Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2018
P. 20
ŽNICKÝ ZPRAVODAJ 3/2018

LOUŽNICKÉ TRADICE

ZABIJAČKY
K zimnímu období vždy
patřila zabijačka. Ve
většině domů v naší obci,
byl chlívek a v něm jedno
či dvě prasata. Ta se
dovezla jako selátka
z místního JZD a po celý
čas, od pozdního jara do
zimy, se vykrmovala
zbytky z domácností,
vařenými bramborami a
šrotem.
Všichni chovatelé si
s chutí obhlíželi svoje i sousedovi prasátka a těšili se na čas zabijačky.
Když nastal čas zabijačky, nikdy se na sousedy nezapomnělo a vždy se
roznášela „výslužka“ na ochutnání, prdelačka – zabijačková polévka,
jelita, jitrnice a tlačenka.
Každý měl svého oblíbeného řezníka, každý řezník měl svoje vyhlášené
jelita, jitrnice a tlačenku a každá hospodyně byla ráda, když jí maso
naporcoval přesně podle jejího přání a přesně tak, aby to měla
v mrazáku po ruce. V době kdy ještě nebyli mrazáky, tak se maso
zavařovalo do sklenic. Proto se v dřívějších dobách zabijačky konaly
výlučně v zimních mrazivých měsících, kdy bylo možné množství sádla,
masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe uchovat. Z tohoto důvodu se
v tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce svatebních hostin, při
nichž vedle ovarů, jitrnic,
jelit a pečeného masa
nesměly chybět ani na
sádle smažené kobližky,
šišky a boží milosti.
Dnes, už se staré zvyky
zabijaček tolik
nedodržují, ale hlavně v
době mrazáků a
mrazicích boxů, se
zabijačky mohou konat
celoročně. Ostatně si k ní

ani nemusíte žádného
pašíka vykrmovat.
Jednoduše v řeznictví
zakoupíte třeba jen
očištěnou půlku prasete
a zabijačku si kdykoliv
uděláte jenom z ní.

20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25