Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 50/2015
P. 17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PEČENÁ ŘEPA S MEDEM A OŘECHY
1 ks větší červené řepy nebo dvě menší, 1-2 ks stroužky česneku, 1 hrst
vlašských ořechů, 3-4 lžíce tekutého medu, citronová šťáva z 1 ks citrónu,
olivový olej, pepř, voda, sůl
Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka
(stačí cca 10-15 minut), pak ji nakrájíme na opravdu tenké plátky. Plátky
řepy vyskládáme do jedné vrstvy do zapékací mísy nebo na plech, osolíme a
okořeníme pepřem, hojně posypeme nasekanými vlašskými ořechy a
pokapeme medem. Navrstvíme další řepu, tuto vrstvu také posypeme ořechy, osolíme, okořeníme pepřem,
pokapeme medem, posypeme na plátky nakrájeným česnekem a nakonec zastříkneme citronovou šťávou. Dáme
péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut, po upečení ještě horký pokrm pokapeme olivovým
olejem.
PIKANTNÍ ŠUNKA
2,5 kg vykoštěné vepřové šunky v celku, 1,5 kg brambor nebo zmrazených
kroket, 500 g růžičkové kapusty, 250 g sušených švestek, 4 lžíce prosáté
strouhanky, 2 lžičky moučkového cukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička
celého černého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 5 ks hřebíčků, 2 ks
bobkové listy, 1 ks kousek skořicové kůry, 1 ks velké vejce, 1 ks cibule, 1/2 ks
citrónu, voda, sůl.
Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše
zalijeme asi 4 l vody, do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni ji
vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkka. Sušené švestky propláchneme a spolu s celou skořicí a oloupaným, na
plátky nakrájeným citrónem je povaříme v 1/2 l vody, potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout.
Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky. Uvařené maso
vyjmeme z hrnce, opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou
strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty). Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na
200 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička, asi 20 minut. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a
obložíme prochladlými vařenými švestkami, podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu podáváme
malé smažené krokety nebo vařené maštěné brambory.
SUCHÁRKY
140 g hladké mouky, 140 g práškového cukru, 1 hrst vlašských nebo lískových
ořechů (mandlí), 4 ks vaječné bílky, Alobal, forma na srnčí hřbet, práškový cukr na
vysypání alobalu, mouka na vysypání formy, tuk na vymazání
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr, pak zlehka zamícháme
hladkou mouku a celé ořechy. Těsto vylijeme do tukem vymazané a hrubou moukou
vysypané formy na srnčí hřbet. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45 minut.
Po upečení vyklopíme a zabalíme do alobalu vysypaného práškovým cukrem. Druhý
den nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, ty vyskládáme na plech a necháme v
troubě vyhřáté na 50 °C vysušit tak 40 minut.
ŠVESTKY S MANDLÍ V ČOKOLÁDĚ
1 balíček sušených švestek, 1 balíček mandlí, čokoláda, voda na spaření mandlí
Mandle spaříme v horké vodě, pak je oloupáme. Do každé švestky vložíme jednu
mandli, naplněné švestky máčíme v čokoládě rozehřáté v mikrovlnné troubě
nebo ve vodní lázni.
VAJEČNÝ LIKÉR
4 ks žloutky, 1 ks konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 1 ks konzerva
kondenzovaného neslazeného mléka, 1 bal. vanilkového cukru, 0,5 l tuzemáku (nebo
bílého rumu)
V mixéru důkladně rozmixujeme cukr s mléky a žloutky. Vzniklou hmotu promícháme s
rumem a pak ji procedíme. Naplněné láhve, dobře uzavřeme a uložíme v chladnu a temnu.
17
PEČENÁ ŘEPA S MEDEM A OŘECHY
1 ks větší červené řepy nebo dvě menší, 1-2 ks stroužky česneku, 1 hrst
vlašských ořechů, 3-4 lžíce tekutého medu, citronová šťáva z 1 ks citrónu,
olivový olej, pepř, voda, sůl
Červenou řepu očistíme a uvaříme v celku v mírně osolené vodě doměkka
(stačí cca 10-15 minut), pak ji nakrájíme na opravdu tenké plátky. Plátky
řepy vyskládáme do jedné vrstvy do zapékací mísy nebo na plech, osolíme a
okořeníme pepřem, hojně posypeme nasekanými vlašskými ořechy a
pokapeme medem. Navrstvíme další řepu, tuto vrstvu také posypeme ořechy, osolíme, okořeníme pepřem,
pokapeme medem, posypeme na plátky nakrájeným česnekem a nakonec zastříkneme citronovou šťávou. Dáme
péct do trouby vyhřáté na 150-160 °C tak na 15-20 minut, po upečení ještě horký pokrm pokapeme olivovým
olejem.
PIKANTNÍ ŠUNKA
2,5 kg vykoštěné vepřové šunky v celku, 1,5 kg brambor nebo zmrazených
kroket, 500 g růžičkové kapusty, 250 g sušených švestek, 4 lžíce prosáté
strouhanky, 2 lžičky moučkového cukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička
celého černého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 5 ks hřebíčků, 2 ks
bobkové listy, 1 ks kousek skořicové kůry, 1 ks velké vejce, 1 ks cibule, 1/2 ks
citrónu, voda, sůl.
Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše
zalijeme asi 4 l vody, do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni ji
vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkka. Sušené švestky propláchneme a spolu s celou skořicí a oloupaným, na
plátky nakrájeným citrónem je povaříme v 1/2 l vody, potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout.
Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky. Uvařené maso
vyjmeme z hrnce, opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou
strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty). Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na
200 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička, asi 20 minut. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a
obložíme prochladlými vařenými švestkami, podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu podáváme
malé smažené krokety nebo vařené maštěné brambory.
SUCHÁRKY
140 g hladké mouky, 140 g práškového cukru, 1 hrst vlašských nebo lískových
ořechů (mandlí), 4 ks vaječné bílky, Alobal, forma na srnčí hřbet, práškový cukr na
vysypání alobalu, mouka na vysypání formy, tuk na vymazání
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr, pak zlehka zamícháme
hladkou mouku a celé ořechy. Těsto vylijeme do tukem vymazané a hrubou moukou
vysypané formy na srnčí hřbet. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45 minut.
Po upečení vyklopíme a zabalíme do alobalu vysypaného práškovým cukrem. Druhý
den nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, ty vyskládáme na plech a necháme v
troubě vyhřáté na 50 °C vysušit tak 40 minut.
ŠVESTKY S MANDLÍ V ČOKOLÁDĚ
1 balíček sušených švestek, 1 balíček mandlí, čokoláda, voda na spaření mandlí
Mandle spaříme v horké vodě, pak je oloupáme. Do každé švestky vložíme jednu
mandli, naplněné švestky máčíme v čokoládě rozehřáté v mikrovlnné troubě
nebo ve vodní lázni.
VAJEČNÝ LIKÉR
4 ks žloutky, 1 ks konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 1 ks konzerva
kondenzovaného neslazeného mléka, 1 bal. vanilkového cukru, 0,5 l tuzemáku (nebo
bílého rumu)
V mixéru důkladně rozmixujeme cukr s mléky a žloutky. Vzniklou hmotu promícháme s
rumem a pak ji procedíme. Naplněné láhve, dobře uzavřeme a uložíme v chladnu a temnu.
17