Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 50/2015
P. 16
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

SKOŘICE
Skořici známe jako voňavé koření, kterým dochucujeme jídlo. V tradiční medicíně
ale byla využívána jako lék.
V našich krajích máme skořici neodmyslitelně spojenou s vůní Vánoc a zimy
To, čemu říkáme skořice, je odloupnutá a usušená kůra skořicovníku, stromu
dorůstajícího až úctyhodných 10 metrů. Nejznámějšími a nejčastěji pěstovanými
druhy jsou skořicovník cejlonský a čínský. Jak napovídají už samotné jejich názvy,
pěstují se především v Číně, na Cejlonu, na Jávě, na Filipínách, v Africe, v Brazílii
a dalších oblastech tropického a subtropického pásma. Usušená kůra skořicovníku
se následně zpracovává mnoha různými způsoby, jak pro kulinářské, tak pro
léčebné účely.
V Asii se skořice tradičně používá pro zahřátí těla, přidává se za tímto účelem
hlavně do bylinných čajů. Látky obsažené ve skořici nás dokáží vnitřně zahřát a
rozproudit krev v našich žilách. Mají celkově povzbuzující účinek na naše
tělo i mysl, zahánějí chmury, zlepšují náladu a působí jako přírodní
afrodiziakum.
Skořice podporuje chuť k jídlu a má celkově velmi příznivý vliv na naše
zažívání, pomáhá léčit průjmová onemocnění a působí i proti nadýmání.
Pro své dezinfekční a antibiotické účinky a schopnost prohřátí organismu
je účinná také při léčbě nachlazení, kdy ji nejlépe přidáváme do bylinkových
čajů. V Asii se také tradičně předepisuje pro léčbu onemocnění močových cest.
Ženám se skořice doporučuje především pro svou schopnost napravovat poruchy
menstruace, snížit její bolestivost a upravit pravidelnost. Při klimakteriu
skořice pomáhá omezit nepříjemné průvodní potíže. Podle posledních
výzkumů byl prokázán účinek skořice při léčbě cukrovky, kdy užívání skořicových
výtažků či skořice samotné úspěšně snižuje hladinu krevního cukru u

diabetiků. Stejně tak snižuje i hladinu cholesterolu v krvi.
Skořice je také významný antioxidant, chrání naše tělo před
volnými radikály a čistí krev. Skořici můžeme užívat vnitřně buď
výše jmenovaným přidáním do čajové směsi, či přidáním do vhodného
jídla. Pro vnější aplikaci používáme skořicových výtažků především ve
formě masážních olejů a tělových krémů. Aplikují se k úlevě při bolesti
svalů, při svalových křečích, na revmatické bolesti kloubů a
celkovému prohřátí a regeneraci tkání. Účinné látky také pomáhají
s urychlením metabolismu v buňkách a zrychlením látkové
výměny, čehož se v posledních letech hojně využívá k
odstraňování celulitidy. Pro své dezinfekční a antibiotické
účinky se výtažky skořice přidávají i do ústních vod, léčí zánětlivá onemocnění dásní. I když všeobecně se
při vnitřním užití mírných dávek na skořici nevyskytují žádné specifické negativní reakce, těhotné ženy by ji měly
raději konzumovat jen v malých dávkách. V ojedinělých případech se někdy může vyskytnout alergická reakce na
skořici.
Jsou pokrmy a nápoje, které by bez skořice ztratily své typické kouzlo. Vánoční cukroví, jablečný závin, perníčky,
sušenky a jiné pečivo, zavařeniny. V mnohých kulturách se skořice používá i na dochucení masitých pokrmů,
chutney, gurmánských omáček a marinád. Skořicová kůra se také uplatňuje při výrobě likérů a pálenek (malý tip:
zkuste do lahve rumu, koňaku nebo vodky vložit jeden svitek skořicové kůry a za 14 dní ochutnejte..)
Skořice se po mnohé generace také používá na aromatizování tabáku pro vodní dýmky, svíček, vonných tyčinek,
vánočních františků, vonných olejů a kadidel, samozřejmě také parfémů a jiných kosmetických výrobků.

Pohár zamilovaných
(zimní nápoj, který vás zahřeje, rozproudí vám krev a jistě vás příjemně povzbudí)
1 láhev červeného vína, šťáva z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 2-3 svitky
skořicové kůry, 6 hřebíčků, med nebo nerafinovaný cukr pro ochucení. Ve větším
hrnci smícháme víno a šťávu z citrusů, přidáme koření, necháme krátce přejít
varem, odstavíme z vařiče a podle chuti osladíme, podáváme horké.

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21