Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 27/2016
P. 14
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 27/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KARBANÁTKY S CUKETOU PEČENÉ V TROUBĚ
1/2 kg mletého vepřového masa, 100 g cukety, 3 lžíce Hrašky, 2 velké stroužky
česneku, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce sladké papriky, 1 vejce,
1 cibule, 1/2 zelené chilli papričky, sůl dle chuti.
Do mísy dáme mleté maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný
česnek, nahrubo nastrouhanou cuketu, drobounce nakrájenou chilli papričku a
promícháme. Osolíme, přisypeme papriku, majoránku, přidáme hořčici a vejce a
důkladně zpracujeme. Na plech natáhneme pečící papír a na něj tvoříme malé
karbanátky. Rukama pěkně upěchujeme a pokládáme těsně vedle sebe. Upečeme v
troubě vyhřáté na 180 st. C dorůžova, cca 30 minut.
PAPRIKOVÉ KUŘE S HOUBAMI A RAJČATY
40g hladké mouky, 1 lžíce mleté uzené nebo sladké papriky, mořská sůl a špetka
mletého chilli, 8 velkých kuřecích paliček, 25g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2
cibule, přepůlené a na plátky, 2 stroužky česneku, na plátky, 250g krémových
(hnědých) žampionů, nakrájených na plátky, 2 lžičky krupicového cukru, 2x 400g
konzerva krájených rajčat, 250ml drůbežího vývaru, 1 bobkový list, 200g zakysané
smetany (nejlépe 30%)
Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte,
lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce. V litinovém
kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso
vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou.
Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata,
drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu. Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkkna. Odklopte, zvyšte
teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte.
Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou.
OŘECHOVO MEDOVÁ POCHOUTKA
TĚSTO: 500g hladké mouky, 200g cukru, 2 vejce, 200g másla, 2 lž ić e tekuteh́ o medu,
2 lž ič ky sody smić hané se 2 lž ič kami mleḱ a
NA OŘ ECHOVOU NÁPLŇ : 250–350g vlaš skyć h oř echů (mů ž ou byt́ i liś kove)́ ,
nasekanyć h nahrubo, 80g krupicoveh́ o cukru, 120 g maś la, 3 lž ić e medu
NA KREḾ : 300ml mleḱ a, 1,5 lž ić e hladké mouky, 1,5 lž ić e solamylu, 100 g krupicoveh́ o
cukru, 250 g másla, 1 lž ič ka vanilkoveh́ o extraktu
NA DOKONČ ENI:́ 100–150ml tuzemaḱ u
Vš echny ingredience na kreḿ kromě másla a vanilky dejte do kastrů lku a př iveď te k
varu. Promić hejte, odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé smě si postupně vmić hejte maś lo a vanilku a odlož te
kreḿ do chladu.
Troubu př edehř ejte na 195/175°C. Vš echny suroviny na tě sto smić hejte a vypracujte tě sto. To rozdě lte na poloviny,
rozvaĺ ejte je na tenké plat́ y a rozlož te na plechy vylož ené peč iciḿ papiŕ em. Jednu placku ihned upeč te; trvá to 10–15
minut. Pak vyjmě te a nechte vychladnout.
Promić hejte suroviny na naṕ lň , nasypte je na rozehř at́ ou pań ev a opeč te dozlatova. Ješ tě teplou smě s rozprostř ete na
druhou, neupeč enou placku. (Smě s nesmi ́ vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ni ́ pracovat.) Peč te 10–15 minut,
nechte vychladnout.
Zcela vychladlou placku bez naṕ lně lehce pokapejte rumem, nechte ho vsaḱ nout a pak placku rovnomě rně potř ete
kreḿ em a zakryjte druhyḿ vychladlyḿ plat́ em s oř echy. (S plat́ y upeč eneh́ o tě sta se manipuluje tiḿ leṕ e, č iḿ jsou
chladně jš i.́ Př ed koneč nyḿ sestaveniḿ mouč niḱ u je proto mů ž ete dat́ vychladit do lednice.) Nechte odlež et do druheh́ o
dne.
RÝŽOVÝ DEZERT S JAHODAMI
Na mléčnou rýži: 200 g kulatozrnné „mléčné“ rýže, 400 ml rýžového mléka (nebo dle vlastní
chuti), 400 ml vody, 60 g třtinového cukru, špetka soli, Na ozdobení: 4 lžíce jahodové
marmelády, 4 jahody, 4 vrcholové lístky máty
Rýži propláchneme chladnou vodou a doplníme mlékem s odměřenou vodou. Osolíme,
ocukrujeme a vaříme na rozptylovači plamene pomalým varem do zhoustnutí. Během varu
rýži občan zkontrolujeme a promícháme.
Na dno každé skleničky dáme jahodovou marmeládu, navrstvíme uvařenou rýži a po
zchladnutí ozdobíme nakrájenou jahodou a mátou.
14
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KARBANÁTKY S CUKETOU PEČENÉ V TROUBĚ
1/2 kg mletého vepřového masa, 100 g cukety, 3 lžíce Hrašky, 2 velké stroužky
česneku, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce sladké papriky, 1 vejce,
1 cibule, 1/2 zelené chilli papričky, sůl dle chuti.
Do mísy dáme mleté maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný
česnek, nahrubo nastrouhanou cuketu, drobounce nakrájenou chilli papričku a
promícháme. Osolíme, přisypeme papriku, majoránku, přidáme hořčici a vejce a
důkladně zpracujeme. Na plech natáhneme pečící papír a na něj tvoříme malé
karbanátky. Rukama pěkně upěchujeme a pokládáme těsně vedle sebe. Upečeme v
troubě vyhřáté na 180 st. C dorůžova, cca 30 minut.
PAPRIKOVÉ KUŘE S HOUBAMI A RAJČATY
40g hladké mouky, 1 lžíce mleté uzené nebo sladké papriky, mořská sůl a špetka
mletého chilli, 8 velkých kuřecích paliček, 25g másla, 2 lžíce olivového oleje, 2
cibule, přepůlené a na plátky, 2 stroužky česneku, na plátky, 250g krémových
(hnědých) žampionů, nakrájených na plátky, 2 lžičky krupicového cukru, 2x 400g
konzerva krájených rajčat, 250ml drůbežího vývaru, 1 bobkový list, 200g zakysané
smetany (nejlépe 30%)
Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte,
lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce. V litinovém
kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso
vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou.
Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata,
drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu. Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkkna. Odklopte, zvyšte
teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte.
Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou.
OŘECHOVO MEDOVÁ POCHOUTKA
TĚSTO: 500g hladké mouky, 200g cukru, 2 vejce, 200g másla, 2 lž ić e tekuteh́ o medu,
2 lž ič ky sody smić hané se 2 lž ič kami mleḱ a
NA OŘ ECHOVOU NÁPLŇ : 250–350g vlaš skyć h oř echů (mů ž ou byt́ i liś kove)́ ,
nasekanyć h nahrubo, 80g krupicoveh́ o cukru, 120 g maś la, 3 lž ić e medu
NA KREḾ : 300ml mleḱ a, 1,5 lž ić e hladké mouky, 1,5 lž ić e solamylu, 100 g krupicoveh́ o
cukru, 250 g másla, 1 lž ič ka vanilkoveh́ o extraktu
NA DOKONČ ENI:́ 100–150ml tuzemaḱ u
Vš echny ingredience na kreḿ kromě másla a vanilky dejte do kastrů lku a př iveď te k
varu. Promić hejte, odstavte a nechte vychladnout. Do vychladlé smě si postupně vmić hejte maś lo a vanilku a odlož te
kreḿ do chladu.
Troubu př edehř ejte na 195/175°C. Vš echny suroviny na tě sto smić hejte a vypracujte tě sto. To rozdě lte na poloviny,
rozvaĺ ejte je na tenké plat́ y a rozlož te na plechy vylož ené peč iciḿ papiŕ em. Jednu placku ihned upeč te; trvá to 10–15
minut. Pak vyjmě te a nechte vychladnout.
Promić hejte suroviny na naṕ lň , nasypte je na rozehř at́ ou pań ev a opeč te dozlatova. Ješ tě teplou smě s rozprostř ete na
druhou, neupeč enou placku. (Smě s nesmi ́ vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ni ́ pracovat.) Peč te 10–15 minut,
nechte vychladnout.
Zcela vychladlou placku bez naṕ lně lehce pokapejte rumem, nechte ho vsaḱ nout a pak placku rovnomě rně potř ete
kreḿ em a zakryjte druhyḿ vychladlyḿ plat́ em s oř echy. (S plat́ y upeč eneh́ o tě sta se manipuluje tiḿ leṕ e, č iḿ jsou
chladně jš i.́ Př ed koneč nyḿ sestaveniḿ mouč niḱ u je proto mů ž ete dat́ vychladit do lednice.) Nechte odlež et do druheh́ o
dne.
RÝŽOVÝ DEZERT S JAHODAMI
Na mléčnou rýži: 200 g kulatozrnné „mléčné“ rýže, 400 ml rýžového mléka (nebo dle vlastní
chuti), 400 ml vody, 60 g třtinového cukru, špetka soli, Na ozdobení: 4 lžíce jahodové
marmelády, 4 jahody, 4 vrcholové lístky máty
Rýži propláchneme chladnou vodou a doplníme mlékem s odměřenou vodou. Osolíme,
ocukrujeme a vaříme na rozptylovači plamene pomalým varem do zhoustnutí. Během varu
rýži občan zkontrolujeme a promícháme.
Na dno každé skleničky dáme jahodovou marmeládu, navrstvíme uvařenou rýži a po
zchladnutí ozdobíme nakrájenou jahodou a mátou.
14