Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2016
P. 15
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

MANDLE
Mandle obvykle využíváme jako rychlé monotónní mlsání, aniž bychom
věděli, že se z nich dají uchystat zdravější varianty dortů, sladkých
dezertů, mléko, případně i saláty, které dozdobíme právě mandlovými
lupínky. Dříve, než si je však představíme, pojďme si společně o mandlích
opět něco více povědět. Ukrývají totiž takovou spoustu deficitních
minerálů, stejně jako vlákniny.
Stromy mandloní řadíme mezi jedny z prvních ořešáků vůbec, často jsou
zmiňovány ve Starém zákoně, kde jejich větve symbolizují neposkvrněné
početí Panenky Marie. Botanicky se jedná o příbuzné meruněk, první posly
jara. Zatímco ostatní stromy a kytičky spí, mandle se halí do tisíců narůžovělých kvítku, jež voní medem.
Pravděpodobně pocházejí z Řecka, odkud se pak tradice pojídání křupavých mandlí rozšířila do celého světa. V
Itálii byly mandle zárukou šťastného manželství, jejich pět kousků v dlaních nevěsty a ženicha symbolizovaly
zdraví, štěstí, plodnost, bohatství a dlouhověkost. Jejich historie je skutečně obsáhlá, chcete-li, zkuste si o nich
načíst více. Sama jsem byla překvapená, kolika rituály a pověrami bývají opředeny.

Mandle jsou zásobárnou mononenasycených tuků, které kromě pozitivního vlivu na hladinu LDL
cholesterolu působí kladně také na naše srdce. Tyto tuky zaujímají asi 70 % z jejich celkového
objemu. Konzumujeme-li tedy mandle s mírou, cca 40 g denně, kdy si jimi zpestříme například odpolední
svačinku, abychom pak k večeři vynechali máslo a dobrý celozrnný chléb namazali pouze tvarohem, je vše v
pořádku. Pamatujme, hlídáme-li si zde váhu, je dobré mezi tuky vybírat a upřednostnit spíše takové, které se řadí
mezi rostlinné. Zde patří právě ořechy, semínka, kvalitní oleje, avokádo atd. Tuky nelze zredukovat úplně, jsou
pro nás nezbytné, proto, přemýšlejme nad nimi a vybírejme skutečně ty, ze kterých naše tělo získá největší
užitek.

30 g mandlí ukrývá zhruba 6 g bílkovin. A to je na tak malé množství opravdu slušná dávka. Jen si to
spočtěme, na každý kilogram tělesné hmotnosti bychom měli přijmout 0,8 g bílkoviny denně. To znamená, pro 50
kilovou ženu je optimální přijmout 40 g bílkovin. Výjimkou jsou samozřejmě děti, senioři, těhotné a kojící
maminky, sportovci, kteří cvičením budují svalovou hmotu.

V oněch 30 g mandlí najdeme 80 mg vápníku. Toho bychom měli pro změnu přijmout 10 mg na 1 kg tělesné
hmotnosti. Ona malá hrst 30 g mandlí dále obsahuje 3, 5 g vlákniny, té bychom měli denně přijmout 30 g, dále
200 mg hořčíku, který, mimo jiné, společně s vápníkem a hořčíkem pomáhá zachovat acidobazickou
rovnováhu těla. Ve stejném množství pak najdeme 76 mg hořčíku. Ten, aktivuje v našem těle na 300 různých
enzymů. A to je již přeci parádní výkon. Dalo by se říci, že tyto oříšky jsou takovou přírodní minerální lékárničkou
a mohu vám slíbit, že ani zde onen výčet dobrého nekončí. Obsahují totiž ještě zinek, měď a mangan. Důležité
stopové prvky, které se podílejí na stovkách tělesných funkcí. Zajímavý je také obsah vitamínu E, vitamínu
života, který má výrazný antioxidační účinek.

Z mandlí se dá uchystat taková spousta báječných dobrot, zmiňme například mandlové mléko, jehož přípravu
zvládne úplně každý. Nápoj, který vyrobíme, se vyznačuje jemnou, mléčnou chutí se srovnatelným obsahem
proteinů a minerálních látek, jako mléko kravské. Navíc, nevzniká
na něj alergie, což se u kravského mléka říci nedá. Na pozoru by
se mít jen ti, které oříšky dráždí. Mandlové mléko neobsahuje
žádný cholesterol, tudíž, v rozumném množství lze zařadit do
jídelníčku nízkocholesterolových diet. A jak si jej tedy uchystat?

Mandlové mléko
200 g mandlí, 450 ml vody, vanilkový prášek
Mandle namočíme na 8 hodin do vlažné vody. Tím v nich
aktivujeme celou řadu prospěšných enzymů. Následně
rozmixujeme, dáme si záležet, abychom je skutečně pořádně
rozdrtili. Přecedíme, přes jemné sítko, případně přes plátěný
ubrousek. Podáváme. Neskladujeme však do zásoby, tím, že
jsme rozbili strukturu oříšku, velmi snáze podléhá oxidaci. To
poznáme tak, že je nápoj nahořklý. Z drtě, která zůstane,
můžeme uchystat kuličky v kombinaci se sušeným ovocem. Směs
stačí opět jemně umixovat k sobě.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20