Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2018
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
ČERNÝ BEZ
Lidově se tomuto keři říká: bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.
Již naši předkové říkávali: “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” - staré přísloví.
Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u
nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a
křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v
září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně
slétá ptactvo.
Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s
bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích
krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté
peckovice, obsahující velké množství černofialově
zbarvené šťávy.
Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v
pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho
dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z
Nazareta.
Z bezu se sbírají: květy (Flos sambuci), plody
(Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).
Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do
července. Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství,
nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga
nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody - bezinky. Sušení musíme začít na
slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu,
lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga
si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou,
valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve
slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují
pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.
Čaj z usušených květů (nálev): pijeme jako prostředek potopudný při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli a
při horečce. Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).
Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech, žaludeční a střevní kolice, žaludečních křečích,
k uvolnění plynatosti, při žlučníkových obtížích, menstruačních bolestech, neuralgických bolestech,
migréně.
Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti zácpě, vysokému krevnímu tlaku, jako močopudný prostředek,
při ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře, ledvinových a močových kamenech, prostatě,
vodnatelnosti. Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle k upravení zažívacích
poruch a jako mírně projímací prostředek.
Kloktáme: při bolestech v krku, vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při bolestivých a krvácejících
dásních, teplý odvar držíme po douškách v ústech při chrapotu, začínajícím kašli, bolení v krku, obtížném
odkašlávání, zánětu dásní, otoku dásní a při aftech v ústech.
Žvýkáme při bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička
Obklady: Obklady z teplého odvaru přikládáme též na vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem).
Obklady z listí (černý bez): Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na bolestivé
záněty kloubů, znehybněné klouby, na končetiny postižené revmatizmem.
Čaj z listů (nálev): čistí krev, je močopudný a projímavý. Může se užívat jen dva měsíce!
24
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
ČERNÝ BEZ
Lidově se tomuto keři říká: bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.
Již naši předkové říkávali: “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” - staré přísloví.
Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u
nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a
křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v
září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně
slétá ptactvo.
Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s
bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích
krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté
peckovice, obsahující velké množství černofialově
zbarvené šťávy.
Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v
pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho
dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z
Nazareta.
Z bezu se sbírají: květy (Flos sambuci), plody
(Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).
Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do
července. Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství,
nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga
nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody - bezinky. Sušení musíme začít na
slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu,
lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga
si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou,
valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve
slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují
pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.
Čaj z usušených květů (nálev): pijeme jako prostředek potopudný při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli a
při horečce. Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).
Chladný neslazený čaj popíjíme při žaludečních nevolnostech, žaludeční a střevní kolice, žaludečních křečích,
k uvolnění plynatosti, při žlučníkových obtížích, menstruačních bolestech, neuralgických bolestech,
migréně.
Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti zácpě, vysokému krevnímu tlaku, jako močopudný prostředek,
při ledvinových chorobách, nemocech močového měchýře, ledvinových a močových kamenech, prostatě,
vodnatelnosti. Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle k upravení zažívacích
poruch a jako mírně projímací prostředek.
Kloktáme: při bolestech v krku, vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při bolestivých a krvácejících
dásních, teplý odvar držíme po douškách v ústech při chrapotu, začínajícím kašli, bolení v krku, obtížném
odkašlávání, zánětu dásní, otoku dásní a při aftech v ústech.
Žvýkáme při bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička
Obklady: Obklady z teplého odvaru přikládáme též na vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem).
Obklady z listí (černý bez): Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na bolestivé
záněty kloubů, znehybněné klouby, na končetiny postižené revmatizmem.
Čaj z listů (nálev): čistí krev, je močopudný a projímavý. Může se užívat jen dva měsíce!
24