Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2016
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

MANDLOVÉ HŘÍBKY
200 g mandlí se slupkou, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžíce kakaa holandského
typu. Mandle přelijte vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pak spařené mandle oloupejte a
osušte v papírové utěrce. Najemno namelte a smíchejte s moučkovyḿ cukrem a
bílkem. Vypracujete lehce lepivé, ale tvarovatelné těsto (bude-li nutné dosypávat
suroviny, myslete na to, že mandlí a cukru by měl zůstat stejný poměr). Těsto rozdělte
na poloviny, do jedné přimíchejte kakao. Tvarujte bílé a hnědé kuličky, vytvarujte,
nožičku a klobouk a slepujte je dohromady.

MAKRONKY
115 g mandlové mouky (nebo jemně mletyć h mandlí), 150 g moučkového
cukru, 90 g bílků (asi 3 bílky), 50 g krupicového cukru, potravinářské barvivo
NA NÁPLŇ: 200 g mascarpone, 20 g změklého másla, 200 g mraženyć h nebo
čerstvyć h malin, 1 lžíce moučkového cukru.
Smíchejte mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr a v mixéru
promixujte, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejte přes síto.
Bílky spojte s krupicovyḿ cukrem a šlehejte elektrickyḿ šlehačem tak
dlouho, až je sníh úplně pevny.́ Na závěr přidejte do sněhu trošku barviva.
Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu a zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by
neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou. Připravte si zdobicí sáček s
hladkou špičkou. Na 3 plechy rozprostřete pečicí papír (v rozích ho lehce přilepte k plechu za pomoci trošky
makronkového těsta; papír se totiž může zvlnit, což by mohlo makronky deformovat). Na papír nastříkejte kolečka
o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepejte, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z
nich vzduchové bubliny. Makronky nechte zaschnout (dobu nelze přesně specifikovat, velmi záleží na vlhkosti
vzduchu, důležité však je, aby se na makronkách utvořil tenký film a při doteku se nelepily). Předehřejte troubu
na 150 °C a makronky pečte 10–12 minut. Nechte vychladnout (skořápky můžete nyní zamrazit). Mezitím
připravte náplň. Maliny svařte s cukrem, nechte vychladnout a přes cedník propasírujte. Prošlehejte mascarpone s
máslem a po lžičkách přidávejte pyré z malin a šlehejte dohladka. Krémem slepujte skořápky z plechu a nechte je
v lednici uležet aspoň 24 hodin. Makronky pečte až těsně před Vánocemi, jejich trvanlivost je maximálně 4 dny.
MANDLOVÉ SUCHÁRKY
4 bílky, 140 g moučkového cukru, špetka domácího vanilkového cukru, nastrouhaná
kůra z 1 citronu, 140 g hladké mouky, 100 g neloupanyć h mandlí, máslo a hrubá
mouka na vymazání a vysypání formy.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte
moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmíchejte citronovou kůru, mouku a mandle.
Hranatou formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, přesuňte
těsto a pečte ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut – povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout. Po upečení
vyklepněte chlebíček z formy a zabalte ho do alobalu a ještě do utěrky. Takto zabalený chlebíček nechte při
pokojové teplotě odpočinout do příštího dne. Pak ho nakrájejte ostryḿ tenkyḿ nožem nebo na kráječi na co
nejtenčí plátky. Plátky rozložte na plech vyložený papírem na pečení a dejte je do trouby předehřáté na 100 °C
usušit; trvá to asi 5–10 minut. Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálili. Ve finále by měly mít
světlezlatou barvu a měly by byt́ křupavé.
MEDVÍDCI S MANDLEMI
110 g hladké mouky, 20 g bramboroveh́ o š krobu (solamylu), š petka soli, 50 g zlateh́ o sirupu,
10 g medu, 40 g rostlinneh́ o oleje, cca 25 mandli ́ ‚na objiḿ ań i‘́.
Př edehř ejte troubu na 160 °C. Smić hejte mouku, š krob a sů l. Vedle smić hejte sirup, med a olej
a smě s zapracujte do př ipravené mouč né smě si. Vypracujte soudrž né a miŕ ně lepivé tě sto.
Vlož te je mezi archy peč icih́ o papiŕ u a vyvaĺ ejte na plat́ o siĺe asi 3–4mm. Z plat́ u vykrajujte
medvid́ ky, tuž kou obalenou fólii ́ nebo zaš pič atě lou š pejli ́ kaž deḿ u udě lejte oblič ej, potom mu
vlož te do naŕ uč e mandli a ohně te mu packy do objeti.́ (Mož ná nesež enete vykrajovat́ ko s
dostateč ně dlouhyḿ a ‚rukama‘ – když ne, mů ž ete mu je trochu vytah́ nout, tě sto je poddajne)́ .
Vlož te do trouby, peč te 5 minut, pak ztlumte na 150 °C a peč te ješ tě dalš ić h 10 minut, jen tak,
aby tě sto zrů ž ově lo. Vyjmě te z trouby, nechte vychladnout, a mat́ e hotovo!

16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21