Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 04/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 4/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
POMERANČOVÁ MARMELÁDA
1 kg pomerančů s tlustou kůrou (popř. řádně umyté pod proudem horké vody), 1/5 kg -želírovací cukr.
Pomeranče opláchneme v horké vodě, případně očistíme jemným kartáčkem a tence
oloupeme. Kůru nakrájíme na tenké proužky. Pomeranče rozpůlíme a šťávu vymačkáme.
Obsah šťávy doplníme vodou do 2,5 litru. Dužinu včetně semínek (pomáhají k želírování)
vložíme v plátěném pytlíčku nebo pečlivě zabalenou v gáze do šťávy v míse, přidáme i tenké
proužky kůry a necháme přes noc odstát. Druhý den obsah mísy přelijeme do hrnce a na
prudším ohni asi 2 hodiny vaříme. Tkaninu s dužinou vyjmeme a změříme objem tekutiny. Na
každý čtvrt litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a
během toho párkrát zamícháme. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zamícháme a
vyzkoušíme, zda správně zželírovala. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je
uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se
proužky kůry rovnoměrně ve sklenici rozmístily.
KUŘE NA POMERANČÍCH S BRUSINKAMI
2 ks kuřecích prsních řízků, 6 koleček velkého pomeranče i s kůrou, 4 lžíce zavařených
brusinek, 4 větvičky rozmarýnu, sůl.
Do zapékací misky vložíme maso, lehce osolíme, vedle masa položíme pomeranč a misku
doplníme brusinkami a rozmarýnem. Maso mírně podlijeme vodou, jen aby se nepřipálilo,
než pustí šťávu. Misku přiklopíme poklicí, pečeme v troubě při 160ºC až maso změkne a
chutě se propojí. Podáváme s rýží nebo nasucho pečeným bramborami. Důležité je dusit
raději při mírné teplotě a déle, aby se šťáva moc nevypekla. Tato úprava je velmi šetrná,
nedochází k přepalováni tuku.
SALÁT S KUŘECÍM MASEM A POMERANČEM
pár listů salátu (ledový, hlávkový, římský), 100 g pórku, 150 g kuřecích prsou, 2 lžíce
olivového oleje, 1 pomeranč,
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půlka pomeranče, 1 lžička medu, sůl
Salát omyjeme, natrháme na kousky a dáme do mísy, talíře. Pórek omyjeme, nakrájíme a
smícháme se salátem. Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a opečeme na oleji.
Pomeranč oloupeme a rozdělíme ho na měsíčky, které překrojíme na půlku a přidáme k
salátu. Půlku pomeranče odšťavníme, smícháme s olejem, medem a metličkou lehce
zašleháme. Vlijeme na salát a jemně promícháme. Podáváme s pečivem nebo s těstovinami, bramborami.
POMERANČOVÝ DORTÍK
pomeranče - 3 kusy, vejce - 4 kusy, mouka pšeničná hladká - 100 gramů, cukr krupice -
70 gramů, dětská krupice - 80 gramů, sůl, máslo (na vymazání plechu), mouka pšeničná
hrubá (na vysypání plechu)
Na pomerančový přeliv: pomeranče - 3 kusy, cukr krupice - 70 gramů.
Na těsto omyjeme jeden pomeranč důkladně teplou vodou a nastrouháme z něj dvě
lžičky kůry. Nasypeme ji do mísy, přidáme žloutky a cukr a ušleháme hustou pěnu.
Vmícháme do ní krupičku a šťávu vymačkanou ze všech tří pomerančů a necháme 10 minut stát. Mezitím ušleháme z
bílků a špetky soli tuhý sníh, opatrně ho navršíme na žloutkovou hmotu, navrch nasypeme hladkou mouku a směs
opatrně pomocí vařečky překládáme ze strany na stranu, dokud se všechny přísady nespojí. Připravené těsto nalijeme
do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 20 - 25
minut. Mezitím připravíme pomerančový přeliv. Šťávu ze všech pomerančů a cukr smícháme v kastrůlku a povaříme na
hustý sirup. Upečený piškot vyjmeme z trouby a buď ho připraveným sirupem přelijeme celý nebo až jednotlivé dílky
na talířcích.
ZIMNÍ KOKTEJL (SMOOTHIE)
pomeranč 1 a půl ks, ananasová šťáva dle potřeby, led 5 kostek, špetka mleté skořice, čerstvá
citronová šťáva, čerstvý zázvor 0,5cm
Pomeranč oloupejte a nakrájejte, vložte do mixéru, přidejte plátek zázvoru, zalijte ananasovým
džusem, přidejte špetku skořice a pár kapek citronové šťávy. Promixujte dohladka. Přidejte kostky
ledu, přepněte mixér na mód P a ještě chvíli mixujte.
25
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
POMERANČOVÁ MARMELÁDA
1 kg pomerančů s tlustou kůrou (popř. řádně umyté pod proudem horké vody), 1/5 kg -želírovací cukr.
Pomeranče opláchneme v horké vodě, případně očistíme jemným kartáčkem a tence
oloupeme. Kůru nakrájíme na tenké proužky. Pomeranče rozpůlíme a šťávu vymačkáme.
Obsah šťávy doplníme vodou do 2,5 litru. Dužinu včetně semínek (pomáhají k želírování)
vložíme v plátěném pytlíčku nebo pečlivě zabalenou v gáze do šťávy v míse, přidáme i tenké
proužky kůry a necháme přes noc odstát. Druhý den obsah mísy přelijeme do hrnce a na
prudším ohni asi 2 hodiny vaříme. Tkaninu s dužinou vyjmeme a změříme objem tekutiny. Na
každý čtvrt litr připadá 225 g cukru. Obě složky promícháme, necháme je asi 30 minut vařit a
během toho párkrát zamícháme. Odstavíme hrnec z plotny. Marmeládu zamícháme a
vyzkoušíme, zda správně zželírovala. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je
uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se
proužky kůry rovnoměrně ve sklenici rozmístily.
KUŘE NA POMERANČÍCH S BRUSINKAMI
2 ks kuřecích prsních řízků, 6 koleček velkého pomeranče i s kůrou, 4 lžíce zavařených
brusinek, 4 větvičky rozmarýnu, sůl.
Do zapékací misky vložíme maso, lehce osolíme, vedle masa položíme pomeranč a misku
doplníme brusinkami a rozmarýnem. Maso mírně podlijeme vodou, jen aby se nepřipálilo,
než pustí šťávu. Misku přiklopíme poklicí, pečeme v troubě při 160ºC až maso změkne a
chutě se propojí. Podáváme s rýží nebo nasucho pečeným bramborami. Důležité je dusit
raději při mírné teplotě a déle, aby se šťáva moc nevypekla. Tato úprava je velmi šetrná,
nedochází k přepalováni tuku.
SALÁT S KUŘECÍM MASEM A POMERANČEM
pár listů salátu (ledový, hlávkový, římský), 100 g pórku, 150 g kuřecích prsou, 2 lžíce
olivového oleje, 1 pomeranč,
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půlka pomeranče, 1 lžička medu, sůl
Salát omyjeme, natrháme na kousky a dáme do mísy, talíře. Pórek omyjeme, nakrájíme a
smícháme se salátem. Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a opečeme na oleji.
Pomeranč oloupeme a rozdělíme ho na měsíčky, které překrojíme na půlku a přidáme k
salátu. Půlku pomeranče odšťavníme, smícháme s olejem, medem a metličkou lehce
zašleháme. Vlijeme na salát a jemně promícháme. Podáváme s pečivem nebo s těstovinami, bramborami.
POMERANČOVÝ DORTÍK
pomeranče - 3 kusy, vejce - 4 kusy, mouka pšeničná hladká - 100 gramů, cukr krupice -
70 gramů, dětská krupice - 80 gramů, sůl, máslo (na vymazání plechu), mouka pšeničná
hrubá (na vysypání plechu)
Na pomerančový přeliv: pomeranče - 3 kusy, cukr krupice - 70 gramů.
Na těsto omyjeme jeden pomeranč důkladně teplou vodou a nastrouháme z něj dvě
lžičky kůry. Nasypeme ji do mísy, přidáme žloutky a cukr a ušleháme hustou pěnu.
Vmícháme do ní krupičku a šťávu vymačkanou ze všech tří pomerančů a necháme 10 minut stát. Mezitím ušleháme z
bílků a špetky soli tuhý sníh, opatrně ho navršíme na žloutkovou hmotu, navrch nasypeme hladkou mouku a směs
opatrně pomocí vařečky překládáme ze strany na stranu, dokud se všechny přísady nespojí. Připravené těsto nalijeme
do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 20 - 25
minut. Mezitím připravíme pomerančový přeliv. Šťávu ze všech pomerančů a cukr smícháme v kastrůlku a povaříme na
hustý sirup. Upečený piškot vyjmeme z trouby a buď ho připraveným sirupem přelijeme celý nebo až jednotlivé dílky
na talířcích.
ZIMNÍ KOKTEJL (SMOOTHIE)
pomeranč 1 a půl ks, ananasová šťáva dle potřeby, led 5 kostek, špetka mleté skořice, čerstvá
citronová šťáva, čerstvý zázvor 0,5cm
Pomeranč oloupejte a nakrájejte, vložte do mixéru, přidejte plátek zázvoru, zalijte ananasovým
džusem, přidejte špetku skořice a pár kapek citronové šťávy. Promixujte dohladka. Přidejte kostky
ledu, přepněte mixér na mód P a ještě chvíli mixujte.
25