Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
VELIKONOČNÍ PLETENEC S OŘECHY
1 kostka droždí, 100 g cukru krupice, 200 - 250 ml mléka, 500 g polohrubé
mouky, 1/4 lžičky soli, 150 g másla, 3 žloutky, 1 lžička citronové kůry, 150 g
různých ořechů a mandle, 1 vejce, 200 g cukru moučka, 2 lžíce citronové
šťávy, 2 lžíce vody, 100 g mandlových lupínků na posypání.
Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a
promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme
tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Ořechy překrojíme. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do
každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z
každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu
ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut. Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou
polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.
MAZANEC
40 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, kvásek (1/8 l mléka, 3
dkg droždí, trochu cukru), 5 dkg mandlí, 8 dkg rozinek, 1 dl mléka, 3 žloutky, citrónová
kůra, špetka soli.
Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Smísíme
mouku, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citrónovou kůru. Přidáme kvásek a zpracujeme v
těsto, do kterého zamícháme nasekané oloupané mandle a rozinky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na
teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta uhněteme kulatý bochánek, který necháme na plechu vykynout.
Nařízneme ve tvaru kříže (asi 2 cm hluboko), potřeme žloutkem a ve vyhřáté troubě upečeme.
PIŠKOTOVÝ BERÁNEK
17,5 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 3 vejce, 1/2 sklenky oleje, 1/2 sklenky horké
vody, 1/2 prášku do pečiva
Žloutky s cukrem a olejem utřeme do pěny, po částech přidáváme horkou vodu a mouku
s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do těsta lehce vmícháme. Pečeme
ve středně vyhřáté troubě.
VELIKONOČNÍ TLAČENKA
150 g šunkový salám, 1 balíček - želatina na vaječnou tlačenku, 1 kostka masoxu, 2 ks
sterilovaná okurka, 1/2 ks oranžová paprika, 1 sklenice majonézy (250 ml), 1/2 ks červená
paprika, 6 ks - vařená vejce, 1 sklenice moravanka (kunovjanka), 1 ks cibule.
Sterilovanou zeleninu scedíme do mísy a nálev si uchováme. Přidáme na kostičky
nakrájená vejce i salám, nadrobno nakrájenou cibuli a papriky nakrájené na pásky.
Vyklopíme majonézu a všechno důkladně promícháme. Nesolíme a nepřidáváme žádné
koření! Nálev od zeleniny doplníme vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.
V jedné povaříme kostku masoxu. Do druhé nasypeme želatinu, kterou za stálého míchání zahříváme, dokud se
nerozpustí. Včas ji odtáhneme od ohně, protože varem by se želatina znehodnotila. Necháme 5 minut chladnout a
poté smícháme s vývarem z masoxu. Občas promícháme a po částečném vychladnutí smícháme v míse se
zeleninou. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a hmotu do ní nalijeme a uhladíme. Dáme do
lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout (nejlépe přes noc). Pak vaječnou tlačenku opatrně vyklopíme. Před
podáváním můžeme ozdobit kousky zeleniny a čerstvými bylinkami.
KUŘE S NÁDIVKOU
5 ks rohlíky, 1 ks cibule, pažitka, oříšek muškátový, 1 ks kuře, 125 ml
mléka, česnek, pepř mletý, 4 vejce, 200 g debrecínky, sůl, kopřivy, jarní
bylinky.
Kuře vykostíme a plníme ho nádivkou, kterou si připravíme tak, že rohlíky
nakrájíme na kostičky a vejce rozšleháme s mlékem. Na másle zpěníme
nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu, vmícháme utřený česnek,
posekanou pažitku a petrželku. Rohlíky na kostky zalijeme mlékem s vejci
a do nasáklé hmoty přidáme ostatní přísady a ještě dochutíme. Nádivka
nesmí být tuhá, podle potřeby ji ředíme mlékem. Kuře naplníme, zašijeme
a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibuli. Upečeme v troubě a podáváme nejlépe s brambory.
11
VELIKONOČNÍ PLETENEC S OŘECHY
1 kostka droždí, 100 g cukru krupice, 200 - 250 ml mléka, 500 g polohrubé
mouky, 1/4 lžičky soli, 150 g másla, 3 žloutky, 1 lžička citronové kůry, 150 g
různých ořechů a mandle, 1 vejce, 200 g cukru moučka, 2 lžíce citronové
šťávy, 2 lžíce vody, 100 g mandlových lupínků na posypání.
Z droždí, lžíce cukru krupice a několika lžic teplého mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a
promícháme se solí, změklým máslem, kváskem, zbylým krupicovým cukrem, žloutky, kůrou a mlékem. Zaděláme
tužší těsto a necháme v teple vykynout asi 2 hodiny. Ořechy překrojíme. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, do
každé části zapracujeme polovinu pistácií. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z
každého dílu těsta vyválíme 3 prameny, které spleteme do volného copu. Pletence necháme vykynout na plechu
ještě asi 20-30 minut a pak pečeme 30 minut. Z moučkového cukru, citronové šťávy a vody umícháme hladkou
polevu. Vychladlé pletence ozdobíme polevou, posypeme lupínky a necháme ztuhnout.
MAZANEC
40 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, kvásek (1/8 l mléka, 3
dkg droždí, trochu cukru), 5 dkg mandlí, 8 dkg rozinek, 1 dl mléka, 3 žloutky, citrónová
kůra, špetka soli.
Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Smísíme
mouku, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citrónovou kůru. Přidáme kvásek a zpracujeme v
těsto, do kterého zamícháme nasekané oloupané mandle a rozinky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na
teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta uhněteme kulatý bochánek, který necháme na plechu vykynout.
Nařízneme ve tvaru kříže (asi 2 cm hluboko), potřeme žloutkem a ve vyhřáté troubě upečeme.
PIŠKOTOVÝ BERÁNEK
17,5 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 3 vejce, 1/2 sklenky oleje, 1/2 sklenky horké
vody, 1/2 prášku do pečiva
Žloutky s cukrem a olejem utřeme do pěny, po částech přidáváme horkou vodu a mouku
s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do těsta lehce vmícháme. Pečeme
ve středně vyhřáté troubě.
VELIKONOČNÍ TLAČENKA
150 g šunkový salám, 1 balíček - želatina na vaječnou tlačenku, 1 kostka masoxu, 2 ks
sterilovaná okurka, 1/2 ks oranžová paprika, 1 sklenice majonézy (250 ml), 1/2 ks červená
paprika, 6 ks - vařená vejce, 1 sklenice moravanka (kunovjanka), 1 ks cibule.
Sterilovanou zeleninu scedíme do mísy a nálev si uchováme. Přidáme na kostičky
nakrájená vejce i salám, nadrobno nakrájenou cibuli a papriky nakrájené na pásky.
Vyklopíme majonézu a všechno důkladně promícháme. Nesolíme a nepřidáváme žádné
koření! Nálev od zeleniny doplníme vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.
V jedné povaříme kostku masoxu. Do druhé nasypeme želatinu, kterou za stálého míchání zahříváme, dokud se
nerozpustí. Včas ji odtáhneme od ohně, protože varem by se želatina znehodnotila. Necháme 5 minut chladnout a
poté smícháme s vývarem z masoxu. Občas promícháme a po částečném vychladnutí smícháme v míse se
zeleninou. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a hmotu do ní nalijeme a uhladíme. Dáme do
lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout (nejlépe přes noc). Pak vaječnou tlačenku opatrně vyklopíme. Před
podáváním můžeme ozdobit kousky zeleniny a čerstvými bylinkami.
KUŘE S NÁDIVKOU
5 ks rohlíky, 1 ks cibule, pažitka, oříšek muškátový, 1 ks kuře, 125 ml
mléka, česnek, pepř mletý, 4 vejce, 200 g debrecínky, sůl, kopřivy, jarní
bylinky.
Kuře vykostíme a plníme ho nádivkou, kterou si připravíme tak, že rohlíky
nakrájíme na kostičky a vejce rozšleháme s mlékem. Na másle zpěníme
nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu, vmícháme utřený česnek,
posekanou pažitku a petrželku. Rohlíky na kostky zalijeme mlékem s vejci
a do nasáklé hmoty přidáme ostatní přísady a ještě dochutíme. Nádivka
nesmí být tuhá, podle potřeby ji ředíme mlékem. Kuře naplníme, zašijeme
a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibuli. Upečeme v troubě a podáváme nejlépe s brambory.
11