Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Tento týden vaříme s bezem
MARMELÁDA Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
10 ks trsů květů černého bezu, 1 sáček želírovací prostředek (např: Gelfix super Dr. Oetkera),
200 g krystalového cukru, 200 g želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťáva z 1 ks
citrónu, menší zavařovací skleničky s uzávěrem
Trsy květů bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme tuhých stopek a zalijeme
750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 3 dny. Květy
scedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme
nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do
vody, necháme 1 minutu povařit). Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krystalem a za
občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé tak 5 minut povaříme. Horkou marmeládu
plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem
vzhůru.
MED Z ČERNÉHO BEZU
25 květů černého bezu, 1 celý citrón, 1 kg cukru, 1 litr vody.
Květy bezu propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme litrem vody. Citrón pořádně
omyjeme a nakrájíme jej na kolečka, přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, pak
odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Na druhý den květy i s citrónem scedíme
přes plátýnko a pořádně je vymačkáme. Přidáme kilo cukru a vaříme cca 2 hodiny na
mírném ohni. Během vaření promícháváme. Nalejeme horké do skleniček. Z této
dávky jsou zhruba 4 menší skleničky.
KOSMATICE - Řízky z trsů květů černého bezu
8 ks trsů květů černého bezu, 2 ks vejce, 1 hrnek mléka (na slanou varinatu pivo), 2 lžíce oleje, 1 lžíce medu, 1/2
lžičky kypřícího prášku, špetka soli, sůl a pepř na slanou varinatu, hladká mouka na umíchání těstíčka, papír na vyložení
plechu na pečení.
Květy ponoříme na 10 minut do studené vody. U vajíček oddělíme žloutky od
bílků, bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou. Do hlubokého
talíře nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu,
postupně přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na
palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a trochu soli. Bílky přidáme do těstíčka
a lehce je zamícháme. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak
klademe na plech vyložený papírem na pečení. V troubě vyhřáté na 170 °C
pečeme asi 30 minut dozlatova. Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě
teplé ihned podáváme.
Na slanou variantu: Postup je úplně stejný, jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným
česnekem a místo skořice řízky dochutíme pepřem a solí.
BEZINKOVÁ LIMONÁDA
6 - 8 velkých květů černého bezu, 1 - 2 citróny (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry
vody
Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice.
Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které
přetáhněte gumičku. Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na
přímém slunci! Občas promíchejte. Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a
dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem.
BEZINKOVÝ SIRUP
20 bezinkových květenství, 1 citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny
citronové, 1,5 kg krupicového cukru, 1,2 l převařené vody.
Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte
na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a
nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.
Květy černého bezu se hodí i na maso - zkuste jimi posypat hotovou pečínku. Krásně ji provoní.
25
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
Tento týden vaříme s bezem
MARMELÁDA Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
10 ks trsů květů černého bezu, 1 sáček želírovací prostředek (např: Gelfix super Dr. Oetkera),
200 g krystalového cukru, 200 g želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťáva z 1 ks
citrónu, menší zavařovací skleničky s uzávěrem
Trsy květů bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme tuhých stopek a zalijeme
750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 3 dny. Květy
scedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme
nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do
vody, necháme 1 minutu povařit). Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krystalem a za
občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé tak 5 minut povaříme. Horkou marmeládu
plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem
vzhůru.
MED Z ČERNÉHO BEZU
25 květů černého bezu, 1 celý citrón, 1 kg cukru, 1 litr vody.
Květy bezu propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme litrem vody. Citrón pořádně
omyjeme a nakrájíme jej na kolečka, přidáme do hrnce. Vaříme asi 15 minut, pak
odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Na druhý den květy i s citrónem scedíme
přes plátýnko a pořádně je vymačkáme. Přidáme kilo cukru a vaříme cca 2 hodiny na
mírném ohni. Během vaření promícháváme. Nalejeme horké do skleniček. Z této
dávky jsou zhruba 4 menší skleničky.
KOSMATICE - Řízky z trsů květů černého bezu
8 ks trsů květů černého bezu, 2 ks vejce, 1 hrnek mléka (na slanou varinatu pivo), 2 lžíce oleje, 1 lžíce medu, 1/2
lžičky kypřícího prášku, špetka soli, sůl a pepř na slanou varinatu, hladká mouka na umíchání těstíčka, papír na vyložení
plechu na pečení.
Květy ponoříme na 10 minut do studené vody. U vajíček oddělíme žloutky od
bílků, bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou. Do hlubokého
talíře nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu,
postupně přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na
palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a trochu soli. Bílky přidáme do těstíčka
a lehce je zamícháme. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak
klademe na plech vyložený papírem na pečení. V troubě vyhřáté na 170 °C
pečeme asi 30 minut dozlatova. Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě
teplé ihned podáváme.
Na slanou variantu: Postup je úplně stejný, jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným
česnekem a místo skořice řízky dochutíme pepřem a solí.
BEZINKOVÁ LIMONÁDA
6 - 8 velkých květů černého bezu, 1 - 2 citróny (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry
vody
Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice.
Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které
přetáhněte gumičku. Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na
přímém slunci! Občas promíchejte. Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a
dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem.
BEZINKOVÝ SIRUP
20 bezinkových květenství, 1 citron, nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny
citronové, 1,5 kg krupicového cukru, 1,2 l převařené vody.
Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte
na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a
nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.
Květy černého bezu se hodí i na maso - zkuste jimi posypat hotovou pečínku. Krásně ji provoní.
25