Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 05/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 5/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BROKOLICOVÁ POLÉVKA
růžičky brokolice - 2 hrnky, řapíkatý celer, nadrobno nakrájený - 2 stonky, cibule nakrájená najemno -
1 ks, česnek, nadrcený -2 stroužky, listová zelenina (kapusta, špenát aj.) - 1 hrnek, pastinák,
oloupaný a nakrájený najemno - 1 ks,
mrkev, oloupaná a nakrájená najemno - 1 ks, zeleninový vývar - 2 hrnky, mořská sůl - 1/2
lžičky, čerstvá citronová šťáva z 1/2 citronu, kokosový olej -1 lžička, chia semínka - 1 lžíce,
oříšky a kokosové mléko na ozdobu.
V hrnci rozehřejte kokosový olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev, pastinák, celer a brokolici.
Restujte na nízkém plameni asi 5 minut, občas promíchejte. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k
varu, zakryjte pokličkou a nechejte probublávat 5–7 minut, dokud není zelenina lehce měkká, ale
ne rozvařená. Poté vmíchejte listovou zeleninu, polévku přelijte do mixéru a přidejte chia semínka a
citronovou šťávu. Mixujte do krémové konzistence. Servírujte s chia semínky a trochou kokosového mléka navrchu.
FAZOLE S CHIA SEMÍNKY
1 hrnek červených fazolí, 1 pl chia semínek, 2 pl slaniny, 1 pl oleje, špetka soli, 3 hrnky
vody
Fazole namočte ve vodě na 8 hodin a uvařte do měkka. Vodu slijte. Slaninu nakrájejte na
kostičky a smažte na oleji.
Smíchejte slaninu s fazolemi. Dochuťte solí a posypte chia semínky
SEMÍNKOVO OŘECHOVÝ BOCHNÍK
1 lžička javorového sirupu, 90 g lískových oříšků, 135 g slunečnicových semínek, 145 g ovesných vloček, 90 g lněného
semínka, 1 lžička mořské soli, 4 lžíce psyllia, 2 lžíce chia semínek, slunečnicový olej.
Smíchejte sypké ingredience. Ze sirupu, oleje a 350 ml vody ušlehejte emulzi. Přidejte k
sypkým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. Podle potřeby přidejte
vodu. Rozetřete ve formě na chleba (či na biskupský chlebíček) vymazané tukem a
nechte minimálně 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Troubu zapněte na 175 °C.
Pečte 20 minut, pak bochník přesuňte z formy na mřížku. Pečte dalších 30–40 minut.
Hotový je, když při poklepání na kůrku zní dutě. Před krájením nechte zcela vychladnout!
KRŮTÍ KARBANÁTKY S CHIA SEMÍNKY A BRAMBOROVO-DÝŇOVÁ KAŠE
500-600 g krůtích mletých prsou, 1 velká mrkev, kus dýně hokaido, 1 cibulka najemno, 1-2
stroužky prolisovaného česneku, 1 polévková lžíce chia semínek, 1 vejce, rýžová mouka dle
potřeby, 2 lžíce oleje.
Maso nameleme společně s mrkví a dýni na mlýnku. Pokud mlýnek nemáte a koupíte si maso
už namleté, tak zeleninu nastrouhejte na jemno. Všechny ingredience pečlivě promíchejte,
dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20-25 minut v troubě předehřáté na
190 stupňů. Servírujte s bramborovo-dýňovou kaší. Dýni uvařte společně s brambory v osolené a okmínované vodě a
rozšlehejte s mlékem a máslem. Podávejte se zeleninovým salátem.
SMETANOVÝ POHÁR S CHIA SEMÍNKY A OVOCEM
4 lžíce ovoce, 1 lžíce chia semínek, 150 ml kysané smetany, 70 ml mléka, datlový nebo javorový sirup
Semínka naložíme na noc do mléka a uložíme do lednice. Smetanu smícháme s nabobtnalými semínky,
lehce osladíme. Ovoce rozmačkáme s trochou sladkého sirupu. Smetanovou směs přelijeme do vyšší
sklenice a navrch přidáme ovoce a podáváme.
ZELENÝ KOKTEJL - SMOOTHIE
2 hrnky baby špenátu, 2 mražené banány, 1 hrnek mražených jahod, 1 hrnek mandlového mléka,
2 lžíce chia semínek
Banán nakrájíme na kolečka a vložíme ho alespoň na hodinu do chladničky. Pak ho dáme do
mixéru, přidáme mražené jahody, baby špenát, chia semínka a vše zalijeme mandlovým mlékem.
Všechno spolu v mixéru rozmixujeme na hladké zelené Smoothie. Přelijeme do sklenic, ozdobíme ovocem a podáváme
s brčkem.
BANÁNOVÝ KOKTEJL - SMOOTHIE - S MEDEM A CHIA SEMÍNKY
2 banány, 2 lžičky medu, 1/2 hrnku vody, 1 lžíce chia semínek.
Banány oloupeme, rozlámeme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přidáme med, chia semínka a podle
potřeby dolijeme studenou vodu. Vše rozmixujeme na krémové Smoothie.
24
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BROKOLICOVÁ POLÉVKA
růžičky brokolice - 2 hrnky, řapíkatý celer, nadrobno nakrájený - 2 stonky, cibule nakrájená najemno -
1 ks, česnek, nadrcený -2 stroužky, listová zelenina (kapusta, špenát aj.) - 1 hrnek, pastinák,
oloupaný a nakrájený najemno - 1 ks,
mrkev, oloupaná a nakrájená najemno - 1 ks, zeleninový vývar - 2 hrnky, mořská sůl - 1/2
lžičky, čerstvá citronová šťáva z 1/2 citronu, kokosový olej -1 lžička, chia semínka - 1 lžíce,
oříšky a kokosové mléko na ozdobu.
V hrnci rozehřejte kokosový olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev, pastinák, celer a brokolici.
Restujte na nízkém plameni asi 5 minut, občas promíchejte. Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k
varu, zakryjte pokličkou a nechejte probublávat 5–7 minut, dokud není zelenina lehce měkká, ale
ne rozvařená. Poté vmíchejte listovou zeleninu, polévku přelijte do mixéru a přidejte chia semínka a
citronovou šťávu. Mixujte do krémové konzistence. Servírujte s chia semínky a trochou kokosového mléka navrchu.
FAZOLE S CHIA SEMÍNKY
1 hrnek červených fazolí, 1 pl chia semínek, 2 pl slaniny, 1 pl oleje, špetka soli, 3 hrnky
vody
Fazole namočte ve vodě na 8 hodin a uvařte do měkka. Vodu slijte. Slaninu nakrájejte na
kostičky a smažte na oleji.
Smíchejte slaninu s fazolemi. Dochuťte solí a posypte chia semínky
SEMÍNKOVO OŘECHOVÝ BOCHNÍK
1 lžička javorového sirupu, 90 g lískových oříšků, 135 g slunečnicových semínek, 145 g ovesných vloček, 90 g lněného
semínka, 1 lžička mořské soli, 4 lžíce psyllia, 2 lžíce chia semínek, slunečnicový olej.
Smíchejte sypké ingredience. Ze sirupu, oleje a 350 ml vody ušlehejte emulzi. Přidejte k
sypkým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. Podle potřeby přidejte
vodu. Rozetřete ve formě na chleba (či na biskupský chlebíček) vymazané tukem a
nechte minimálně 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Troubu zapněte na 175 °C.
Pečte 20 minut, pak bochník přesuňte z formy na mřížku. Pečte dalších 30–40 minut.
Hotový je, když při poklepání na kůrku zní dutě. Před krájením nechte zcela vychladnout!
KRŮTÍ KARBANÁTKY S CHIA SEMÍNKY A BRAMBOROVO-DÝŇOVÁ KAŠE
500-600 g krůtích mletých prsou, 1 velká mrkev, kus dýně hokaido, 1 cibulka najemno, 1-2
stroužky prolisovaného česneku, 1 polévková lžíce chia semínek, 1 vejce, rýžová mouka dle
potřeby, 2 lžíce oleje.
Maso nameleme společně s mrkví a dýni na mlýnku. Pokud mlýnek nemáte a koupíte si maso
už namleté, tak zeleninu nastrouhejte na jemno. Všechny ingredience pečlivě promíchejte,
dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 20-25 minut v troubě předehřáté na
190 stupňů. Servírujte s bramborovo-dýňovou kaší. Dýni uvařte společně s brambory v osolené a okmínované vodě a
rozšlehejte s mlékem a máslem. Podávejte se zeleninovým salátem.
SMETANOVÝ POHÁR S CHIA SEMÍNKY A OVOCEM
4 lžíce ovoce, 1 lžíce chia semínek, 150 ml kysané smetany, 70 ml mléka, datlový nebo javorový sirup
Semínka naložíme na noc do mléka a uložíme do lednice. Smetanu smícháme s nabobtnalými semínky,
lehce osladíme. Ovoce rozmačkáme s trochou sladkého sirupu. Smetanovou směs přelijeme do vyšší
sklenice a navrch přidáme ovoce a podáváme.
ZELENÝ KOKTEJL - SMOOTHIE
2 hrnky baby špenátu, 2 mražené banány, 1 hrnek mražených jahod, 1 hrnek mandlového mléka,
2 lžíce chia semínek
Banán nakrájíme na kolečka a vložíme ho alespoň na hodinu do chladničky. Pak ho dáme do
mixéru, přidáme mražené jahody, baby špenát, chia semínka a vše zalijeme mandlovým mlékem.
Všechno spolu v mixéru rozmixujeme na hladké zelené Smoothie. Přelijeme do sklenic, ozdobíme ovocem a podáváme
s brčkem.
BANÁNOVÝ KOKTEJL - SMOOTHIE - S MEDEM A CHIA SEMÍNKY
2 banány, 2 lžičky medu, 1/2 hrnku vody, 1 lžíce chia semínek.
Banány oloupeme, rozlámeme na menší kousky a vložíme do mixéru. Přidáme med, chia semínka a podle
potřeby dolijeme studenou vodu. Vše rozmixujeme na krémové Smoothie.
24