Page 32 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2018
P. 32
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2018

MANDLOVÉ HŘÍBKY LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

200 g mandlí se slupkou, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce kakaa holandského typu.
Mandle přelijte vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pak spařené mandle oloupejte a osušte v
papírové utěrce. Najemno namelte a smíchejte s moučkovým cukrem a bílkem. Vypracujete
lehce lepivé, ale tvarovatelné těsto (bude-li nutné dosypávat suroviny, myslete na to, že
mandlí a cukru by měl zůstat stejný poměr). Těsto rozdělte na poloviny, do jedné
přimíchejte kakao. Tvarujte bílé a hnědé kuličky, vytvarujte, nožičku a klobouk a slepujte je
dohromady.

MAKRONKY
115 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 150 g moučkového cukru,
90 g bílků (asi 3 bílky), 50 g krupicového cukru, potravinářské barvivo NA NÁPLŇ:
200 g mascarpone, 20 g změklého másla, 200 g mražených nebo čerstvých malin,
1 lžíce moučkového cukru.
Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru promixujte, aby
směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto. Bílky spojte s krupicovým
cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh úplně pevný. Na
závěr přidejte do sněhu trošku barviva. Do bílků nasypte směs mandlové mouky a
cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se
rozlévat, když těstem projedete vařečkou. Připravte si zdobicí sáček s hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí
papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by
mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí
poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze
přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při
doteku se nelepily). Předehřejte troubu na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky
můžete nyní zamrazit). Mezitím připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte.
Prošlehejte mascarpone s máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky
z plechu a nechte je v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je
maximálně 4 dny.

MANDLOVÉ SUCHÁRKY
4 bílky, 140 g moučkového cukru, špetka domácího vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z
1 citronu, 140 g hladké mouky, 100 g neloupaných mandlí, máslo a hrubá mouka na
vymazání a vysypání formy.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte
moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmíchejte citronovou kůru, mouku a mandle.
Hranatou formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, přesuňte těsto
a pečte ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut – povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout. Po upečení vyklepněte
chlebíček z formy a zabalte ho do alobalu a ještě do utěrky. Takto zabalený chlebíček nechte při pokojové teplotě
odpočinout do příštího dne. Pak ho nakrájejte ostrým tenkým nožem nebo na kráječi na co nejtenčí plátky. Plátky
rozložte na plech vyložený papírem na pečení a dejte je do trouby předehřáté na 100 °C usušit; trvá to asi 5–10 minut.
Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálili. Ve finále by měly mít světlezlatou barvu a měly by být
křupavé.

LOUŽNICKÉ KACHLIČKY
Těsto: 125 g medu, 125 g Hery, 130 g cukru krupice, 1 lžička perníkového koření, 500 g
hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 3 vejce, 1 lžíce kakaa.
Náplň: domácí povidla, rum, mandle či jiné mleté ořechy – vše smícháme do
konzistence jako pomazánka
K potření: 1 bílek, 2 lžíce rumu, moučkový cukr
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto, pozor bude lepivé, nic toho nedbejte a dejte
do folie a nechte jeden den, ale klidně i více, odpočinout.
Těsto vyválejte na pomoučněném válem a vykrajujte stejné čtverečky cca 3x3 cm, pečte
ve vyhřáté troubě cca 8 minut do hněda. Nechte vychladnout pár minut a ihned slepujte připravenou pomazánkou
z povidel a ořechů. Potírejte bílkovou polevou a posypte mandlemi.

32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37