Page 36 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019
P. 36
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VEPŘOVÉ NUDLIČKY S ARAŠÍDY A PÓRKEM
300 g vepřové kýty popřípadě plecka, 1/2 pórku, 100 g arašídů (mohou být i solené, pak
už ale nesolíme maso), 3 lžíce sójové omáčky, olivový olej, pepř, 1 lžička Solamylu.
Maso nakrájíme na nudličky. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji opražíme
arašídy, přidáme maso, sójovou omáčku a restujeme, až se maso zatáhne. Podlijeme
trochou vody a dusíme doměkka, (Můžeme použít tlakový hrnec a dusit cca 15-20
minut.) Do podušeného masa přidáme nakrájený pórek, pepř a ještě asi 10 minut
provaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a nalijeme do šťávy. Chvilinku provaříme.
Podáváme s rýží.
KRÉMOVÁ ČESNEČKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU S ARAŠÍDY
velký svazek medvědího česneku, 2 ks brambory, 2 stroužky česneku, 2 kostky
zeleninového bujónu, 1 dl šlehačky, 1 ks cibule, 1 lžička citrónové šťávy, hrst čerstvých
arašídů, olivový olej, bagetka.
Cibuli s česnekem nakrájíme na kousky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Přidáme
na kostičky nakrájené brambory a ještě chvilku opékáme. Zalijeme vroucí vodou,
přihodíme bio bujóny a povaříme asi 20 minut, přilijeme šlehačku a polévku rozmixujeme
ponorným mixérem. Přihodíme na proužky nakrájený medvědí česnek, už nevaříme, ale
ještě jednou rozmixujeme. Dle chuti přikápneme citrónovou šťávu. Čerstvé arašídy
opražíme nasucho na pánvi, až začne růžová slupička praskat. Potom slupičku sloupneme
a arašídy posekáme na malé kousky. Použijeme na posypání polévky na talíři. Bagetku rozkrájíme na plátky a opečeme
na pánvi na troše oleje.
ČOČKOVÝ SALÁT S PAPRIKOU A ARAŠÍDY
250 g čočky, uvařené v zeleninovém vývaru doměkka, 4 lžíce olivového nebo
sezamového oleje, 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno, 2 červené papriky,
na kostičky, hrst pražených arašídů, 2 lžíce vinného octa, cukr a sůl, čubrica a bílý́
pepř podle chuti. Ještě teplou čočku dejte do misky. Vmíchejte olej, cibuli a
papriku. Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl, čubricu a pepř s trochou vody a
vmíchejte do čočky. Nakonec přidejte arašídy.
DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
500 g neochucených arašídů, 1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje, 1 lžíce
medu, 1/2 lžičky soli
Opražené vyloupané arašídy, nesolené či solené, pomelte v mixéru s trochou oleje
na hrubou či hladkou kaši – podle chuti či požadavku receptu. V lednici ve
vzduchotěsné nádobě vydrží směs i pár týdnů.
ARAŠÍDOVÝ KOLÁČ
Těsto: 4 bílky, 50 g cukru moučka, 300 g neloupaných arašídů. Krém: 340 g
arašídové pomazánky s kousky arašídů, 4 lžíce cukru moučka, 340 g zakysané
smetany.
V kuchyňském robotu našleháme bílky, do kterých postupně přidáváme
moučkový cukr. Do vzniklého sněhu přimícháme opatrně metličkou oloupané a
nasekané arašídy. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a
stěrkou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 35 minut a necháme
vychladnout. V misce smícháme arašídovou pomazánku s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou pokojové teploty.
Po vychladnutí korpus nožem podélně rozřízneme. Spodní vrstvu přendáme na talíř nebo servírovací podnos a potřeme
2/3 krému. Přikryjeme vrchní části korpusu, kterou potřeme zbylým krémem a posypeme oloupanými a nahrubo
nasekanými arašídy. Nakonec ozdobíme lístkem čerstvé máty.
36
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VEPŘOVÉ NUDLIČKY S ARAŠÍDY A PÓRKEM
300 g vepřové kýty popřípadě plecka, 1/2 pórku, 100 g arašídů (mohou být i solené, pak
už ale nesolíme maso), 3 lžíce sójové omáčky, olivový olej, pepř, 1 lžička Solamylu.
Maso nakrájíme na nudličky. Pórek nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji opražíme
arašídy, přidáme maso, sójovou omáčku a restujeme, až se maso zatáhne. Podlijeme
trochou vody a dusíme doměkka, (Můžeme použít tlakový hrnec a dusit cca 15-20
minut.) Do podušeného masa přidáme nakrájený pórek, pepř a ještě asi 10 minut
provaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a nalijeme do šťávy. Chvilinku provaříme.
Podáváme s rýží.
KRÉMOVÁ ČESNEČKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU S ARAŠÍDY
velký svazek medvědího česneku, 2 ks brambory, 2 stroužky česneku, 2 kostky
zeleninového bujónu, 1 dl šlehačky, 1 ks cibule, 1 lžička citrónové šťávy, hrst čerstvých
arašídů, olivový olej, bagetka.
Cibuli s česnekem nakrájíme na kousky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Přidáme
na kostičky nakrájené brambory a ještě chvilku opékáme. Zalijeme vroucí vodou,
přihodíme bio bujóny a povaříme asi 20 minut, přilijeme šlehačku a polévku rozmixujeme
ponorným mixérem. Přihodíme na proužky nakrájený medvědí česnek, už nevaříme, ale
ještě jednou rozmixujeme. Dle chuti přikápneme citrónovou šťávu. Čerstvé arašídy
opražíme nasucho na pánvi, až začne růžová slupička praskat. Potom slupičku sloupneme
a arašídy posekáme na malé kousky. Použijeme na posypání polévky na talíři. Bagetku rozkrájíme na plátky a opečeme
na pánvi na troše oleje.
ČOČKOVÝ SALÁT S PAPRIKOU A ARAŠÍDY
250 g čočky, uvařené v zeleninovém vývaru doměkka, 4 lžíce olivového nebo
sezamového oleje, 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno, 2 červené papriky,
na kostičky, hrst pražených arašídů, 2 lžíce vinného octa, cukr a sůl, čubrica a bílý́
pepř podle chuti. Ještě teplou čočku dejte do misky. Vmíchejte olej, cibuli a
papriku. Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl, čubricu a pepř s trochou vody a
vmíchejte do čočky. Nakonec přidejte arašídy.
DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
500 g neochucených arašídů, 1 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje, 1 lžíce
medu, 1/2 lžičky soli
Opražené vyloupané arašídy, nesolené či solené, pomelte v mixéru s trochou oleje
na hrubou či hladkou kaši – podle chuti či požadavku receptu. V lednici ve
vzduchotěsné nádobě vydrží směs i pár týdnů.
ARAŠÍDOVÝ KOLÁČ
Těsto: 4 bílky, 50 g cukru moučka, 300 g neloupaných arašídů. Krém: 340 g
arašídové pomazánky s kousky arašídů, 4 lžíce cukru moučka, 340 g zakysané
smetany.
V kuchyňském robotu našleháme bílky, do kterých postupně přidáváme
moučkový cukr. Do vzniklého sněhu přimícháme opatrně metličkou oloupané a
nasekané arašídy. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a
stěrkou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 35 minut a necháme
vychladnout. V misce smícháme arašídovou pomazánku s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou pokojové teploty.
Po vychladnutí korpus nožem podélně rozřízneme. Spodní vrstvu přendáme na talíř nebo servírovací podnos a potřeme
2/3 krému. Přikryjeme vrchní části korpusu, kterou potřeme zbylým krémem a posypeme oloupanými a nahrubo
nasekanými arašídy. Nakonec ozdobíme lístkem čerstvé máty.
36