Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2016
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BIFTEK S TŘEŠNĚMI
100 g tř eš ni,́ odpeckovanyć h, 50 g suš enyć h brusinek, 4 bifteky z hově zi ́ svić̌ kové (à 180 g), 1 lž ić e olivoveh́ o oleje, 80
g syŕ a s modrou pliś ni,́ 2 lž ić e maś la, 3 š alotky, nakrájené nadrobno, 150
ml č erveneh́ o viń a, 200 ml smetany ke š lehań i,́ 4 lž ič ky zeleneh́ o pepř e,
č erstveh́ o nebo naklad́ aneh́ o, moř ská sů l a č erstvě mletý pepř .
Tř eš ně a brusinky zalijte trochou vody a povař te 1–2 minuty a nechte
vychladnout.
Bifteky potř ete olejem a na rozpaĺ ené litinové pań vi je opeḱ ejte 3–4 minuty
po kaž dé straně . Osolte, opepř ete a nechte zabalené v alobalu 5 minut
odpoč inout. Pań ev vytř ete papiŕ ovyḿ ubrouskem, př idejte maś lo a pomalu
na ně m opeḱ ejte š alotky 10 minut. Zalijte viń em a nechte teḿ ě ř vyvař it.
Zalijte smetanou, př idejte zelený pepř a osolte a vař te 5 minut do
zhoustnuti.́ Bifteky podav́ ejte př elité omać ̌ kou a doplně né tř eš ň ovou smě si ́ a rozdrobeným sýrem. Ozdobte liś tky
bazalky.
LETNÍ PEČENÁ KACHNA S TŘEŠNĚMI
1 menš i ́ kachna (asi 2 kg), 1 kg podlouhlyć h salat́ ovyć h brambor s
pě knou slupkou (varný typ A), 8 strouž ků č esneku, 10 snit́ ek tymiań u,
300 g tř eš ni,́ odpeckovanyć h, 80 ml madeiry nebo portskeh́ o viń a, 30 ml
drů bež ih́ o vyv́ aru, 1 svitek ků ry z pomeranč e (vytvoř te ho pomoci ́
š krabky na brambory), 1 č erstvý bobkový list, moř ská sů l a č erstvě
mletý pepř .
Troubu př edehř ejte na 220°C. Kachnu omyjte a peč livě osuš te
papiŕ ovyḿ i utě rkami. Ř ad́ ně osolte zevnitř i zvenku, polož te na mř iź̌ ku
do pekać ̌ e a peč te asi 30 minut, až zač ne zlat́ nout.
Brambory nakraj́ ejte podeĺ ně na č tvrtky a na plechu promić hejte s
neoloupanyḿ i strouž ky č esneku, polovinou tymiań u a tukem, který se mezitiḿ vypekl z kachny. Osolte, opepř ete a
promić hejte, aby se brambory obalily. Ztlumte troubu na 185°C, zasuň te brambory nad plech s kachnou a společ ně
peč te, až bude kachna teḿ ě ř upeč ená (asi 35 minut).
Vyjmě te kachnu, sundejte ji z mř iź̌ ky a dejte na prkeń ko odpoč inout. Z pekać ̌ e vyjmě te mř iź̌ ku a slijte vypeč ený tuk do
kastrů lku. Do uvolně neh́ o pekać ̌ e dejte tř eš ně , madeiru nebo portske,́ vyv́ ar, pomeranč ovou ků ru, bobkový list a zbylý
tymiań . Osolte, opepř ete, promić hejte, vrať te na to mř iź̌ ku, na ni polož te kachnu a vrať te do trouby na dalš ić h asi 20
minut, až bude kachna upeč ená domě kka a dozlatova. Kachnu vyjmě te, zabalte do alobalu a nechte 15–20 minut
odpoč inout. Peč te tř eš ň ovou smě s dalš ić h 10–12 minut, až zredukuje, a pak př elijte do omać ̌ niḱ u.
Kachnu podav́ ejte s peč enyḿ i bramborami a tř eš ň ovou omać ̌ kou.
TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA
1 kg vypeckovanyć h třešní nebo višní (budete potřebovat 1¼ kg ovoce), 500 g želírovacího
cukru 2 : 1, šťáva z ½ citronu, 4 lžíce brandy.
Třešně dejte do dostatečně velkého hrnce, zalijte je 150 ml vody a přiveďte k varu. Vařte čtvrt
hodiny, občas promíchejte a nechte ovoce úplně změknout. Přisypte cukr, přidejte citronovou
šťávu a brandy a přiveďte k varu.
Povařte 15 minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout. Měla by byt́ krásně hladká a
tmavě purpurová. Horkou marmeládou naplňte sterilizované sklenice a uzavřete.
ČOKOLÁDOVO-TŘEŠŇOVÝ PUSINKOVÝ DORT
4 bílky, 300 g krupicového cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky
bílého vinného octa, 1 lžíce kakaa holandského typu, 50 g kvalitní
tmavé čokolády, jemně nastrouhané, 290 ml smetany ke šlehání, 3
lžíce moučkového cukru, 600 g sklenice kompotovanyć h třešní,
odpeckovanyć h, čerstvé třešně na ozdobu.
Předehřejte troubu na 140, horkovzdušnou na 120 stupňů. Bílky
ušlehejte na sníh, průběžně do něj zašlehávejte cukr. Vyś ledkem by
měl byt́ pevný lesklý sníh, který nevypadne, ani když otočíte misku
dnem vzhůru. Opatrně kovovou lžící přimíchejte škrob, ocet, kakao a
čokoládu. Potáhněte pečicím papírem plech a naznačte na něm
kružnici o průměru 25 cm. Lžící do ní naneste sníh a vytvarujte ho tak,
abyste po upečení mohli doprostřed dát náplň. Pečte asi hodinu a půl a pak nechte vychladit. Před podáváním
ušlehejte smetanu s cukrem dotuha. Dort naplňte kompotovanyḿ i třešněmi, naneste na ně šlehačku a ozdobte
čerstvyḿ i třešněmi.
17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BIFTEK S TŘEŠNĚMI
100 g tř eš ni,́ odpeckovanyć h, 50 g suš enyć h brusinek, 4 bifteky z hově zi ́ svić̌ kové (à 180 g), 1 lž ić e olivoveh́ o oleje, 80
g syŕ a s modrou pliś ni,́ 2 lž ić e maś la, 3 š alotky, nakrájené nadrobno, 150
ml č erveneh́ o viń a, 200 ml smetany ke š lehań i,́ 4 lž ič ky zeleneh́ o pepř e,
č erstveh́ o nebo naklad́ aneh́ o, moř ská sů l a č erstvě mletý pepř .
Tř eš ně a brusinky zalijte trochou vody a povař te 1–2 minuty a nechte
vychladnout.
Bifteky potř ete olejem a na rozpaĺ ené litinové pań vi je opeḱ ejte 3–4 minuty
po kaž dé straně . Osolte, opepř ete a nechte zabalené v alobalu 5 minut
odpoč inout. Pań ev vytř ete papiŕ ovyḿ ubrouskem, př idejte maś lo a pomalu
na ně m opeḱ ejte š alotky 10 minut. Zalijte viń em a nechte teḿ ě ř vyvař it.
Zalijte smetanou, př idejte zelený pepř a osolte a vař te 5 minut do
zhoustnuti.́ Bifteky podav́ ejte př elité omać ̌ kou a doplně né tř eš ň ovou smě si ́ a rozdrobeným sýrem. Ozdobte liś tky
bazalky.
LETNÍ PEČENÁ KACHNA S TŘEŠNĚMI
1 menš i ́ kachna (asi 2 kg), 1 kg podlouhlyć h salat́ ovyć h brambor s
pě knou slupkou (varný typ A), 8 strouž ků č esneku, 10 snit́ ek tymiań u,
300 g tř eš ni,́ odpeckovanyć h, 80 ml madeiry nebo portskeh́ o viń a, 30 ml
drů bež ih́ o vyv́ aru, 1 svitek ků ry z pomeranč e (vytvoř te ho pomoci ́
š krabky na brambory), 1 č erstvý bobkový list, moř ská sů l a č erstvě
mletý pepř .
Troubu př edehř ejte na 220°C. Kachnu omyjte a peč livě osuš te
papiŕ ovyḿ i utě rkami. Ř ad́ ně osolte zevnitř i zvenku, polož te na mř iź̌ ku
do pekać ̌ e a peč te asi 30 minut, až zač ne zlat́ nout.
Brambory nakraj́ ejte podeĺ ně na č tvrtky a na plechu promić hejte s
neoloupanyḿ i strouž ky č esneku, polovinou tymiań u a tukem, který se mezitiḿ vypekl z kachny. Osolte, opepř ete a
promić hejte, aby se brambory obalily. Ztlumte troubu na 185°C, zasuň te brambory nad plech s kachnou a společ ně
peč te, až bude kachna teḿ ě ř upeč ená (asi 35 minut).
Vyjmě te kachnu, sundejte ji z mř iź̌ ky a dejte na prkeń ko odpoč inout. Z pekać ̌ e vyjmě te mř iź̌ ku a slijte vypeč ený tuk do
kastrů lku. Do uvolně neh́ o pekać ̌ e dejte tř eš ně , madeiru nebo portske,́ vyv́ ar, pomeranč ovou ků ru, bobkový list a zbylý
tymiań . Osolte, opepř ete, promić hejte, vrať te na to mř iź̌ ku, na ni polož te kachnu a vrať te do trouby na dalš ić h asi 20
minut, až bude kachna upeč ená domě kka a dozlatova. Kachnu vyjmě te, zabalte do alobalu a nechte 15–20 minut
odpoč inout. Peč te tř eš ň ovou smě s dalš ić h 10–12 minut, až zredukuje, a pak př elijte do omać ̌ niḱ u.
Kachnu podav́ ejte s peč enyḿ i bramborami a tř eš ň ovou omać ̌ kou.
TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA
1 kg vypeckovanyć h třešní nebo višní (budete potřebovat 1¼ kg ovoce), 500 g želírovacího
cukru 2 : 1, šťáva z ½ citronu, 4 lžíce brandy.
Třešně dejte do dostatečně velkého hrnce, zalijte je 150 ml vody a přiveďte k varu. Vařte čtvrt
hodiny, občas promíchejte a nechte ovoce úplně změknout. Přisypte cukr, přidejte citronovou
šťávu a brandy a přiveďte k varu.
Povařte 15 minut, až se třešně rozpadají a šťáva začne houstnout. Měla by byt́ krásně hladká a
tmavě purpurová. Horkou marmeládou naplňte sterilizované sklenice a uzavřete.
ČOKOLÁDOVO-TŘEŠŇOVÝ PUSINKOVÝ DORT
4 bílky, 300 g krupicového cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky
bílého vinného octa, 1 lžíce kakaa holandského typu, 50 g kvalitní
tmavé čokolády, jemně nastrouhané, 290 ml smetany ke šlehání, 3
lžíce moučkového cukru, 600 g sklenice kompotovanyć h třešní,
odpeckovanyć h, čerstvé třešně na ozdobu.
Předehřejte troubu na 140, horkovzdušnou na 120 stupňů. Bílky
ušlehejte na sníh, průběžně do něj zašlehávejte cukr. Vyś ledkem by
měl byt́ pevný lesklý sníh, který nevypadne, ani když otočíte misku
dnem vzhůru. Opatrně kovovou lžící přimíchejte škrob, ocet, kakao a
čokoládu. Potáhněte pečicím papírem plech a naznačte na něm
kružnici o průměru 25 cm. Lžící do ní naneste sníh a vytvarujte ho tak,
abyste po upečení mohli doprostřed dát náplň. Pečte asi hodinu a půl a pak nechte vychladit. Před podáváním
ušlehejte smetanu s cukrem dotuha. Dort naplňte kompotovanyḿ i třešněmi, naneste na ně šlehačku a ozdobte
čerstvyḿ i třešněmi.
17