Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2018
P. 17
ŽNICKÝ ZPRAVODAJ 3/2018
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
BYLINKY PRO ZAHŘÁTÍ
Právě nyní v zimě se nám hodí vědět, které bylinky spíše
zahřívají a které naopak ochlazují organismus. Ty se
zahřívacím účinkem bychom měli teď používat častěji, zvláště
v době, kdy pociťujeme chlad, nebo se nám zdá, že na nás
„leze“ nějaká choroba.
Zázvor
Jednoznačně nejznámější bylinkou, která zahřívá, je zázvor.
Můžeme jen používat čerstvý, sušený nebo třeba i
kandovaný. Ze zázvoru nás nejvíce zahřeje čaj, který
vyrobíme takto: kousek kořene zázvoru nahrubo
nastrouháme, zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10
minut louhovat, přecedíme a osladíme medem.
Skořice
Oblíbené vánoční koření má také zahřívací účinky. Ať už ji
použijete do teplých nápojů (svařák, čaj), nebo do jídel
(jogurt), vždy vás zahřeje a navíc působí i na prohřátí
studených rukou.
před spaním a po koupeli rovnou ulehnout do postele. Lípa
Pro zahřátí organismu a vyvolání pocení (zejména na začátku
chřipky nebo jiného virového onemocnění) si připravíme
koupel z lípy. Hrst lipových květů i s listy zalijeme litrem
vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Scedíme a vlijeme
do teplé vody ve vaně – teplota koupele by neměla
přesáhnout 38 °C. Celou proceduru je nejlépe provést večer
Mateřídouška a heřmánek
Obě bylinky jsou zahřívací a společně vám vytvoří lahodný čaj pro zahřátí v dokonalé harmonii. 1 lžičku sušených květů
heřmánku a 1 lžičku sušené nati mateřídoušky zalijte šálkem vroucí vody, nechte 10–15 minut louhovat a můžeme
osladit medem. Pijte 1–2x denně, avšak pozor: mateřídouška by se neměla konzumovat dlouhodobě.
Černý bez
Čaj z květů černého bezu zahřeje při nachlazení, chřipce i zimnici. Lžíci sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody,
nechte 15 minut louhovat, sceďte a pijte při potížích až 3x denně.
Zahřívací potraviny
A pokud vám výčet bylinek nestačí, můžete sáhnout ještě po zahřívacích potravinách. Jsou to především: teplé nápoje,
teplé polévky, ryby, maso, vnitřnosti, vařená zelenina, sušené ovoce, semena (mák, sezam), rýže, jáhly, pohanka, sója,
ovesné vločky, vejce, kakao, káva, červené víno a z koření pepř, chilli a kari.
17
RADY BABKY KOŘENÁŘKY
BYLINKY PRO ZAHŘÁTÍ
Právě nyní v zimě se nám hodí vědět, které bylinky spíše
zahřívají a které naopak ochlazují organismus. Ty se
zahřívacím účinkem bychom měli teď používat častěji, zvláště
v době, kdy pociťujeme chlad, nebo se nám zdá, že na nás
„leze“ nějaká choroba.
Zázvor
Jednoznačně nejznámější bylinkou, která zahřívá, je zázvor.
Můžeme jen používat čerstvý, sušený nebo třeba i
kandovaný. Ze zázvoru nás nejvíce zahřeje čaj, který
vyrobíme takto: kousek kořene zázvoru nahrubo
nastrouháme, zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10
minut louhovat, přecedíme a osladíme medem.
Skořice
Oblíbené vánoční koření má také zahřívací účinky. Ať už ji
použijete do teplých nápojů (svařák, čaj), nebo do jídel
(jogurt), vždy vás zahřeje a navíc působí i na prohřátí
studených rukou.
před spaním a po koupeli rovnou ulehnout do postele. Lípa
Pro zahřátí organismu a vyvolání pocení (zejména na začátku
chřipky nebo jiného virového onemocnění) si připravíme
koupel z lípy. Hrst lipových květů i s listy zalijeme litrem
vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Scedíme a vlijeme
do teplé vody ve vaně – teplota koupele by neměla
přesáhnout 38 °C. Celou proceduru je nejlépe provést večer
Mateřídouška a heřmánek
Obě bylinky jsou zahřívací a společně vám vytvoří lahodný čaj pro zahřátí v dokonalé harmonii. 1 lžičku sušených květů
heřmánku a 1 lžičku sušené nati mateřídoušky zalijte šálkem vroucí vody, nechte 10–15 minut louhovat a můžeme
osladit medem. Pijte 1–2x denně, avšak pozor: mateřídouška by se neměla konzumovat dlouhodobě.
Černý bez
Čaj z květů černého bezu zahřeje při nachlazení, chřipce i zimnici. Lžíci sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody,
nechte 15 minut louhovat, sceďte a pijte při potížích až 3x denně.
Zahřívací potraviny
A pokud vám výčet bylinek nestačí, můžete sáhnout ještě po zahřívacích potravinách. Jsou to především: teplé nápoje,
teplé polévky, ryby, maso, vnitřnosti, vařená zelenina, sušené ovoce, semena (mák, sezam), rýže, jáhly, pohanka, sója,
ovesné vločky, vejce, kakao, káva, červené víno a z koření pepř, chilli a kari.
17