Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2016
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PLNĚNÁ DÝNĚ
dýně 1 kus (normální nebo Hokkaidó o veliksti 35 cm), rýže Basmati 50 gramů, hovězí maso 150 gramů (umleté),
drůbeží maso 50 gramů (umleté), rohlík tmavý 1/2 kusu, cibule, olej olivový 3 lžíce, pepř, sůl mořská, petržel,
kadeřavá/kudrnka, paprika sladká (mletá).
Dýni pečlivě umyjeme, pokud to není Hokkaidó, tak ji oloupeme a podélně rozkrojíme.
Pak vydlabeme semena a měkkou dužinu. Rýži uvaříme v uvařené osolené vodě a
nechápe okapat. Oba druhy masa umeleme a pak umeleme i rohlík zvlhčený vodou.
Na olivovém oleji usmažíme do růžova nakrájenou cibulku, přidáme k ní maso, rýži a
koření s petrželkou a dobře promícháme. Směsí naplníme obě půlky dýně, spojíme je a
omotáme pevnou nití. Připravenou dýni vložíme na zbytek pokrájené a na oleji
zpěněné cibule, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou. Při dušení
dýni přeléváme šťávou a podléváme vodou.
DÝŇOVÁ POLÉVKA
cibule 100 gramů, zázvor 50 gramů, bujon zeleninový 30 gramů, sůl, česnek 50 gramů,
skořice 5 gramů (mletá), olej slunečnicový 2 lžíce, kokosové mléko 150 mililitrů, nové
koření 5 gramů (celé), mouka kukuřičná 100 gramů (hladká), dýně 500 gramů
(Hokaido), semínka dýňová 20 gramů, smetana 50 mililitrů, vývar zeleninový 1 litr, pepř
černý, bobkový list.
Na slunečnicovém oleji zpěníme cibulku a přidáme dobře opláchnutou, na kostičky 2x3
cm nakrájenou dýni (není třeba ji zbavovat slupky). Zalijeme zeleninovým vývarem,
přidáme česnek, sůl a zázvor. Bobkový list, nové koření a celý pepř dáme do sítka a
vložíme do polévky. Když je dýně měkká, sítko vyndáme, dýni rozmixujeme, zahustíme
kukuřičnou moukou, přidáme zeleninový bujón a provaříme. Nakonec polévku zjemníme
přidáním kokosového mléka. Sušená dýňová semínka opražíme a nasypeme do polévky při jejím podávání.
DÝŇOVÝ KOLÁČ
Na těsto: 160 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 160 g cukru krupice –
můžete namíchat bílý a hnědý cukr pro lepší chuť, špetka soli, 1/2 lžičky mletého
zázvoru, špetka mleté skořice, 2 lžíce mléka, 100 ml rostlinného olej, 2 velká vejce,
500 g nastrouhané syrové dýně, hrst vlašských ořechů
Na krém: 100 g másla, 100 g měkkého krémového sýra typu žervé (například lučina),
80 g cukru moučka
Do mísy prosejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, koření a
promíchejte metličkou. Zvlášť v jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Aby se
později těsto nesrazilo při pečení, měly by být všechny tyto suroviny pokojové teploty. Tekutou vaječnou směs nalijte
ke směsi mouky a cukru a krátce metličkou promíchejte, než se vše spojí na řídké těsto. Do těsta vmíchejte
nastrouhanou dýni a nasekané vlašské ořechy. Nalijte do koláčové formy, vymazané a vysypané, a dejte péct při 180
stupních na 35 minut. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě, jen ji postavte na mřížku. V kuchyňském robotu
třete společně máslo, krémový sýr a cukr tak dlouho, až vznikne světlá pěna, zhruba deset minut. Krém pak natřete na
vychladlý koláč a nechte trochu zatuhnout v lednici.
DÝŇOVÁ MARMELÁDA
2kg dýně, 1L 100% pom. Džusu, koření: skořice, badyán, hřebíček, 2kg cukru, 2x Gelfix Extra.
Dýni nakrájet na kostky a nechat přes noc marinovat v džusu a koření. Druhý den vše přivést k varu
a až dýně změkne, sundat z ohně, vyndat koření a rozmixovat. Přidat cukr, znovu přivést k varu,
přidat gelfix, krátce provařit a sundat z ohně. No a zbývá jen nalít do skleniček.
OSTRÉ ČATNÍ Z DÝNĚ
dýně 1 kilogram, jablka 4 kusy (kyselá), paprička chilli červená 1 kus, paprika červená 1 kus,
cibule 2 kusy (větší), semínko hořčičné 2 lžičky, zázvor 1 lžička (mletý), pepř červený 2 lžičky,
pepř černý 1 lžička, cukr třtinový 2 lžíce, sůl 1 lžíce, ocet 4 lžíce.
Dýni rozkrojíme, zbavíme semen a vláken a nakrájíme ji na proužky. Odřízneme z nich slupku a
dužninu nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na dílky.
Dýni s jablky dáme do hrnce, přidáme jemně nakrájenou chilli papričku, červenou papriku a
cibuli, přidáme koření, třtinový cukr, sůl a ocet a důkladně promícháme. Vše přivedeme k varu a
vaříme asi 25 minut, dokud dýně nezměkne. Během vaření čatní podle potřeby občas podlijeme vodou. Horké čatní
rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Skladujeme ho na tmavém a
chladném místě.
22
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PLNĚNÁ DÝNĚ
dýně 1 kus (normální nebo Hokkaidó o veliksti 35 cm), rýže Basmati 50 gramů, hovězí maso 150 gramů (umleté),
drůbeží maso 50 gramů (umleté), rohlík tmavý 1/2 kusu, cibule, olej olivový 3 lžíce, pepř, sůl mořská, petržel,
kadeřavá/kudrnka, paprika sladká (mletá).
Dýni pečlivě umyjeme, pokud to není Hokkaidó, tak ji oloupeme a podélně rozkrojíme.
Pak vydlabeme semena a měkkou dužinu. Rýži uvaříme v uvařené osolené vodě a
nechápe okapat. Oba druhy masa umeleme a pak umeleme i rohlík zvlhčený vodou.
Na olivovém oleji usmažíme do růžova nakrájenou cibulku, přidáme k ní maso, rýži a
koření s petrželkou a dobře promícháme. Směsí naplníme obě půlky dýně, spojíme je a
omotáme pevnou nití. Připravenou dýni vložíme na zbytek pokrájené a na oleji
zpěněné cibule, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou. Při dušení
dýni přeléváme šťávou a podléváme vodou.
DÝŇOVÁ POLÉVKA
cibule 100 gramů, zázvor 50 gramů, bujon zeleninový 30 gramů, sůl, česnek 50 gramů,
skořice 5 gramů (mletá), olej slunečnicový 2 lžíce, kokosové mléko 150 mililitrů, nové
koření 5 gramů (celé), mouka kukuřičná 100 gramů (hladká), dýně 500 gramů
(Hokaido), semínka dýňová 20 gramů, smetana 50 mililitrů, vývar zeleninový 1 litr, pepř
černý, bobkový list.
Na slunečnicovém oleji zpěníme cibulku a přidáme dobře opláchnutou, na kostičky 2x3
cm nakrájenou dýni (není třeba ji zbavovat slupky). Zalijeme zeleninovým vývarem,
přidáme česnek, sůl a zázvor. Bobkový list, nové koření a celý pepř dáme do sítka a
vložíme do polévky. Když je dýně měkká, sítko vyndáme, dýni rozmixujeme, zahustíme
kukuřičnou moukou, přidáme zeleninový bujón a provaříme. Nakonec polévku zjemníme
přidáním kokosového mléka. Sušená dýňová semínka opražíme a nasypeme do polévky při jejím podávání.
DÝŇOVÝ KOLÁČ
Na těsto: 160 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 160 g cukru krupice –
můžete namíchat bílý a hnědý cukr pro lepší chuť, špetka soli, 1/2 lžičky mletého
zázvoru, špetka mleté skořice, 2 lžíce mléka, 100 ml rostlinného olej, 2 velká vejce,
500 g nastrouhané syrové dýně, hrst vlašských ořechů
Na krém: 100 g másla, 100 g měkkého krémového sýra typu žervé (například lučina),
80 g cukru moučka
Do mísy prosejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, sůl, koření a
promíchejte metličkou. Zvlášť v jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Aby se
později těsto nesrazilo při pečení, měly by být všechny tyto suroviny pokojové teploty. Tekutou vaječnou směs nalijte
ke směsi mouky a cukru a krátce metličkou promíchejte, než se vše spojí na řídké těsto. Do těsta vmíchejte
nastrouhanou dýni a nasekané vlašské ořechy. Nalijte do koláčové formy, vymazané a vysypané, a dejte péct při 180
stupních na 35 minut. Upečený koláč nechte vychladnout ve formě, jen ji postavte na mřížku. V kuchyňském robotu
třete společně máslo, krémový sýr a cukr tak dlouho, až vznikne světlá pěna, zhruba deset minut. Krém pak natřete na
vychladlý koláč a nechte trochu zatuhnout v lednici.
DÝŇOVÁ MARMELÁDA
2kg dýně, 1L 100% pom. Džusu, koření: skořice, badyán, hřebíček, 2kg cukru, 2x Gelfix Extra.
Dýni nakrájet na kostky a nechat přes noc marinovat v džusu a koření. Druhý den vše přivést k varu
a až dýně změkne, sundat z ohně, vyndat koření a rozmixovat. Přidat cukr, znovu přivést k varu,
přidat gelfix, krátce provařit a sundat z ohně. No a zbývá jen nalít do skleniček.
OSTRÉ ČATNÍ Z DÝNĚ
dýně 1 kilogram, jablka 4 kusy (kyselá), paprička chilli červená 1 kus, paprika červená 1 kus,
cibule 2 kusy (větší), semínko hořčičné 2 lžičky, zázvor 1 lžička (mletý), pepř červený 2 lžičky,
pepř černý 1 lžička, cukr třtinový 2 lžíce, sůl 1 lžíce, ocet 4 lžíce.
Dýni rozkrojíme, zbavíme semen a vláken a nakrájíme ji na proužky. Odřízneme z nich slupku a
dužninu nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na dílky.
Dýni s jablky dáme do hrnce, přidáme jemně nakrájenou chilli papričku, červenou papriku a
cibuli, přidáme koření, třtinový cukr, sůl a ocet a důkladně promícháme. Vše přivedeme k varu a
vaříme asi 25 minut, dokud dýně nezměkne. Během vaření čatní podle potřeby občas podlijeme vodou. Horké čatní
rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Skladujeme ho na tmavém a
chladném místě.
22