Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 09/2016
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KLOUZÁKY
Brambory syrové - 1 kg, sůl, 1 vejce, hrubá mouka - 150 g, strouhanka - 60 g.
Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s
vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce
ho trochu vytvarujeme. Těsto hned hážeme do vařící vody, trochu osolené, vaříme 8-
10 minut. Podáváme jako přílohu k masu, nebo jen tak s opečenou cibulkou
ŠPENÁTOVÉ BRAMBORÁKY S UZENÝM MASEM
6 brambor, 300g mraženého listového špenátu, 4 - 5 stroužků česneku, 3 vejce, 6 - 8
lžic hladké mouky, 3 - 4 lžíce smetany, 6 plátků vařeného uzeného masa, 1 špetka
mletého kmínu, mletý černý pepř, sůl, olej.
Listový špenát necháme rozmrazit a všechnu tekutinu vymačkáme. Špenát překrájíme
nahrubo. Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a osolíme. Škrobový výluh
zcela vymačkáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Nastrouhané brambory
promícháme se špenátem, vejci, smetanou a česnekem. Postupně za stálého míchání
přidáváme mouku, dokud nevznikne středně husté těstíčko. Bramborákové těstíčko se
špenátem osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme asi 20 minut rozležet. Těsto
naneseme na pánev s horkým olejem a rozetřeme na tenkou placku. Na polovinu položíme plátek uzeného masa.
Jakmile začne těsto tuhnout, přeložíme polovinu placky na maso a velmi zvolna dopékáme z obou stran do
zlatavé barvy. Špenátové bramboráky s uzeným masem podáváme teplé s čerstvou zeleninou.
ZÁPEČKY BABIČKY BOŽKY
10 brambor, sůl, 2 velce, hladká mouka – podle potřeby, 1 lžíce oleje do těsta, olej na
smažení.
Cukr, rozpuštěné máslo, nebo kysané zelí.
Brambory nastrouhejte na jemno jako na „halušky“ viz tradice, přidejte vejce, sůl, olej
a hladkou mouku, aby těsto mělo konzistenci, jako na lívance. Na oleji pečeme vyšší
placičky na sílu malíčku, opékáme z obou stran. Když máme všechno těsto zpracované a napečené placičky, dáme
svařit osolenou vodu a placičky v ní cca 2 minuty, postupně vaříme.
Po uvaření vyjmeme, omastíme rozpuštěným máslem a ocukrujeme. Můžeme použít i mák.
Tato varianta se dá použít i na slano s kysaným vysockým zelím.
SLADKÉ BRAMBORÁČKY
150g hladké mouky, 500g brambor, špetka soli, 1 vejce, mléko dle potřeby, zakysaná
smetana, jahodový džem, sezamové semínko.
Syrové brambory nastrouháme, smícháme s mlékem, vejcem, moukou, solí na těsto
hustoty klasických bramboráků. Z těsta pečeme po obou stranách placičky o velikosti
lívanců. Při pečení před obracením na druhou stranu posypeme placičku sezamovými
semínky. Podáváme teplé s kyselou smotanou a džemem.
VÁNOČNÍ BRAMBORÁČKY (prodávají se v Němečku při Vánočních trzích)
1,5 kg brambor, 4 cibule, sůl, hladká mouka, 3 vajíčka, sádlo na smažení, jablečné pyré
nebo dětskou přesnídávku. Na jemném struhadle nastrouháme brambory a cibuli,
přidáme sůl, mouku a vajíčko (ale jde to i bez něj) a umícháme těsto na bramboráky.
Pečeme na rozpálené pánvi tenké placičky do zlatova. Upečené potíráme jablečným pyré
s brusinkami a cukrem a jíme teplé.
BRAMBORÁK – máte zajímavý recepty z bramborákového těsta?
Chtěli by jste se o něj s námi podělit?
Pošlete recept na email: jana.mateaskova@gmail.com
nebo napište na facebook https://www.facebook.com/groups/325713347009/
13
KLOUZÁKY
Brambory syrové - 1 kg, sůl, 1 vejce, hrubá mouka - 150 g, strouhanka - 60 g.
Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s
vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a v ruce
ho trochu vytvarujeme. Těsto hned hážeme do vařící vody, trochu osolené, vaříme 8-
10 minut. Podáváme jako přílohu k masu, nebo jen tak s opečenou cibulkou
ŠPENÁTOVÉ BRAMBORÁKY S UZENÝM MASEM
6 brambor, 300g mraženého listového špenátu, 4 - 5 stroužků česneku, 3 vejce, 6 - 8
lžic hladké mouky, 3 - 4 lžíce smetany, 6 plátků vařeného uzeného masa, 1 špetka
mletého kmínu, mletý černý pepř, sůl, olej.
Listový špenát necháme rozmrazit a všechnu tekutinu vymačkáme. Špenát překrájíme
nahrubo. Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a osolíme. Škrobový výluh
zcela vymačkáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Nastrouhané brambory
promícháme se špenátem, vejci, smetanou a česnekem. Postupně za stálého míchání
přidáváme mouku, dokud nevznikne středně husté těstíčko. Bramborákové těstíčko se
špenátem osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme asi 20 minut rozležet. Těsto
naneseme na pánev s horkým olejem a rozetřeme na tenkou placku. Na polovinu položíme plátek uzeného masa.
Jakmile začne těsto tuhnout, přeložíme polovinu placky na maso a velmi zvolna dopékáme z obou stran do
zlatavé barvy. Špenátové bramboráky s uzeným masem podáváme teplé s čerstvou zeleninou.
ZÁPEČKY BABIČKY BOŽKY
10 brambor, sůl, 2 velce, hladká mouka – podle potřeby, 1 lžíce oleje do těsta, olej na
smažení.
Cukr, rozpuštěné máslo, nebo kysané zelí.
Brambory nastrouhejte na jemno jako na „halušky“ viz tradice, přidejte vejce, sůl, olej
a hladkou mouku, aby těsto mělo konzistenci, jako na lívance. Na oleji pečeme vyšší
placičky na sílu malíčku, opékáme z obou stran. Když máme všechno těsto zpracované a napečené placičky, dáme
svařit osolenou vodu a placičky v ní cca 2 minuty, postupně vaříme.
Po uvaření vyjmeme, omastíme rozpuštěným máslem a ocukrujeme. Můžeme použít i mák.
Tato varianta se dá použít i na slano s kysaným vysockým zelím.
SLADKÉ BRAMBORÁČKY
150g hladké mouky, 500g brambor, špetka soli, 1 vejce, mléko dle potřeby, zakysaná
smetana, jahodový džem, sezamové semínko.
Syrové brambory nastrouháme, smícháme s mlékem, vejcem, moukou, solí na těsto
hustoty klasických bramboráků. Z těsta pečeme po obou stranách placičky o velikosti
lívanců. Při pečení před obracením na druhou stranu posypeme placičku sezamovými
semínky. Podáváme teplé s kyselou smotanou a džemem.
VÁNOČNÍ BRAMBORÁČKY (prodávají se v Němečku při Vánočních trzích)
1,5 kg brambor, 4 cibule, sůl, hladká mouka, 3 vajíčka, sádlo na smažení, jablečné pyré
nebo dětskou přesnídávku. Na jemném struhadle nastrouháme brambory a cibuli,
přidáme sůl, mouku a vajíčko (ale jde to i bez něj) a umícháme těsto na bramboráky.
Pečeme na rozpálené pánvi tenké placičky do zlatova. Upečené potíráme jablečným pyré
s brusinkami a cukrem a jíme teplé.
BRAMBORÁK – máte zajímavý recepty z bramborákového těsta?
Chtěli by jste se o něj s námi podělit?
Pošlete recept na email: jana.mateaskova@gmail.com
nebo napište na facebook https://www.facebook.com/groups/325713347009/
13