Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 05/2018
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 5/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

CHIA SEMÍNKA
Posední roky se tato semínka stala hitem, ke koupi jsou prakticky v každém obchodě.
Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka chia k
hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali výbornou
fyzickou kondicí a zdravím. Na tom se podstatným způsobem podílela i semínka
chia. Společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem patřila mezi základní kameny
aztéckého jídelníčku

Chia -šalvěj španělská ( salvia hispanica ), rostla dříve jako jednoletá planá
bylina, jejíž výška je asi metr a na konci každého stonku má fialové nebo bílé
květy. Chio šalvěj hispánská semena - přírodní olejnaté semeno ( obsahuje 30%
olejů), neuvěřitelně bohaté na živiny. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin,
vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin v těle, při zvýšené
fyzické aktivity a stresu.
Chia, šalvěj hispánská je velký dodavatel vápníku potřebný pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí,
sportovců, a aby se zabránilo snížení osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena
obsahují 5 krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech. Chia
působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku.
Chia semena jsou zdrojem dalších minerálů: hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro
tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinní systém. Studie ukázaly, že Chia semínka obsahují 3 krát více
železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Je vynikajícím zdrojem fosforu pro normální fungování
nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek
aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání
vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden, a některé další, jsou
důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů a endokrinní systém. Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2,
B3, B9, B12 které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti.

Chia semínka: zlepšují imunitu, výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoj
dítěte, podporuje rychlé a úplné uzdravení v poporodním období.
Působí na stav pokožky, hydratují zevnitř – hydrofilní ochrana před dehydratací organismu (podobně jako bazalkové
semínko), přispívá ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu, vhodný pro diabetiky, vysoký obsah rostlinného
vápníku, zdroj energie při fyzické a psychické námaze, zlepšuje regeneraci pohybového aparátu a odstraňuje záněty a
bolesti ve svalech a kloubech, zkracuje dobu regenerace svalů, neobsahuje lepek ( Celiakie ), jsou bohatá na proteiny a
tím podporují růst svalové hmoty, semena obsahují cca 16% rostliného proteinu, jsou vhodná při redukčních dietách a
hubnutí, vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, nejvíce v přírodní podobě, prevence proti vzniku Alzheimerovy
choroby a psoriázy ( lupénky ), snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje riziko cévní mozkové
příhody, snižuje riziko osteoporózy, prevence proti vzniku rakoviny ( vitamínu B-17 ( amygdalin ), podporuje
metabolismus a kvalitu stolice.

Jak konzumovat semínka chia?
Semínky si lze posypat salát, přidat je do jogurtu, ale i do ovocného smoothie, zahustit jimi polévku, přidat do těsta,
ovesné kaše.

Jedna porce (28 gramů) chia semínek obsahuje následující živiny: Vláknina: 11 gramů. Bílkoviny: 4 gramy. Tuk: 9
gramů (z toho 5 připadá na omega 3-mastné kyseliny). Vápník: 18% doporučené denní dávky (DDD). Mangan: 30%
DDD. Hořčík: 30% DDD. Fosfor: 27% DDD.

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28