Page 40 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019
P. 40
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ JAKO LÉK
Po žampionech u nás nejrozšířenější pěstovaná houba. Obsah látek, stimulujících imunitní systém člověka i obsah látek,
zpomalujících růst některých druhů nádorů v hlívě obsažených je mnohokrát prokázán.
Z praktického hlediska je ovšem známo, že léčivé účinky se projeví pouze při déle dobém a pravidelném podávání.
Ale i její tepelné zpracování má své podmínky.
Další text je z článku na www.zbynekmlcoch.cz
Hlavní dvě pravidla:
► Při tepelném zpracování nikdy teplota nesmí překročit 60°C
► Hlívu krájíme KERAMICKÝM nožem - hlíva nesmí přijít do styku s kovem, protože by došlo k degradaci betaglukanů,
nejdůležitějších obsažených složek
Recept na hlívovou kaši k posílení imunity
0,5 kg hlívy ústřičné nasekejte keramickým nožem na drobno a dejte do v 0,75 litru vody.
Do většího hrnce dejte vodu a do něj menší nádobu s na drobno nasekanou hlívou. Nejlépe skleněnou, například z
varného skla. (Betaglukan nesmí přijít do styku s kovem). Do nasekané hlívy dejte koření, která máte rádi a také
teploměr, kterým budete kontrolovat teplotu kaše.
Měřící část teploměru udržujte přibližně ve středu ohřívané hmoty. Pokud by se teploměr dotýkal spodku nádoby,
ukazoval by vyšší teplotu.
Nasekanou hmotu zahřívejte jednu hodinu při teplotě 50 - 60°C. Pokud se teplota překročí, může dojít k poškození
betaglukanů a kaše může částečně nebo úplně ztratit své léčivé vlastnosti.
Po hodině "vaření" nechte kaši 1 hodinu odstát
Pro posílení imunitního systému se kaše z hlívy ústřičné jí po celý den. Pokud pacient není schopen jíst, pije jen vodu z
kaše. Voda je, ale méně účinná než kaše. Konzumujte minimálně 30 minut před jídlem.
Při případném ohřívání teplota by neměla překročit 60°C.
Hlíva ústřičná v pěstírně Fr. Brabence na Smržovce.
Foto: P. Hampl
40
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ JAKO LÉK
Po žampionech u nás nejrozšířenější pěstovaná houba. Obsah látek, stimulujících imunitní systém člověka i obsah látek,
zpomalujících růst některých druhů nádorů v hlívě obsažených je mnohokrát prokázán.
Z praktického hlediska je ovšem známo, že léčivé účinky se projeví pouze při déle dobém a pravidelném podávání.
Ale i její tepelné zpracování má své podmínky.
Další text je z článku na www.zbynekmlcoch.cz
Hlavní dvě pravidla:
► Při tepelném zpracování nikdy teplota nesmí překročit 60°C
► Hlívu krájíme KERAMICKÝM nožem - hlíva nesmí přijít do styku s kovem, protože by došlo k degradaci betaglukanů,
nejdůležitějších obsažených složek
Recept na hlívovou kaši k posílení imunity
0,5 kg hlívy ústřičné nasekejte keramickým nožem na drobno a dejte do v 0,75 litru vody.
Do většího hrnce dejte vodu a do něj menší nádobu s na drobno nasekanou hlívou. Nejlépe skleněnou, například z
varného skla. (Betaglukan nesmí přijít do styku s kovem). Do nasekané hlívy dejte koření, která máte rádi a také
teploměr, kterým budete kontrolovat teplotu kaše.
Měřící část teploměru udržujte přibližně ve středu ohřívané hmoty. Pokud by se teploměr dotýkal spodku nádoby,
ukazoval by vyšší teplotu.
Nasekanou hmotu zahřívejte jednu hodinu při teplotě 50 - 60°C. Pokud se teplota překročí, může dojít k poškození
betaglukanů a kaše může částečně nebo úplně ztratit své léčivé vlastnosti.
Po hodině "vaření" nechte kaši 1 hodinu odstát
Pro posílení imunitního systému se kaše z hlívy ústřičné jí po celý den. Pokud pacient není schopen jíst, pije jen vodu z
kaše. Voda je, ale méně účinná než kaše. Konzumujte minimálně 30 minut před jídlem.
Při případném ohřívání teplota by neměla překročit 60°C.
Hlíva ústřičná v pěstírně Fr. Brabence na Smržovce.
Foto: P. Hampl
40