Page 16 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2016
P. 16
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2016
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
TŘEŠNĚ
Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešeň je strom u nás pěstovaný řídce
už od doby Římanů, zatímco višeň přišla v nové době z Přední Asie a Arménie. Nicméně se oba
stromy vyskytují ve více než 1000 odrůdách a jejich plody jsou vyhledávaným ovocem mj. pro
obsah jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B.
Antokyan (přírodní barvivo) obnovuje společně s vitamínem C a se zinkem vazivovou tkáň tím, že
pospojuje vláknitou bílkovinu kolagen coby stavební prvek do podoby silné a pružné tkáně.
Mimo to se tyto látky postarají o zneškodnění tzv. volných radikálů, dále i škodlivých typů
enzymů, kvůli nimž pokožka i vaziva stárnou...
A významné je díky nim i zmírnění zánětů (snížením hladiny hormonů, histaminu, tlumením
tvorby prostaglandinů).
Třešně pomáhají účinně při zánětech, paradentóze a artritidě a jsou oblíbeným přírodním prostředkem
domácí pomoci.
Třešně dovedou snižovat močovinu (konzumací 250 g denně po dobu týdne) a odsunovat onemocnění dnou.
Obsahují mnoho vitamínu C, a tak slouží imunitnímu systému i mentální svěžesti, kyseliny listové pro mozek,
nervy, krvetvorbu a růst, vápníku pro pevnost zubů, kostí, pro funkci nervů, železa pro krvetvorbu, dýchání
buněk, draslíku pro dopravu živin do buněk i pro vylučování vody z těla ven.
Léčivé účinky třešní:
ochraňují vaziva před narušením škodlivými enzymy, mají protizánětlivý účinek, napomohou při
paradentóze, zmírňují projevy dny a revmatu kloubů, podpoří snížení nadváhy, prospějí pokožce,
omladí, týdenní třešňová kúra (viz výše) odstraňuje zácpu, a zbavuje tělo jedů (působí chelatačně).
Pokud vás trápí příliš bledá, unavená pokožka, naordinujte si dávku třešní. Podle odborníků kůže získá zdravější
odstín, bude hebká, zářivá a vláčná. Jasný důkaz o schopnosti třešní měnit barvu pokožky jejich konzumenta
poprvé přinesly včely. Před rokem totiž nečekaně zrůžověly, a dokonce začaly i červenat. Když newyorský včelař
pátral, v čem je problém, zjistil, že jeho včely potají létají do místní továrny s třešňovým sirupem. Třešně obsahují
betakaroten stejně jako mrkev, a proto dokážou ovlivňovat odstín kůže. Proto je nezapomeňte jíst, když se
budete pohybovat na sluníčku, snadněji se opálíte dohněda.
Začali jste už pracovat na své štíhlé postavě? Třešně obsahují 80 procent vody a pektin, který podporuje trávení a
vyvolává pocit sytosti. Proto jsou vhodným doplňkem při redukčních dietách. Patří k potravinám s nízkým
glykemickým indexem, 100
gramů třešní má jen 270
kilojoulů.
✓ Třešně neskladujte vedle
aromatických potravin, protože
snadno přijímají cizí pachy.
✓ Když je zbavíte stopky, vydrží
o polovinu kratší dobu.
✓ Třešně nemusíte v kuchyni
používat jen do koláčů,
vyzkoušejte je podusit i s
kuřecím masem a cibulí,
podávejte k nim brambory nebo
je přidejte do rizota
16
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
TŘEŠNĚ
Třešně a višně jsou obzvláště přínosné pro lidské zdraví. Třešeň je strom u nás pěstovaný řídce
už od doby Římanů, zatímco višeň přišla v nové době z Přední Asie a Arménie. Nicméně se oba
stromy vyskytují ve více než 1000 odrůdách a jejich plody jsou vyhledávaným ovocem mj. pro
obsah jódu, hořčíku, zinku, vápníku, železa, křemíku, fosforu a vitamínů C, E, B.
Antokyan (přírodní barvivo) obnovuje společně s vitamínem C a se zinkem vazivovou tkáň tím, že
pospojuje vláknitou bílkovinu kolagen coby stavební prvek do podoby silné a pružné tkáně.
Mimo to se tyto látky postarají o zneškodnění tzv. volných radikálů, dále i škodlivých typů
enzymů, kvůli nimž pokožka i vaziva stárnou...
A významné je díky nim i zmírnění zánětů (snížením hladiny hormonů, histaminu, tlumením
tvorby prostaglandinů).
Třešně pomáhají účinně při zánětech, paradentóze a artritidě a jsou oblíbeným přírodním prostředkem
domácí pomoci.
Třešně dovedou snižovat močovinu (konzumací 250 g denně po dobu týdne) a odsunovat onemocnění dnou.
Obsahují mnoho vitamínu C, a tak slouží imunitnímu systému i mentální svěžesti, kyseliny listové pro mozek,
nervy, krvetvorbu a růst, vápníku pro pevnost zubů, kostí, pro funkci nervů, železa pro krvetvorbu, dýchání
buněk, draslíku pro dopravu živin do buněk i pro vylučování vody z těla ven.
Léčivé účinky třešní:
ochraňují vaziva před narušením škodlivými enzymy, mají protizánětlivý účinek, napomohou při
paradentóze, zmírňují projevy dny a revmatu kloubů, podpoří snížení nadváhy, prospějí pokožce,
omladí, týdenní třešňová kúra (viz výše) odstraňuje zácpu, a zbavuje tělo jedů (působí chelatačně).
Pokud vás trápí příliš bledá, unavená pokožka, naordinujte si dávku třešní. Podle odborníků kůže získá zdravější
odstín, bude hebká, zářivá a vláčná. Jasný důkaz o schopnosti třešní měnit barvu pokožky jejich konzumenta
poprvé přinesly včely. Před rokem totiž nečekaně zrůžověly, a dokonce začaly i červenat. Když newyorský včelař
pátral, v čem je problém, zjistil, že jeho včely potají létají do místní továrny s třešňovým sirupem. Třešně obsahují
betakaroten stejně jako mrkev, a proto dokážou ovlivňovat odstín kůže. Proto je nezapomeňte jíst, když se
budete pohybovat na sluníčku, snadněji se opálíte dohněda.
Začali jste už pracovat na své štíhlé postavě? Třešně obsahují 80 procent vody a pektin, který podporuje trávení a
vyvolává pocit sytosti. Proto jsou vhodným doplňkem při redukčních dietách. Patří k potravinám s nízkým
glykemickým indexem, 100
gramů třešní má jen 270
kilojoulů.
✓ Třešně neskladujte vedle
aromatických potravin, protože
snadno přijímají cizí pachy.
✓ Když je zbavíte stopky, vydrží
o polovinu kratší dobu.
✓ Třešně nemusíte v kuchyni
používat jen do koláčů,
vyzkoušejte je podusit i s
kuřecím masem a cibulí,
podávejte k nim brambory nebo
je přidejte do rizota
16