Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ŠKVARKOVÍ ŠNECI SE ZELÍM
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 30 g čerstvého droždí, 1 lžička krupicového cukru,
250–300 ml vlažné vody nebo mléka, 50 g mletých škvarků + asi 2 lžíce, sádla (podle
vypečenosti škvarků), 2 žloutky + 1 vejce na potření, NA NÁPLŇ: 100 g sádla,
rozpuštěného, 400–500 g (1 sáček) kysaného bílého zelí, vymačkaného, kmín na
posypání
Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou
kašičku. Mouku prosejte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené
droždí. Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a
zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut. Těsto rozválejte na pomoučněném
vále na obdélníkový́ plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěnyḿ sádlem. Posypte kmínem, vymačkaným zelím
a po delší straně sviňte jako roládu. Ostryḿ nožem ji nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na
pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu a mírně je zploštěte rukou.
Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dyňová či jiná semínka a semena, syŕ , šunku… Skvělí jsou i šneci na
sladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, sypte cukrem, skořicí, strouhaným
kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat
trochu smetany.
BRAMBOROVÉ KLOBÁSY
brambory 700 gramů (vařené ve slupce), mouka pšeničná polohrubá 300 gramů (nebo
trochu více), vejce 5 kusů, máslo pomazánkové 30 gramů, semínka sezamová 1 lžíce,
olej olivový 1 lžíce, moučka škrobová 1 lžička, sůl
Na omáčku: smetana 2 decilitry, smetana zakysaná 2 decilitry, máslo 50 gramů, mouka
pšeničná hladká 50 gramů, kopr 3 lžíce (nakrájený), citron 0,5 kusů, cukr, ocet, olej 0,5
lžiček, sůl.
Brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme nebo prolisujeme do
mísy, přidáme jedno rozmíchané vejce, pomazánkové máslo, sůl, škrob a mouku a krátce
promícháme. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé utvoříme dlouhý váleček silný jako palec, stočíme ho do kruhu,
přeložíme na plech s papírem na pečení, potřeme olivovým olejem, posypeme sezamem a dáme péct do trouby
vyhřáté na 180 °C. Když začnou klobásy hnědnout na povrchu, stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme je
dozlatova. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 5 dl studené vody, rozšleháme a přivedeme k
varu. Přimícháme trochu octa, osolíme a vaříme 10 minut. Pak přilijeme obě smetany a vaříme dalších 10 minut.
Vmícháme polovinu kopru a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, případně solí. Zbylý kopr jemně nakrájíme a v
mističce rozmícháme se lžící vody, olejem, špetkou soli a polovinou lžičky cukru na řídkou kašičku. Dáme vařit
vejce, po 7 minutách varu je zchladíme a oloupeme. Na každý talíř nalijeme omáčku, přidáme koprovou kašičku a
klobásu a doplníme půlkami vajec.
MINIPIZZY
1/2 kg hladké mouky (nejlépe na pizzu), 250 ml voda+mléko, 1 lžička oregana, 1
lžička soli, 1 lžička cukru, 5 lžic oleje, sáček droždí
Umícháme těsto a necháme nakynout. Tvoříme kuličky, chviličku je necháme
odpočinout, poté tvoříme placky s okrajem dokola. Potřeme omáčkou: Kečupu
(rajčatový protlak), trochu oleje, špetka oregana a cukru.
Nazdobíme: slaninou, šunkou, sýrem, cibulí, klobásou, paprikou, tuňákem,
žampióny, olivami...co kdo má rád.
Přendáme na plech s papírem a upečeme dozlatova v předehřáté troubě na 200 C.
POHÁR S KAŠTANOVÝM PYRÉ
200 g kaštanového pyré (1 kg a více jedlých kaštanů, voda dle potřeby upečené a vyloupané
kaštany, spolu s trochou vody, rozmixujeme nejlépe tyčovým mixérem spolu s trochou vody,
vody použijte jen tolik, kolik je nutné, aby bylo možné kaštany rozmixovat)
asi 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce nutelly, 3 dcl smetany ke šlehání, trochu pomerančový
kůry, vaječný likér, čokoláda a brusinky na ozdobu
Pyré vyšleháme s máslem a s cukrem (kdo má rád méně sladké, nedává cukr, jelikož se teď
přidá nutella a ta je sladká dost, já cukr přidala), pak přidáme nutellu. Smetanu vyšleháme s
cukrem a vmícháme kůru. Pár lžic smetany přidáme do kaštanového pyré. Pak naplníme
pohárky a dozdobíme vyšlehanou smetanou, pokapeme trochou vaječného likéru a sypeme
strouhanou čokoládou. Jako tečku dozdobíme poháry brusinkami.
13
ŠKVARKOVÍ ŠNECI SE ZELÍM
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 30 g čerstvého droždí, 1 lžička krupicového cukru,
250–300 ml vlažné vody nebo mléka, 50 g mletých škvarků + asi 2 lžíce, sádla (podle
vypečenosti škvarků), 2 žloutky + 1 vejce na potření, NA NÁPLŇ: 100 g sádla,
rozpuštěného, 400–500 g (1 sáček) kysaného bílého zelí, vymačkaného, kmín na
posypání
Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou
kašičku. Mouku prosejte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené
droždí. Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a
zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut. Těsto rozválejte na pomoučněném
vále na obdélníkový́ plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěnyḿ sádlem. Posypte kmínem, vymačkaným zelím
a po delší straně sviňte jako roládu. Ostryḿ nožem ji nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na
pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu a mírně je zploštěte rukou.
Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dyňová či jiná semínka a semena, syŕ , šunku… Skvělí jsou i šneci na
sladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, sypte cukrem, skořicí, strouhaným
kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat
trochu smetany.
BRAMBOROVÉ KLOBÁSY
brambory 700 gramů (vařené ve slupce), mouka pšeničná polohrubá 300 gramů (nebo
trochu více), vejce 5 kusů, máslo pomazánkové 30 gramů, semínka sezamová 1 lžíce,
olej olivový 1 lžíce, moučka škrobová 1 lžička, sůl
Na omáčku: smetana 2 decilitry, smetana zakysaná 2 decilitry, máslo 50 gramů, mouka
pšeničná hladká 50 gramů, kopr 3 lžíce (nakrájený), citron 0,5 kusů, cukr, ocet, olej 0,5
lžiček, sůl.
Brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme nebo prolisujeme do
mísy, přidáme jedno rozmíchané vejce, pomazánkové máslo, sůl, škrob a mouku a krátce
promícháme. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé utvoříme dlouhý váleček silný jako palec, stočíme ho do kruhu,
přeložíme na plech s papírem na pečení, potřeme olivovým olejem, posypeme sezamem a dáme péct do trouby
vyhřáté na 180 °C. Když začnou klobásy hnědnout na povrchu, stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme je
dozlatova. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 5 dl studené vody, rozšleháme a přivedeme k
varu. Přimícháme trochu octa, osolíme a vaříme 10 minut. Pak přilijeme obě smetany a vaříme dalších 10 minut.
Vmícháme polovinu kopru a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, případně solí. Zbylý kopr jemně nakrájíme a v
mističce rozmícháme se lžící vody, olejem, špetkou soli a polovinou lžičky cukru na řídkou kašičku. Dáme vařit
vejce, po 7 minutách varu je zchladíme a oloupeme. Na každý talíř nalijeme omáčku, přidáme koprovou kašičku a
klobásu a doplníme půlkami vajec.
MINIPIZZY
1/2 kg hladké mouky (nejlépe na pizzu), 250 ml voda+mléko, 1 lžička oregana, 1
lžička soli, 1 lžička cukru, 5 lžic oleje, sáček droždí
Umícháme těsto a necháme nakynout. Tvoříme kuličky, chviličku je necháme
odpočinout, poté tvoříme placky s okrajem dokola. Potřeme omáčkou: Kečupu
(rajčatový protlak), trochu oleje, špetka oregana a cukru.
Nazdobíme: slaninou, šunkou, sýrem, cibulí, klobásou, paprikou, tuňákem,
žampióny, olivami...co kdo má rád.
Přendáme na plech s papírem a upečeme dozlatova v předehřáté troubě na 200 C.
POHÁR S KAŠTANOVÝM PYRÉ
200 g kaštanového pyré (1 kg a více jedlých kaštanů, voda dle potřeby upečené a vyloupané
kaštany, spolu s trochou vody, rozmixujeme nejlépe tyčovým mixérem spolu s trochou vody,
vody použijte jen tolik, kolik je nutné, aby bylo možné kaštany rozmixovat)
asi 100 g másla, 2 vrchovaté lžíce nutelly, 3 dcl smetany ke šlehání, trochu pomerančový
kůry, vaječný likér, čokoláda a brusinky na ozdobu
Pyré vyšleháme s máslem a s cukrem (kdo má rád méně sladké, nedává cukr, jelikož se teď
přidá nutella a ta je sladká dost, já cukr přidala), pak přidáme nutellu. Smetanu vyšleháme s
cukrem a vmícháme kůru. Pár lžic smetany přidáme do kaštanového pyré. Pak naplníme
pohárky a dozdobíme vyšlehanou smetanou, pokapeme trochou vaječného likéru a sypeme
strouhanou čokoládou. Jako tečku dozdobíme poháry brusinkami.
13