Page 35 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 41/2022
P. 35

LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ -31. 10.- 6. 11. 2022 /41

                                LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

                            JABLEČNÝ KŘEN – VEJMRDA
                            100 g křenu - čerstvě nastrouhaný, 1 ks jablko kyselejší, 0,50 ks citronová šťáva, sůl dle chuti,
                            cukr krystal dle chuti.
                            Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nastrouháme do misky. Můžete si vybrat, zda je
                            nastrouháte na jemno nebo nahrubo. Křen nastrouháme na jemno. Promícháme a dochutíme
                            solí, cukrem a octem. Necháme zhruba hodinu odpočinout, aby se chutě propojily a křen nebyl
                            tak ostrý. Podáváme ke grilovanému masu, nebo k pečenému kolenu. Zbytek směsi můžete dát
do sklenice a uložit do ledničky, vydrží přibližně měsíc.

                                  UZENÉ S KŘENOVOU OMÁČKOU
                                  4 lžíce másla, sůl, 3 lžíce hladké mouky, ocet 2/3 lžíce, pepř mletý, 200 ml smetana 33 %,
                                  500 ml hovězí vývaru, křen, 2 lžíce oleje, 50 g mandle - loupané oloupané, 600 g krkovice
                                  – uzená, 3 lžíce cukr krupice.
                                  3 lžíce másla rozpusťte v hrnci a s moukou orestujte na světlou jíšku, zalijte vývarem a
                                  rozšlehejte. Vařte asi 20 minut, poté oslaďte, přidejte špetku soli, ocet podle chuti. Přidejte
smetanu a hrst strouhaného křenu, jen pozor na jeho sílu. Prohřejte. Na zbylém másle orestujte mandle a přidejte je
do omáčky, na oleji orestujte na plátky nakrájené uzené. Omáčku s masem posypejte trochou strouhaného křenu.

                                   ZELNÝ SALÁT S KŘENEM A PAPRIKOU
                                   1 kg bílé zelí očištěné, 1 ks paprika červená, žlutá, zelená..., 3 lžíce strouhaného křenu -
                                   čerstvý, sůl dle chuti, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce oleje, jablečný ocet dle chuti, bílý pepř
                                   dle chuti.
                                   Očištěné zelí pokrájíme na slabé nudličky, dáme do mísy, osolíme, přidáme zhruba lžíci
                                   cukru a salát dobře v rukách promneme, aby mírně pustil šťávu. Poté přidáme na tenké
nudličky nebo malé kostičky pokrájenou větší papriku, nejlépe barevnou a čerstvě nastrouhaný křen na jemném
struhadle. Opepříme, zakapeme olejem a jablečným octem dle chuti, promícháme a necháme krátce proležet v
chladnu. Podáváme samostatně, jako přílohu ke grilovanému masu, s tmavým pečivem...

                                      JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA
                                      500 g jablek se slupkou na čtvrtky na krájené a bez jadřinců, 1 celý citron, omytý a na
                                      plátky nakrájený, badyán a hřebíček - mletý špetka, cukr nebo med podle chuti, špetka
                                      soli, 1 dcl vody.
                                      Vše dáme v hrnci vařit do změknutí jablek. Po uvaření vyndáme citron a vše tyčovým
                                      mixérem rozmixujeme do hladké kaše. Necháme vystydnout a skladujeme v lednici.

                                        JABLKA V ŽUPANU
                                        1 kg jablek, bez jadřinců, nakrájené na plátky. Na těsto: 4 vejce celé, 1 hrnek mléka, 1
                                        lžíce rozpuštěného másla, mouka dle potřeby hladká pšeničná nebo bezlepková Dowes
                                        farm nebo Jizerka zlatá.
                                        Jablka nakrájíme na plátky, ze surovin na těsto vymícháme hladké těsto jako na
                                        palačinky a přidáme jablka.
                                        Pečeme na pánvi placičky s kusy jablek. Podle potřeby pečeme na oleji, ale nemusí být,
                                        pro sladkouše sypeme skořicovým cukrem.

                                 ZAVAŘENÉ VLAŠSKÉ OŘECHY
                                 jádra vlašských ořechů, vhodné sklenice na zavaření, víčka, zavařovací hrnec
                                 Oloupané, důkladně proschlé ořechy vyskládáme do sterilovaných, nebo alespoň horkou
                                 vodou omytých suchých sklenic, sklenice důkladně zavíčkujeme. Klasicky v zavařovacím
                                 hrncem částečně zaplněným vodou zavařujeme při 80 °C tak 20 minut. Sklenice vytáhneme,
                                 otřeme, necháme dnem vzhůru vychladnout. Skladujeme v temnu a chladnu, po otevření
                                 pak v lednici.

                         OŘECHOVÁ MARMELÁDA
                         Potřebujeme 2 kg vyloupaných vlašských ořechů. Jsme velmi opatrní, aby v nich nezůstal ani
                         kousek skořápky. Dále si připravíme 50 dkg cukru a 750 ml vody. Vlašské ořechy nameleme nebo
                         rozmixujeme. Můžeme jim ponechat hrubší konzistenci. Vodu svaříme s cukrem na sirup. Do
                         cukrového sirupu nasypeme připravené ořechy a společně vše krátce povaříme do zhoustnutí.
Směs dáme do čistých (nejlépe vypařených) menších sklenic, uzavřeme a sterilujeme. Uložíme a používáme podle
potřeby.

                                                              35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40