Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2016
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2016
DŮM a ZAHRADA
JAK SKLÍZET A SKLADOVAT DÝNĚ?
Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé,
překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a
slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že
když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara.
Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.
Obecně můžeme říci, že sklizeň dýní začíná koncem srpna a trvá přibližně dva
měsíce. Pokud plánujete zeleninu skladovat, je třeba, abyste sklidili opravdu
dostatečně vyzrálé plody. To poznáte hned podle několika věcí. Tou první je
barva. Pokud je výrazná, značí to, že je dýně zralá. Zároveň ale musí být
slupka matná a tvrdá.
Dalším znamením zralosti je suchý a dřevnatý stonek. Podle něj snadno
poznáte, že je růstová fáze ukončená. Poslední charakteristikou pak je dutý
zvuk, který uslyšíte, když na ni poklepete. Sklizeň neuspěchejte. Pozor si ale
dejte na první mrazíky. V té době byste už měli mít dýně pod střechou, jinak
je mráz poškodí a ke skladování už nebudou vhodné.
Po sklizni ale dýně hned neukládejte. Je dobré je pár dnů nechat dosušit.
Před tím je ale důkladně umyjte, aby se ve zbytcích půdy na povrchu nemohly
množit bakterie a plísně. Pokud vám bude přát počasí, bude teplo a slunečno,
můžete plody přes den nechat venku.
V případě deštivého podzimního počasí je pak můžete opatrně dosušit v
troubě. Nechte je tam nejméně půl dne při teplotě kolem třiceti stupňů Celsia.
Pokud je pěstujete třeba na chatě nebo chalupě a máte k dispozici kamna,
můžete je dosušit v jejich blízkosti. Pozor ale, abyste je neupekli. Ani v tomto
případě by ale teplota neměla přesáhnout třicet stupňů.
Dosušené dýně můžete uskladnit. I když vypadají téměř nezničitelně, jsou
překvapivě křehké a citlivé na "oťuky". Zacházejte s nimi proto citlivě. Při uložení dbejte na to, aby se jedna
druhé nedotýkala. Nejvhodnější pro jejich uložení je suchá, dobře větraná místnost, s teplotou pohybující se mezi
10 až 18 °C.
Ideální vzdušná vlhkost by se měla pohybovat mezi 50-75 %. Pozor na vyšší hodnoty, dýně by brzy začaly
plesnivět a hnít. Plody uložte buď do přepravek nebo lísek vystlaných slámou, nebo je zavěste do sítěk či starých
plátěných tašek. Pokud jich máte víc, můžete je klidně nechat i na zemi. Vždy je ale podložte slámou nebo
alespoň kartonem. Nezapomeňte plody průběžně pravidelně kontrolovat.
24
DŮM a ZAHRADA
JAK SKLÍZET A SKLADOVAT DÝNĚ?
Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé,
překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a
slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že
když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara.
Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.
Obecně můžeme říci, že sklizeň dýní začíná koncem srpna a trvá přibližně dva
měsíce. Pokud plánujete zeleninu skladovat, je třeba, abyste sklidili opravdu
dostatečně vyzrálé plody. To poznáte hned podle několika věcí. Tou první je
barva. Pokud je výrazná, značí to, že je dýně zralá. Zároveň ale musí být
slupka matná a tvrdá.
Dalším znamením zralosti je suchý a dřevnatý stonek. Podle něj snadno
poznáte, že je růstová fáze ukončená. Poslední charakteristikou pak je dutý
zvuk, který uslyšíte, když na ni poklepete. Sklizeň neuspěchejte. Pozor si ale
dejte na první mrazíky. V té době byste už měli mít dýně pod střechou, jinak
je mráz poškodí a ke skladování už nebudou vhodné.
Po sklizni ale dýně hned neukládejte. Je dobré je pár dnů nechat dosušit.
Před tím je ale důkladně umyjte, aby se ve zbytcích půdy na povrchu nemohly
množit bakterie a plísně. Pokud vám bude přát počasí, bude teplo a slunečno,
můžete plody přes den nechat venku.
V případě deštivého podzimního počasí je pak můžete opatrně dosušit v
troubě. Nechte je tam nejméně půl dne při teplotě kolem třiceti stupňů Celsia.
Pokud je pěstujete třeba na chatě nebo chalupě a máte k dispozici kamna,
můžete je dosušit v jejich blízkosti. Pozor ale, abyste je neupekli. Ani v tomto
případě by ale teplota neměla přesáhnout třicet stupňů.
Dosušené dýně můžete uskladnit. I když vypadají téměř nezničitelně, jsou
překvapivě křehké a citlivé na "oťuky". Zacházejte s nimi proto citlivě. Při uložení dbejte na to, aby se jedna
druhé nedotýkala. Nejvhodnější pro jejich uložení je suchá, dobře větraná místnost, s teplotou pohybující se mezi
10 až 18 °C.
Ideální vzdušná vlhkost by se měla pohybovat mezi 50-75 %. Pozor na vyšší hodnoty, dýně by brzy začaly
plesnivět a hnít. Plody uložte buď do přepravek nebo lísek vystlaných slámou, nebo je zavěste do sítěk či starých
plátěných tašek. Pokud jich máte víc, můžete je klidně nechat i na zemi. Vždy je ale podložte slámou nebo
alespoň kartonem. Nezapomeňte plody průběžně pravidelně kontrolovat.
24

