Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2015
P. 10
snek medvědí RADY BABKY KOŘENÁŘKY
Připomíná konvalinku, ale na rozdíl od ní není jedovatý.
Jeho listy chutnají jako stroužky česneku, ale na rozdíl od
nich jsou výrazné.
Je to vytrvalá bylinka, vysoká asi 10 až 50 cm, má
podlouhlou asi 4 až 6 cm dlouhou a 1 až 2 cm tlustou
podzemní cibuli. Na česneku medvědím kvetou drobounké
bílé kvítky a celá rostlinka má charakteristické česnekové
aroma. Růst ho můžeme vidět jak volně podél potoků, na
vlhkých loukách či v lesích, tak i na některých
zahrádkách. Při sběru si dávejte pozor, česnek medvědí
svou podobou trochu připomíná jedovatou konvalinku,
avšak ta nemá typickou štiplavou česnekovou vůni.
V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako
česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se
nezpracovávají stroužky, ale listy, popřípadě lze využít i
cibulku či květ, ty však nemají charakteristickou jemnou
štiplavou chuť. Čerstvou nať můžete využít například jako
koření do omáček, polévek či masa. Pokud listy spaříte,
lze je podávat stejně jako špenát. Jeho další využití je
například k dozdobení jídel nebo k přípravě salátu. Dá se
přidat tam, kde byste použili česnek, pažitku či cibulovou nať.
Najemno nakrájenou cibulku česneku medvědího nasypte na chleba s máslem nebo sýrem a hned
máte chutnou svačinku. Dále ji lze přidat také jako koření do hotových omáček, polévek, k bramborám
a jiným pokrmům.
Pěstování této rostlinky je snadné a nenáročné, dá se množit jak semeny, tak cibulkami. Česneku
medvědímu se dobře daří v polostínu na severní straně, můžete zvolit například umístění pod
ovocnými stromy a podobná místa, kde by se jiným rostlinkám příliš nedařilo. Je pouze potřeba česnek
častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu.
Nejvhodnější dobou ke sběru je duben až květen či červen, ke konzumaci je nejvhodnější čerstvý
medvědí česnek, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť a vitamíny.
Pokud však máte velkou úrodu, kterou si chcete uchovat, je dobré listy
nasekat a dát je do mrazáku, nebo je popřípadě naložit do oleje, což je
však o něco pracnější. Potřebujete-li listy uchovat pár dnů, vydrží vám i v
lednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou.
V první řadě je to silné přírodní antibiotikum a antioxidant, chrání
před vznikem krevních sraženin, kardiovaskulárními chorobami
a před vznikem rakovinového bujení. Působí projímavě a
močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř. Pomáhá léčit
mykózy a ničit nežádoucí střevní bakterie, parazity a zlatého
stafylokoka. Působí proti závratím, úzkosti a nespavosti, má
pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu. Česnek
medvědí je také protiplísňový a antibakteriální, snižuje krevní
tlak, reguluje činnost žaludku, má vysoký obsah vitamínu C a
dokonce dokáže snížit potíže s krevním oběhem a
arteriosklerózou.
10
Připomíná konvalinku, ale na rozdíl od ní není jedovatý.
Jeho listy chutnají jako stroužky česneku, ale na rozdíl od
nich jsou výrazné.
Je to vytrvalá bylinka, vysoká asi 10 až 50 cm, má
podlouhlou asi 4 až 6 cm dlouhou a 1 až 2 cm tlustou
podzemní cibuli. Na česneku medvědím kvetou drobounké
bílé kvítky a celá rostlinka má charakteristické česnekové
aroma. Růst ho můžeme vidět jak volně podél potoků, na
vlhkých loukách či v lesích, tak i na některých
zahrádkách. Při sběru si dávejte pozor, česnek medvědí
svou podobou trochu připomíná jedovatou konvalinku,
avšak ta nemá typickou štiplavou česnekovou vůni.
V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako
česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se
nezpracovávají stroužky, ale listy, popřípadě lze využít i
cibulku či květ, ty však nemají charakteristickou jemnou
štiplavou chuť. Čerstvou nať můžete využít například jako
koření do omáček, polévek či masa. Pokud listy spaříte,
lze je podávat stejně jako špenát. Jeho další využití je
například k dozdobení jídel nebo k přípravě salátu. Dá se
přidat tam, kde byste použili česnek, pažitku či cibulovou nať.
Najemno nakrájenou cibulku česneku medvědího nasypte na chleba s máslem nebo sýrem a hned
máte chutnou svačinku. Dále ji lze přidat také jako koření do hotových omáček, polévek, k bramborám
a jiným pokrmům.
Pěstování této rostlinky je snadné a nenáročné, dá se množit jak semeny, tak cibulkami. Česneku
medvědímu se dobře daří v polostínu na severní straně, můžete zvolit například umístění pod
ovocnými stromy a podobná místa, kde by se jiným rostlinkám příliš nedařilo. Je pouze potřeba česnek
častěji zalévat, protože má velmi rád vlhkou půdu.
Nejvhodnější dobou ke sběru je duben až květen či červen, ke konzumaci je nejvhodnější čerstvý
medvědí česnek, protože při sušení a vaření se vytrácí jak vůně, tak chuť a vitamíny.
Pokud však máte velkou úrodu, kterou si chcete uchovat, je dobré listy
nasekat a dát je do mrazáku, nebo je popřípadě naložit do oleje, což je
však o něco pracnější. Potřebujete-li listy uchovat pár dnů, vydrží vám i v
lednici zabalené ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou.
V první řadě je to silné přírodní antibiotikum a antioxidant, chrání
před vznikem krevních sraženin, kardiovaskulárními chorobami
a před vznikem rakovinového bujení. Působí projímavě a
močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř. Pomáhá léčit
mykózy a ničit nežádoucí střevní bakterie, parazity a zlatého
stafylokoka. Působí proti závratím, úzkosti a nespavosti, má
pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu. Česnek
medvědí je také protiplísňový a antibakteriální, snižuje krevní
tlak, reguluje činnost žaludku, má vysoký obsah vitamínu C a
dokonce dokáže snížit potíže s krevním oběhem a
arteriosklerózou.
10