Page 35 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019
P. 35
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2019

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

BURÁKY – ARAŠÍDY – PODZEMNICE OLEJNÁ
Arašídy nejsou ořechy, i když je za ně považujeme. Jako ořechy chutnají i vypadají a mají i podobně prospěšné účinky.
Díky obsahu „hodných“ tuků snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilují paměť i obranyschopnost a dokonce
pomáhají při hubnutí. Podzemnice olejná, jejímiž jsou plody, však patří mezi luštěniny.
Burský oříšek, jak se také arašídu říká, má tedy blíže k fazolím než k ořechům. Původním domovem podzemnice olejné
je Jižní Amerika, konkrétně dnešní Peru a Ekvádor. S příchodem španělských dobyvatelů se rostlina rozšířila po celém
světě a dnes se pěstuje i v subtropickém pásmu. Největším vývozcem arašídů je v současné době Čína, následuje
Indie, USA a Řecko.
Arašídy jsou energeticky vydatné a jsou téměř z poloviny tvořeny tukem. To ovšem neznamená, že jsou nezdravé.
Jejich zařazení do jídelníčku v rozumné míře podporuje snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, a to aniž by
přispívaly ke zvýšení tělesného tuku. Pozor ale na arašídy solené, pražené, obalené v čokoládě a na jejich podobná
„vylepšení“: ty vám (zvláště večer u televize) zdravotně nijak neprospějí a jsou nejen opravdovou kalorickou bombou,
ale přinášejí i nevýhody v podobě nechtěných přidaných látek (v případě čokoládové polevy třeba ztužených tuků).
Hrst buráků ke snídani však pomáhá udržovat v normálu i hladinu krevního cukru. Plánujete-li tedy trénink nebo závod,
před kterým se hodláte „nadopovat“ jídlem s vysokým obsahem sacharidů, jsou snídaně obohacené o buráky dobrou
volbou.
Ač se to může zdát paradoxní, arašídy obsahují spoustu minerálů, které potřebujeme při zdravém hubnutí, ale také
živiny nutné pro růst a správnou funkci svalů. Obsahují poměrně vysoký podíl bílkovin nebo například hořčíku, jehož
účinky na náš organismus mnohdy podceňujeme (ale rychle si na něj vzpomeneme, když nás začnou chytat křeče).
Z vitamínů nelze nezmínit vitamín E, který působí jako antioxidant, a vitamíny skupiny B – niacin, který pomáhá
udržovat zmíněnou hladinu cukru v krvi, ale má dobrý vliv i na pokožku a zažívání, thiamin, jehož nedostatek
způsobuje problémy s koncentrací a pamětí, a kyselinu listovou, která má příznivý vliv na krvetvorbu a jejíž konzumace
je doporučena především v těhotenství, kdy se podílí na správném vývoji nukleových kyselin dítěte.
Za snižování hladiny cukru v krvi pomocí buráků, ale nestojí jen vitamín B. Buráky obsahují také poměrně vzácnou
látku resveratrol, která má kromě protizánětlivých účinků i účinky hypoglykemické. Zároveň má příznivý vliv na
kardiovaskulární systém a podílí se na prevenci rakoviny. Nejvíce této látky najdeme v červeném vínu, což také vede k
diskusím o tom, zda právě ona nestojí za dlouhověkostí francouzských pijáků vína. Názory odborníků na blahodárnost
této látky se nicméně rozcházejí. Neznamená to ale, že by buráky nebyly i bez ní zdrojem zásadních živin pro
organismus.
Bohužel však jsou též silným alergenem. Mohou za to právě jejich bílkoviny, které mají zvláštní uspořádání, které
usnadňuje vazby alergickým protilátkám, a u alergiků mohou způsobit závažnou anafylaktickou reakci. Alergie na
arašídy se může projevit slzením, vyrážkou, otoky nebo průjmem, ale také dušností, silným poklesem krevního tlaku a
celkovým kolapsem organismu, který může vést až ke smrti. Alergií nicméně trpí asi půl procenta populace a ve většině
případů se projevuje jen mírnějšími příznaky.
Porce arašídů obsahuje: 49 % tuku, 26 % bílkovin, 18 % sacharidů, 7,5 % vlákniny, dále vitamíny skupiny B, vitamín A
a E, cholin, hořčík, draslík, fluor

35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40