Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2016
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 39/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELŇAČKA SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY
80 g špeku, 1 klobása, 1 lžíce sádla, 2 větší cibule, nakrájené nadrobno, 1–2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké
mleté papriky, 400–500 g kyselého zelí, slitého (nálev ponechte), propláchnutého a
pokrájeného, 2 bobkové listy,
kousek čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, špetka
muškátového květu, sůl a čerstvě mletý pepř. NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY: 8 středně
velkých brambor, 2 menší cibule, 50 g másla, hrst hladkolisté petrželky, nasekané, sůl
a čerstvě mletý pepř. Špek a polovinu klobásy nakrájejte na kostičky, vhoďte do
pánve s rozehřátým sádlem a opékejte. Přidejte sádlo, vhoďte cibuli a na mírném plameni ji nechte změknout a
zezlátnout. Přisypte mouku a promíchejte; přidejte papriku, sůl, pepř, chilli papričku, bobkový list, muškátový květ
a zelí a zalijte 1–1,5 litrem vody. Na středním plameni nechte půl hodiny vařit. Polévku podle potřeby dochuťte
nálevem ze zelí či vinným octem, solí a pepřem; naředit ji můžete nálevem nebo vodou. Brambory oloupejte,
nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a pomalu na středním
plameni ji opečte na másle do zlatohněda. Brambory slijte, vsypte k nim cibulku, většinu nasekané petrželky,
osolte, opepřete a rozšťouchejte je. Zbylou klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. Polévku rozdělte
do talířů, navrch dejte brambory a vše dozdobte klobásou a zbylou petrželkou.
KUŘE NA BRAMBORÁKU
Kuřecí stehýnka, 5 větších brambor, 20dkg ang. slaniny, 1 cibule, ml. kmín, 3 vejce, 3
housky, mléko, sůl, majoránku, koření na pečené kuře, máslo na vymazání plechu.
Brambory nastrouháme nahrubo, osolíme a vymačkáme z nich šťávu, přidáme
osmahnutou slaninu na cibulce, namočenou a vymačkanou housku v mléce a
nakrájenou na kostičky, všechno koření a celá vejce. Vypracujeme těstíčko, které dáme
na máslem vymazaný plech a na to poklademe okořeněné kuře. Nejprve kuře položíme
obráceně vnitřní stranou navrch, pečeme a pak ho otočíme zevní stranou, aby byla udělaná kůrčička na povrchu.
OŘECHOVÝ KOLÁČ
140 g másla, změklého + na formu, 200 g krupicového cukru, 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky, 2–3 lžíce hladké
mouky, prosáté, špetka soli, 200 g tvarohu, 200 g vlašskyć h ořechů, nasekanyć h nebo
hrubě mletyć h + hrst jader na ozdobu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 6–8 lžic
meruňkového džemu, 50 g hořké čokolády 70%, nastrouhané 250 g kysané smetany
k podávání, 2 lžíce medu, tekutého. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou
kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse
utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota
nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou tvaroh a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a
smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně
zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s tvarohem a vlijte do připravené formy a uhlaďte. Vložte do
trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na
mřížce a potom přesuňte z formy na talíř. Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte.
Povrch koláče potřete rozpuštěnyḿ džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a
ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte smetanou a zakápněte medem.
PEČENÝ ČAJ
2 kg ovoce - jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, pomeranče, ostružiny,
meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, rybíz, aronie, višně, brusinky, švestky,
mandarinky…, v libovolné kombinaci, 1 250 g cukru krystal, 2 citróny, koření (hřebíček,
skořice, anýz apod.), 2 dcl rumu, vodky, griotky (není nutné)
Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte. Ve
větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na kousky, přiměřeně koření a
podle chuti i alkohol. Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté
přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte
do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čaj je však hodně orientační, proto
průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit.
Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut
vzhůru nohama. Na jednu skleničku pečeného čaje pak vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu. V
průběhu horkých letních dní je pečený čaj ideálním osvěžením, stačí dát do skleničky dvě až čtyři lžíce (to podle
toho, jak intenzivní chuť máte rádi) koncentrátu s ovocem a zalít ho perlivou či neperlivou vodou. Tím největším
potěšením je však pečený čaj po vydatné lyžovačce či po procházce v pořádné chumelenici, kdy vás po zalití
horkou vodou zahřeje jako žádný jiný. Pokud vám již bylo 18 let, můžete si do něj navíc přidat i krapet (víc)
vodky, rumu či jiného alkoholu.
17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELŇAČKA SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY
80 g špeku, 1 klobása, 1 lžíce sádla, 2 větší cibule, nakrájené nadrobno, 1–2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké
mleté papriky, 400–500 g kyselého zelí, slitého (nálev ponechte), propláchnutého a
pokrájeného, 2 bobkové listy,
kousek čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, špetka
muškátového květu, sůl a čerstvě mletý pepř. NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY: 8 středně
velkých brambor, 2 menší cibule, 50 g másla, hrst hladkolisté petrželky, nasekané, sůl
a čerstvě mletý pepř. Špek a polovinu klobásy nakrájejte na kostičky, vhoďte do
pánve s rozehřátým sádlem a opékejte. Přidejte sádlo, vhoďte cibuli a na mírném plameni ji nechte změknout a
zezlátnout. Přisypte mouku a promíchejte; přidejte papriku, sůl, pepř, chilli papričku, bobkový list, muškátový květ
a zelí a zalijte 1–1,5 litrem vody. Na středním plameni nechte půl hodiny vařit. Polévku podle potřeby dochuťte
nálevem ze zelí či vinným octem, solí a pepřem; naředit ji můžete nálevem nebo vodou. Brambory oloupejte,
nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a pomalu na středním
plameni ji opečte na másle do zlatohněda. Brambory slijte, vsypte k nim cibulku, většinu nasekané petrželky,
osolte, opepřete a rozšťouchejte je. Zbylou klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. Polévku rozdělte
do talířů, navrch dejte brambory a vše dozdobte klobásou a zbylou petrželkou.
KUŘE NA BRAMBORÁKU
Kuřecí stehýnka, 5 větších brambor, 20dkg ang. slaniny, 1 cibule, ml. kmín, 3 vejce, 3
housky, mléko, sůl, majoránku, koření na pečené kuře, máslo na vymazání plechu.
Brambory nastrouháme nahrubo, osolíme a vymačkáme z nich šťávu, přidáme
osmahnutou slaninu na cibulce, namočenou a vymačkanou housku v mléce a
nakrájenou na kostičky, všechno koření a celá vejce. Vypracujeme těstíčko, které dáme
na máslem vymazaný plech a na to poklademe okořeněné kuře. Nejprve kuře položíme
obráceně vnitřní stranou navrch, pečeme a pak ho otočíme zevní stranou, aby byla udělaná kůrčička na povrchu.
OŘECHOVÝ KOLÁČ
140 g másla, změklého + na formu, 200 g krupicového cukru, 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky, 2–3 lžíce hladké
mouky, prosáté, špetka soli, 200 g tvarohu, 200 g vlašskyć h ořechů, nasekanyć h nebo
hrubě mletyć h + hrst jader na ozdobu, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 6–8 lžic
meruňkového džemu, 50 g hořké čokolády 70%, nastrouhané 250 g kysané smetany
k podávání, 2 lžíce medu, tekutého. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou
kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse
utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota
nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou tvaroh a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a
smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně
zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s tvarohem a vlijte do připravené formy a uhlaďte. Vložte do
trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na
mřížce a potom přesuňte z formy na talíř. Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte.
Povrch koláče potřete rozpuštěnyḿ džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a
ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte smetanou a zakápněte medem.
PEČENÝ ČAJ
2 kg ovoce - jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, pomeranče, ostružiny,
meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, rybíz, aronie, višně, brusinky, švestky,
mandarinky…, v libovolné kombinaci, 1 250 g cukru krystal, 2 citróny, koření (hřebíček,
skořice, anýz apod.), 2 dcl rumu, vodky, griotky (není nutné)
Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte. Ve
větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na kousky, přiměřeně koření a
podle chuti i alkohol. Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté
přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte
do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čaj je však hodně orientační, proto
průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat. Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit.
Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut
vzhůru nohama. Na jednu skleničku pečeného čaje pak vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu. V
průběhu horkých letních dní je pečený čaj ideálním osvěžením, stačí dát do skleničky dvě až čtyři lžíce (to podle
toho, jak intenzivní chuť máte rádi) koncentrátu s ovocem a zalít ho perlivou či neperlivou vodou. Tím největším
potěšením je však pečený čaj po vydatné lyžovačce či po procházce v pořádné chumelenici, kdy vás po zalití
horkou vodou zahřeje jako žádný jiný. Pokud vám již bylo 18 let, můžete si do něj navíc přidat i krapet (víc)
vodky, rumu či jiného alkoholu.
17