Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
HRACHOVÁ POSTNÍ POLÉVKA
150 g zeleného hrachu, 250 g brambor, 30 g rostlinného tuku, 30 g hladké mouky,
půl mrkve, půl petržele a kousek celeru, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránku.
Přebraný hrách vypereme a necháme ho přes noc nabobtnat ve studené vodě.
Ráno ho uvaříme doměkka a prolisujeme. Oloupané uvařené brambory rovněž
prolisujeme a smícháme je s hrachem. V 1,5 litru vody uvaříme nastrouhanou
zeleninu, zahustíme ji světlou jíškou z tuku a mouky, přidáme brambory a hrách, se
solí rozetřený česnek a polévku ochutíme pepřem a majoránkou.
KLOUZÁKY
1 kg oloupaných syrových brambor, 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 60 g
strouhanky, 1 menší cibuli, 30 g másla, sůl
Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny
slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a
pečlivě ji promícháme. Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody,
vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle
velikosti je vaříme 8 až 10 minut. Podáváme je polité osmaženou cibulkou a
případně se syrovým kysaným zelím.
„Echt“ DOMÁCÍ HAMBURGER
500 g mletého hovězího masa, sůl, pepř.
Na žemle: 600 g mouky, 1 hrnek mléka, 1 kostka čerstvého droždí, 1 vejce, ½ másla
(nebo Hera), 2 lžičky soli, špetka cukru. Olej na potření, sezam a sůl na posypání.
Omáčka: majonéza, plnotučná hořčice, pepř, lžička whisky.
Opečená cibulka, sýr, nakládaná okurka, zelenina (rajče, okurka, salát)
Maso a koření důkladně promícháme a vypracujeme cca 9 placiček.
Žemle, ideální je nechat vypracovat těsto v domácí pekárně. Případně postupovat jako
s každým klasickým kynutým těstem. Z vykynutého těsta vytvoříme 9 bochánků, potřeme
je olejem a posypeme solí a sezamen. Dáme péct do vyhřáté trouby na cca 200°C. Na dno trouby umístíme hrnek
s vodou, pára pečivo křehčí. Karbanátky opečeme na pánvi, či grilu. Dále postupujeme jako u každého
hamburgeru, rozřízneme čerstvou žemli, natřeme omáčkou, dáme list salátu, karbanátek, omáčku, případně
kečup, sýr, opečenou cibulku a zaklopíme druhou polovinou žemle.
ZAPEČENÉ PALAČINKY PLNĚNÉ ŠPENÁTEM
1 kus cibule, 1 vejce, 200 mililitrů sladké smetany, 200 gramů Eidamu, 200
mililitrů vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 400 gramů špenátu, 2 stroužky
česneku. Připravíme si palačinky podle oblíbeného receptu nebo podle toho
mého. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekanou najemno osmahneme na
rozehřátém oleji, až zesklovatí. Přisypeme mouku a vypražíme světlou
cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme špenát a za stálého míchání
vaříme. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme prolisovaný česnek a část smetany. Podle potřeby povaříme, až
špenát zhoustne. Palačinky naplníme špenátem a naskládáme je do pekáčku. Vejce rozklepneme do zbylé
smetany, rozšleháme, vsypeme strouhaný sýr a promícháme. Směsí přelijeme špenátové palačinky v pekáčku,
mírně osolíme a můžeme zapékat. Zapečené špenátové palačinky ve smetaně pečeme asi 10 minut. Hotové
zapečené špenátové palačinky ve smetaně ihned podáváme.
OPLATKOVÉ ŘEZY
6 ks neslazených dortových oplatků, 160 g másla, 120 g jader lískových oříšků,
120 g moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce přesátého kakaa, 1 lžíce rumu, 5
lžic sladké tekuté smetany, 2 žloutky
Na dohotovení: čokoládová poleva v sáčku
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, pak přidáme přesáté kakao,
opražené oříšky, rum a dobře utřeme. Oplatky lehce pomažeme smetanou
(aby zvlhly), potřeme krémem a klademe na sebe střídavě oplatky a krém.
Strany dezertu uhladíme a zatížíme na 4 hodiny prkénkem (obaleném v papíru)
a na prkénko položíme menší závaží. Dezert nařežeme na jednotlivé řezy, ty polijeme čokoládovou polevou
rozpuštěnou v horké lázni. Necháme v lednici ztuhnout a vychladit.
11
HRACHOVÁ POSTNÍ POLÉVKA
150 g zeleného hrachu, 250 g brambor, 30 g rostlinného tuku, 30 g hladké mouky,
půl mrkve, půl petržele a kousek celeru, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránku.
Přebraný hrách vypereme a necháme ho přes noc nabobtnat ve studené vodě.
Ráno ho uvaříme doměkka a prolisujeme. Oloupané uvařené brambory rovněž
prolisujeme a smícháme je s hrachem. V 1,5 litru vody uvaříme nastrouhanou
zeleninu, zahustíme ji světlou jíškou z tuku a mouky, přidáme brambory a hrách, se
solí rozetřený česnek a polévku ochutíme pepřem a majoránkou.
KLOUZÁKY
1 kg oloupaných syrových brambor, 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 60 g
strouhanky, 1 menší cibuli, 30 g másla, sůl
Oloupané syrové brambory nastrouháme, polovinu vyloučené tekutiny
slijeme, do brambor přidáme vejce, strouhanku, mouku, směs osolíme a
pečlivě ji promícháme. Lžící, kterou vždy namočíme do vroucí vody,
vykrajujeme noky, které vkládáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Podle
velikosti je vaříme 8 až 10 minut. Podáváme je polité osmaženou cibulkou a
případně se syrovým kysaným zelím.
„Echt“ DOMÁCÍ HAMBURGER
500 g mletého hovězího masa, sůl, pepř.
Na žemle: 600 g mouky, 1 hrnek mléka, 1 kostka čerstvého droždí, 1 vejce, ½ másla
(nebo Hera), 2 lžičky soli, špetka cukru. Olej na potření, sezam a sůl na posypání.
Omáčka: majonéza, plnotučná hořčice, pepř, lžička whisky.
Opečená cibulka, sýr, nakládaná okurka, zelenina (rajče, okurka, salát)
Maso a koření důkladně promícháme a vypracujeme cca 9 placiček.
Žemle, ideální je nechat vypracovat těsto v domácí pekárně. Případně postupovat jako
s každým klasickým kynutým těstem. Z vykynutého těsta vytvoříme 9 bochánků, potřeme
je olejem a posypeme solí a sezamen. Dáme péct do vyhřáté trouby na cca 200°C. Na dno trouby umístíme hrnek
s vodou, pára pečivo křehčí. Karbanátky opečeme na pánvi, či grilu. Dále postupujeme jako u každého
hamburgeru, rozřízneme čerstvou žemli, natřeme omáčkou, dáme list salátu, karbanátek, omáčku, případně
kečup, sýr, opečenou cibulku a zaklopíme druhou polovinou žemle.
ZAPEČENÉ PALAČINKY PLNĚNÉ ŠPENÁTEM
1 kus cibule, 1 vejce, 200 mililitrů sladké smetany, 200 gramů Eidamu, 200
mililitrů vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 400 gramů špenátu, 2 stroužky
česneku. Připravíme si palačinky podle oblíbeného receptu nebo podle toho
mého. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekanou najemno osmahneme na
rozehřátém oleji, až zesklovatí. Přisypeme mouku a vypražíme světlou
cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme špenát a za stálého míchání
vaříme. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme prolisovaný česnek a část smetany. Podle potřeby povaříme, až
špenát zhoustne. Palačinky naplníme špenátem a naskládáme je do pekáčku. Vejce rozklepneme do zbylé
smetany, rozšleháme, vsypeme strouhaný sýr a promícháme. Směsí přelijeme špenátové palačinky v pekáčku,
mírně osolíme a můžeme zapékat. Zapečené špenátové palačinky ve smetaně pečeme asi 10 minut. Hotové
zapečené špenátové palačinky ve smetaně ihned podáváme.
OPLATKOVÉ ŘEZY
6 ks neslazených dortových oplatků, 160 g másla, 120 g jader lískových oříšků,
120 g moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce přesátého kakaa, 1 lžíce rumu, 5
lžic sladké tekuté smetany, 2 žloutky
Na dohotovení: čokoládová poleva v sáčku
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, pak přidáme přesáté kakao,
opražené oříšky, rum a dobře utřeme. Oplatky lehce pomažeme smetanou
(aby zvlhly), potřeme krémem a klademe na sebe střídavě oplatky a krém.
Strany dezertu uhladíme a zatížíme na 4 hodiny prkénkem (obaleném v papíru)
a na prkénko položíme menší závaží. Dezert nařežeme na jednotlivé řezy, ty polijeme čokoládovou polevou
rozpuštěnou v horké lázni. Necháme v lednici ztuhnout a vychladit.
11