříšků, 100 g cukru, 50 g
rozinek, 100 ml mléka, 1 balíček skořicového cukru, 1 vejce.
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a

umícháme na kašičku. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout. Do
mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a
rozehřátý tuk. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se
mísy (pro usnadnění práce můžeme použít elektrický hnětač). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme
utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C, vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme (dobře
vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná) 6.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou 1 cm. Náplň rovnoměrně naneseme na těsto, to pak
stočíme a upravíme ve vymazané formě do tvaru šneku. Necháme 30 minut odpočinout, těsto nezapomeneme
propíchat špejlí (aby se nám při pečení dostala ven pára). Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C cca 50 minut (v
některých starých receptech se doporučuje nejprve na 15 minut zapéci na 190-200 °C a pak teplotu snížit a dopékat
pozvolna). Upečený věnec posypeme moučkovým cukrem.
Příprava náplně: Oříšky smícháme s cukrem, vajíčkem, skořicovým cukrem a rozinkami, promícháme, přilijeme mléko a
opět směs důkladně zamícháme.
Tento sladký věnec naše babičky připravovali také v remosce.

31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36