Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 47/2015
P. 12
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
ZELÍ
Zelí ochrání před paradontózou, stresem, nedostatkem vitamínu C a ještě se po něm dobře spí.
Stačí na to jedna porce zelného salátu denně. Jak ještě může vypadat léčba zelím?
Červené zelí: zdroj selenu, který podporuje imunitu
Bílé zelí: zásobárna kyseliny listové a vitaminů skupiny B, které ochraňují před
důsledky stresu, zlepšují náladu.
Paradontóza: žvýkejte kysané zelí.
Hnisavé rány, ekzémy, vyrážky, akné: přikládejte naklepané listy zelí
Revma: přikládejte naklepané a krátce na oleji osmažené listy zelí
Chřipka, rýma: inhalujte zelné silice, tedy nastrouhejte čtvrt kila zelí, zalijte vroucí
vodou a pod ručníkem inhalujte. Pro výrazné zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se
osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během
dne.
Angína: Kloktejte zelnou šťávu zředěnou vodou v poměru 1:1.
S čím pomůže pití čerstvé zelné šťávy
Čerstvá zelná šťáva je dobrá na vředy a záněty v trávicím traktu, zejména v žaludku a
dvanácterníku, protisklerotický a detoxikační účinky (játra a ledviny). Čistí krev při kožních
chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy. Dávejte si ale pozor, jakou šťávu pijete. Pokud
vlastní výroby, pak je zřejmě vše v pořádku. Pokud pijete nálev z kupovaného zelí, jen málokdy se
jedná o šťávu s léčivými účinky.
Pozor si musí dát jen lidé s poruchami štítné žlázy, kterým by konzumace více než jednoho kilogramu zelí denně
mohla způsobit problémy.
Starověké a středověké úpravy zelí
Dávné postupy mohou být inspirující a zajímavé i dnes. Ve starověku se zelí jedlo:
Vařené a osolené, okmínované, olejem zjemněné a krupicí zahuštěné
Syrové a polité octem – zvláště že před hodováním při bohatých hostinách stolovníci pojedli takto upravené zelí a
„udělalo jim to, jako by ničeho nejedli a pít mohli, kolik chtěli“
Sušené – za starých časů se zelí sušilo do zásoby.
V středověku se jedlo se čerstvé i nakládané, vždy však náležitě omaštěné.
Co najdete v zelných listech:
Zelí má vysoký obsah vitaminů C a K.
Je cenným zdrojem vitaminu E a draslíku.
V listech nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a tiamin.
Obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.
Červené zelí je navíc bohaté na prospěšné antioxydanty anthokyany.
Pokud několikrát za den slupnete zelný list, prospějete svému tělu více, nežli multivitamínovými tabletami!
Zelí jako lék
Nadměrné množství zelné šťávy užívané dlouhodobě může blokovat vstřebávání železa,
což vede k chudokrevnosti.
Zelí se přičítají hojivé účinky při žaludečních vředech, protože obsahuje látku zvanou S-
metylmetionin, která zřejmě urychluje zacelování vředů a zmírňuje bolest. Tradiční
léčba doporučuje vypít denně litr syrové zelné šťávy po malých dávkách. Účinek začíná
být patrný asi po osmi dnech.
Kysané je dobré a zdravé
Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Pro trávení je ještě prospěšnější,
nežli v syrovém stavu, a nezpůsobuje na rozdíl od něj nadýmání. Užitečné
mikroorganismy, které se v kysaném zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie
ve střevech a ty zase usnadňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitaminů řady B.
12
ZELÍ
Zelí ochrání před paradontózou, stresem, nedostatkem vitamínu C a ještě se po něm dobře spí.
Stačí na to jedna porce zelného salátu denně. Jak ještě může vypadat léčba zelím?
Červené zelí: zdroj selenu, který podporuje imunitu
Bílé zelí: zásobárna kyseliny listové a vitaminů skupiny B, které ochraňují před
důsledky stresu, zlepšují náladu.
Paradontóza: žvýkejte kysané zelí.
Hnisavé rány, ekzémy, vyrážky, akné: přikládejte naklepané listy zelí
Revma: přikládejte naklepané a krátce na oleji osmažené listy zelí
Chřipka, rýma: inhalujte zelné silice, tedy nastrouhejte čtvrt kila zelí, zalijte vroucí
vodou a pod ručníkem inhalujte. Pro výrazné zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se
osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během
dne.
Angína: Kloktejte zelnou šťávu zředěnou vodou v poměru 1:1.
S čím pomůže pití čerstvé zelné šťávy
Čerstvá zelná šťáva je dobrá na vředy a záněty v trávicím traktu, zejména v žaludku a
dvanácterníku, protisklerotický a detoxikační účinky (játra a ledviny). Čistí krev při kožních
chorobách, alkalizuje překyselené žaludeční šťávy. Dávejte si ale pozor, jakou šťávu pijete. Pokud
vlastní výroby, pak je zřejmě vše v pořádku. Pokud pijete nálev z kupovaného zelí, jen málokdy se
jedná o šťávu s léčivými účinky.
Pozor si musí dát jen lidé s poruchami štítné žlázy, kterým by konzumace více než jednoho kilogramu zelí denně
mohla způsobit problémy.
Starověké a středověké úpravy zelí
Dávné postupy mohou být inspirující a zajímavé i dnes. Ve starověku se zelí jedlo:
Vařené a osolené, okmínované, olejem zjemněné a krupicí zahuštěné
Syrové a polité octem – zvláště že před hodováním při bohatých hostinách stolovníci pojedli takto upravené zelí a
„udělalo jim to, jako by ničeho nejedli a pít mohli, kolik chtěli“
Sušené – za starých časů se zelí sušilo do zásoby.
V středověku se jedlo se čerstvé i nakládané, vždy však náležitě omaštěné.
Co najdete v zelných listech:
Zelí má vysoký obsah vitaminů C a K.
Je cenným zdrojem vitaminu E a draslíku.
V listech nechybí ani beta-karoten, kyselina listová a tiamin.
Obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.
Červené zelí je navíc bohaté na prospěšné antioxydanty anthokyany.
Pokud několikrát za den slupnete zelný list, prospějete svému tělu více, nežli multivitamínovými tabletami!
Zelí jako lék
Nadměrné množství zelné šťávy užívané dlouhodobě může blokovat vstřebávání železa,
což vede k chudokrevnosti.
Zelí se přičítají hojivé účinky při žaludečních vředech, protože obsahuje látku zvanou S-
metylmetionin, která zřejmě urychluje zacelování vředů a zmírňuje bolest. Tradiční
léčba doporučuje vypít denně litr syrové zelné šťávy po malých dávkách. Účinek začíná
být patrný asi po osmi dnech.
Kysané je dobré a zdravé
Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Pro trávení je ještě prospěšnější,
nežli v syrovém stavu, a nezpůsobuje na rozdíl od něj nadýmání. Užitečné
mikroorganismy, které se v kysaném zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie
ve střevech a ty zase usnadňují zažívání, vstřebávání živin a využití vitaminů řady B.
12