Page 29 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2018
P. 29
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 49/2017

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

SVAŘENÉ VÍNO
K zimnímu období patří hrníček dobrého svařeného vína, ale ne vždy
Vám chutná, jak tedy na něj?
Duši svařenému vínu dává zimní směs koření – hřebíček, skořice,
badyán, citronová kůra, případně i vanilka. Jenom že, aby se koření
hezky rozvinulo, potřebuje se chvíli vařit a extrahovat. To zas nesvědčí
vínu, protože varem se rychle odpaří alkohol. Víno si zaslouží jen
prohřát, nikoli převařit. Co s tím? Například svařit si nejprve aromatický
karamelový základ a ten smíchat s horkým vínem.
1 litr červeného vína, 200 ml vody, 6 lžic pískového cukru, 1 větší
kousek skořicové kůry, 1 lžička hřebíčků, 1 hvězdička badyánu, 1 citron,
případně sušená citronová kůra (prodává se jako koření)
Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyššími okraji) a
pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat.
Dál už míchat nemusíte, přinejmenším se tak vyvarujete rizika, že ze
zvyku oblíznete lžíci a ošklivě si spálíte rodícím se karamelem jazyk. K
substanci, která vzniká v kastrůlku, se chovejte opatrně a s
dostatečným respektem, karamel totiž dosahuje o dost vyšších teplot,
než obyčejná vroucí voda.
Cukr nejprve začne pěnit a bublat, dokonce mu to asi jednu minutu vydrží, a pak, bez jakéhokoli varování, začne měnit
barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Pokud včas nezasáhnete a kastrůlek nestáhnete z plotýnky ve chvíli,
kdy je cukr příjemně světle hnědý asi jako slabý čaj, karamel zhořkne a nebude dobrý.
Nikam proto při karamelizaci neodcházejte a při dosažení správného odstínu okamžitě odstavte kastrůlek a přelijte jeho
obsah – z bezpečné vzdálenosti od vašich očí a s rukou schovanou za okrajem hrnce – odměřeným množstvím vroucí
vody. Opatrně míchejte, přestože vše bude nadále intenzivně a výhružně bublat, až se skoro všechen karamel rozpustí.
Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plameni.
Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní, začne se z něj kouřit a ze dna se začnou zvedat první
bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte příkon tepla.
Víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili v předchozích krocích spotřebovat kůru, a
hned podávejte.
Vyzkoušejte také bílé svařené víno:
750 ml bílého vína, 750 ml světlé hroznové šťávy, 1 1/2 chemicky neupravené pomeranče, 3 hřebíčky, 1 1/2 badyán, 1
1/2 tyčinky skořice, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 1/2 lžičky medu, 12 lžiček rumu
Pomeranče umyjeme horkou vodou a nakrájíme na plátky. Hřebíček a badyán s plátky pomeranče ohřejeme v
hroznové šťávě se skořicí. Přidáme bílé víno. Nyní se směs už nesmí vařit. Nakonec vmícháme likér a osladíme medem.
Nalijeme přes sítko do sklenic a podáváme s trochou rumu.
Základem každého svařeného vína je koření, které Vám zdravotně prospívá:
Hřebíček - má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky
Skořice - pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje
krvácení z nosu a silné menstruace, zlepšuje trávení - štěpí tuky,
zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou, zahřívá a
stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti,
nadýmání, podporuje chuť k jídlu, zevně se používá proti
revmatismu
má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie, používá se jako
prostředek proti nachlazení, kašli, chřipce
Badyán - příznivě působí při kolikách a revmatismu

29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34