Page 31 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2018
P. 31
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 46/2018
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
MANDLE
Mandle obvykle využíváme jako rychlé monotónní mlsání, aniž bychom věděli, že se z nich dají uchystat zdravější
varianty dortů, sladkých dezertů, mléko, případně i saláty, které dozdobíme právě mandlovými lupínky. Dříve, než si je
však představíme, pojďme si společně o mandlích opět něco více povědět.
Ukrývají totiž takovou spoustu deficitních minerálů, stejně jako vlákniny.
Stromy mandloní řadíme mezi jedny z prvních ořešáků vůbec, často jsou
zmiňovány ve Starém zákoně, kde jejich větve symbolizují neposkvrněné početí
Panenky Marie. Botanicky se jedná o příbuzné meruněk, první posly jara.
Zatímco ostatní stromy a kytičky spí, mandle se halí do tisíců narůžovělých
kvítku, jež voní medem. Pravděpodobně pocházejí z Řecka, odkud se pak
tradice pojídání křupavých mandlí rozšířila do celého světa. V Itálii byly mandle
zárukou šťastného manželství, jejich pět kousků v dlaních nevěsty a ženicha
symbolizovaly zdraví, štěstí, plodnost, bohatství a dlouhověkost. Jejich historie
je skutečně obsáhlá, chcete-li, zkuste si o nich načíst více. Sama jsem byla překvapená, kolika rituály a pověrami bývají
opředeny.
Mandle jsou zásobárnou mononenasycených tuků, které kromě pozitivního vlivu na hladinu LDL
cholesterolu působí kladně také na naše srdce. Tyto tuky zaujímají asi 70 % z jejich celkového objemu.
Konzumujeme-li tedy mandle s mírou, cca 40 g denně, kdy si jimi zpestříme například odpolední svačinku, abychom
pak k večeři vynechali máslo a dobrý celozrnný chléb namazali pouze tvarohem, je vše v pořádku. Pamatujme,
hlídáme-li si zde váhu, je dobré mezi tuky vybírat a upřednostnit spíše takové, které se řadí mezi rostlinné. Zde patří
právě ořechy, semínka, kvalitní oleje, avokádo atd. Tuky nelze zredukovat úplně, jsou pro nás nezbytné, proto,
přemýšlejme nad nimi a vybírejme skutečně ty, ze kterých naše tělo získá největší užitek.
30 g mandlí ukrývá zhruba 6 g bílkovin. A to je na tak malé množství opravdu slušná dávka. Jen si to spočtěme,
na každý kilogram tělesné hmotnosti bychom měli přijmout 0,8 g bílkoviny denně. To znamená, pro 50 kilovou ženu je
optimální přijmout 40 g bílkovin. Výjimkou jsou samozřejmě děti, senioři, těhotné a kojící maminky, sportovci, kteří
cvičením budují svalovou hmotu.
V oněch 30 g mandlí najdeme 80 mg vápníku. Toho bychom měli pro změnu přijmout 10 mg na 1 kg tělesné
hmotnosti. Ona malá hrst 30 g mandlí dále obsahuje 3, 5 g vlákniny, té bychom měli denně přijmout 30 g, dále 200
mg hořčíku, který, mimo jiné, společně s vápníkem a hořčíkem pomáhá zachovat acidobazickou rovnováhu těla. Ve
stejném množství pak najdeme 76 mg hořčíku. Ten, aktivuje v našem těle na 300 různých enzymů. A to je již přeci
parádní výkon. Dalo by se říci, že tyto oříšky jsou takovou přírodní minerální lékárničkou a mohu vám slíbit, že ani zde
onen výčet dobrého nekončí. Obsahují totiž ještě zinek, měď a mangan. Důležité stopové prvky, které se podílejí na
stovkách tělesných funkcí. Zajímavý je také obsah vitamínu E, vitamínu života, který má výrazný antioxidační účinek.
Z mandlí se dá uchystat taková spousta báječných dobrot, zmiňme například mandlové mléko, jehož přípravu zvládne
úplně každý. Nápoj, který vyrobíme, se vyznačuje jemnou, mléčnou chutí se srovnatelným obsahem proteinů a
minerálních látek, jako mléko kravské. Navíc, nevzniká na něj
alergie, což se u kravského mléka říci nedá. Na pozoru by se mít
jen ti, které oříšky dráždí. Mandlové mléko neobsahuje žádný
cholesterol, tudíž, v rozumném množství lze zařadit do jídelníčku
nízkocholesterolových diet. A jak si jej tedy uchystat?
Mandlové mléko
200 g mandlí, 450 ml vody, vanilkový prášek
Mandle namočíme na 8 hodin do vlažné vody. Tím v nich
aktivujeme celou řadu prospěšných enzymů. Následně
rozmixujeme, dáme si záležet, abychom je skutečně pořádně
rozdrtili. Přecedíme, přes jemné sítko, případně přes plátěný
ubrousek. Podáváme. Neskladujeme však do zásoby, tím, že
jsme rozbili strukturu oříšku, velmi snáze podléhá oxidaci. To
poznáme tak, že je nápoj nahořklý. Z drtě, která zůstane,
můžeme uchystat kuličky v kombinaci se sušeným ovocem. Směs
stačí opět jemně umixovat.
31
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
MANDLE
Mandle obvykle využíváme jako rychlé monotónní mlsání, aniž bychom věděli, že se z nich dají uchystat zdravější
varianty dortů, sladkých dezertů, mléko, případně i saláty, které dozdobíme právě mandlovými lupínky. Dříve, než si je
však představíme, pojďme si společně o mandlích opět něco více povědět.
Ukrývají totiž takovou spoustu deficitních minerálů, stejně jako vlákniny.
Stromy mandloní řadíme mezi jedny z prvních ořešáků vůbec, často jsou
zmiňovány ve Starém zákoně, kde jejich větve symbolizují neposkvrněné početí
Panenky Marie. Botanicky se jedná o příbuzné meruněk, první posly jara.
Zatímco ostatní stromy a kytičky spí, mandle se halí do tisíců narůžovělých
kvítku, jež voní medem. Pravděpodobně pocházejí z Řecka, odkud se pak
tradice pojídání křupavých mandlí rozšířila do celého světa. V Itálii byly mandle
zárukou šťastného manželství, jejich pět kousků v dlaních nevěsty a ženicha
symbolizovaly zdraví, štěstí, plodnost, bohatství a dlouhověkost. Jejich historie
je skutečně obsáhlá, chcete-li, zkuste si o nich načíst více. Sama jsem byla překvapená, kolika rituály a pověrami bývají
opředeny.
Mandle jsou zásobárnou mononenasycených tuků, které kromě pozitivního vlivu na hladinu LDL
cholesterolu působí kladně také na naše srdce. Tyto tuky zaujímají asi 70 % z jejich celkového objemu.
Konzumujeme-li tedy mandle s mírou, cca 40 g denně, kdy si jimi zpestříme například odpolední svačinku, abychom
pak k večeři vynechali máslo a dobrý celozrnný chléb namazali pouze tvarohem, je vše v pořádku. Pamatujme,
hlídáme-li si zde váhu, je dobré mezi tuky vybírat a upřednostnit spíše takové, které se řadí mezi rostlinné. Zde patří
právě ořechy, semínka, kvalitní oleje, avokádo atd. Tuky nelze zredukovat úplně, jsou pro nás nezbytné, proto,
přemýšlejme nad nimi a vybírejme skutečně ty, ze kterých naše tělo získá největší užitek.
30 g mandlí ukrývá zhruba 6 g bílkovin. A to je na tak malé množství opravdu slušná dávka. Jen si to spočtěme,
na každý kilogram tělesné hmotnosti bychom měli přijmout 0,8 g bílkoviny denně. To znamená, pro 50 kilovou ženu je
optimální přijmout 40 g bílkovin. Výjimkou jsou samozřejmě děti, senioři, těhotné a kojící maminky, sportovci, kteří
cvičením budují svalovou hmotu.
V oněch 30 g mandlí najdeme 80 mg vápníku. Toho bychom měli pro změnu přijmout 10 mg na 1 kg tělesné
hmotnosti. Ona malá hrst 30 g mandlí dále obsahuje 3, 5 g vlákniny, té bychom měli denně přijmout 30 g, dále 200
mg hořčíku, který, mimo jiné, společně s vápníkem a hořčíkem pomáhá zachovat acidobazickou rovnováhu těla. Ve
stejném množství pak najdeme 76 mg hořčíku. Ten, aktivuje v našem těle na 300 různých enzymů. A to je již přeci
parádní výkon. Dalo by se říci, že tyto oříšky jsou takovou přírodní minerální lékárničkou a mohu vám slíbit, že ani zde
onen výčet dobrého nekončí. Obsahují totiž ještě zinek, měď a mangan. Důležité stopové prvky, které se podílejí na
stovkách tělesných funkcí. Zajímavý je také obsah vitamínu E, vitamínu života, který má výrazný antioxidační účinek.
Z mandlí se dá uchystat taková spousta báječných dobrot, zmiňme například mandlové mléko, jehož přípravu zvládne
úplně každý. Nápoj, který vyrobíme, se vyznačuje jemnou, mléčnou chutí se srovnatelným obsahem proteinů a
minerálních látek, jako mléko kravské. Navíc, nevzniká na něj
alergie, což se u kravského mléka říci nedá. Na pozoru by se mít
jen ti, které oříšky dráždí. Mandlové mléko neobsahuje žádný
cholesterol, tudíž, v rozumném množství lze zařadit do jídelníčku
nízkocholesterolových diet. A jak si jej tedy uchystat?
Mandlové mléko
200 g mandlí, 450 ml vody, vanilkový prášek
Mandle namočíme na 8 hodin do vlažné vody. Tím v nich
aktivujeme celou řadu prospěšných enzymů. Následně
rozmixujeme, dáme si záležet, abychom je skutečně pořádně
rozdrtili. Přecedíme, přes jemné sítko, případně přes plátěný
ubrousek. Podáváme. Neskladujeme však do zásoby, tím, že
jsme rozbili strukturu oříšku, velmi snáze podléhá oxidaci. To
poznáme tak, že je nápoj nahořklý. Z drtě, která zůstane,
můžeme uchystat kuličky v kombinaci se sušeným ovocem. Směs
stačí opět jemně umixovat.
31