Page 10 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 08/2015
P. 10
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

KARDAMON
Kardamon pochází z Indie. Do dalších zemí světa se dostal až v době antiky, kdy byl dovezen do Egypta, Řecka a
Říma. Nejvíce se využíval k dochucení rýže a masa. Nyní patří mezi jedno z nejdražších (konkrétně třetí nejdražší)
dovážených koření u nás.

Původ jeho názvu je v antické řečtině, kdy první název zněl kardamomon. Zkráceně kardamom a pak kardamon
se mu začalo říkat až později. Latinský název zní Elettaria Cardamomum a původem je z tropických pralesů

Kardamomských hor v pohoří Ghat
při jihozápadním pobřeží Indie.
Nyní se pěstuje především na
Cejlonu. Je to stále zelená rostlina,
dosahující výšky 2 až 4 metry, s
kopinatými a řapíkatými listy,
kvete žlutými květy ve tvaru
hroznů. Patří mezi příbuzné
zázvoru.

Silice kardamonová způsobuje
jeho příjemnou aromatickou vůni s
nádechem kořenitě citrónovým.
Chutná rovněž tak, kořenitě a
nasládle. V našich klimatických
podmínkách se kardamon pěstovat
bohužel nedá.

Používá se jeho plod – tedy
semeno, celé i mleté, a to jak v
potravinářství, tak v lékařství. Typická vůně se využívá ale i v tabákovém průmyslu a také při výrobě likérů a
parfémů.
Kardamonová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin.

Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:

 Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
 Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
 Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, léčbě zánětů dásní a zubů.
 Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocněním dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
 Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
 Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
 Ověřeným účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a

afrodisiakum pro mužskou část populace.
 Čaj s kardamonem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
 Semena kardamonu s medem zlepšují kvalitu zraku.
 Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.

I když je poměrně drahý, je k sehnání ve většině marketů a především v obchodech se zdravou výživou. Postačí
jej využívat střídmě. Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů,
zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví.
Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka
kardamonu dodá potravinám na chuti.
Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně
pochutnat, zkuste si špetku kardamonu přidat do kávy k prohloubení její chuti – takto je zvykem podávat čaj i
kávu v Egyptě a arabském světě.

10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15