Page 42 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 41/2022
P. 42
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ -31. 10.- 6. 11. 2022 /41
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
Prášek ze sušených hub.
(„Milý Pepo, Jardo, Vašku – zkoušel jsi již houby v prášku?“)
Letošní podzimní úroda hub nuceně vedla i ke vhodnému
dlouhodobému uskladnění myko-radostí z lesů a mýtin.
(Mýtin je čím dál více…). Když pominu zamrazování,
zavařování či nakládání hub – sušení stále patří k
nejrozšířenějšímu způsobu konzervace hub.
Té části populace, která může mít houby i „v krupicové
kaši“ nebrání jejich konzumace v nejrozličnějších
pokrmech a úprava ve stovkách receptů. Pak jsou ale
lidé, kterým houby nevadí jen v případě, když se na ně
podívají. Ale - „abych to dal do huby“, to ani náhodou.
Jsou to nezřídka i děti, které zkoumají obsah talíře a narazí-li na něco podezřelého, stávají se z nich
„Colombové“ a nedůvěra přetrvává po mnoho let.
A tak vyzkoušej, pokud tento způsob uskladnění sušených hub už dávno nepraktikuješ:
Usušené houby ještě jednou „prožeň“ na chvíli sušárnou, musí opravdu křupat.
Vsyp do mixéru s esovitým nožem a na sucho rozmixuj. Odhadni, jak moc jemný prášek ti vyhovuje – a
je to. Sesyp do menších sklenic a uzavři. Pro srovnání: Jedna 4 litrová sklenice sušených hub odpovídá asi
0,7litové sklenice prášku – drti.
Výborná přísada do domácí sekané, karbanátků, k zahušťování omáček, nebo vůbec do všech jídel, která
budou s chutí konzumovat lidé, kterým jinak houby v ústech vadí… A ještě budou chválit kuchařku… (ře).
A houbového prášku můžete i přidat…
42