Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 03/2018
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 3/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
STŘAPATÉ ŘÍZKY
kuřecí stehna nebo prsa, vejce, zakysaná smetana, hladká mouka, česnek, sůl a pepř,
pažitka na zdobení, petrželka, olej na smažení.
Kuřecí stehna nebo prsa očistíme, omyjeme a důkladně vysušíme. Vykostěná stehna
nebo prsa nakrájíme na malé kousky, které osolíme a opepříme. Přidáme prolisovaný
česnek, rozmíchané vajíčka, zakysanou smetanu, petrželka a hladkou mouku.
Zpracujeme jednotnou hmotu. Na pánvi rozpálíme olej a lžící vrstvíme menší řízky,
které smažíme z obou stran do zlata. Čím menší kousky masa budete mít, tím lépe se
chutě propojí a řízky budou chutnější a jemnější.
FAZOLOVÝ PEKÁČEK S MASEM
1 lžička soli, 420 g fazolí (červených + bílých), 420 g kukuřice, 850 g rajčat
(sterilovaných), 3 lžíce oleje, 2 lžíce bramborového škrobu (solamylu) nebo tmavé jíšky,
100 ml vývaru (zeleninového), 1/2 svazku petrželky, 2 svazky jarní cibulky, 1 kg vepřového
masa.
Fazole a kukuřici scedíme, cibulky nakrájíme na hrubo, maso na kostičky. Maso opečeme,
zalijeme vývarem a dáme péct do trouby na 180°C na 30 minut. Přidáme rajčata, fazole,
kukuřici, cibulku a pečeme přikryté 40 minut.
Poté maso odkryjeme, přidáme jíšku, dosolíme, přidáme petrželku a pečeme ještě 20
minut. Pro milovníky pikantní chuti přidejte chilli.
BRAMBOROVÉ PLACKY
olej na smažení, 2 cibule, 2 vejce, 1 kg brambor
Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření scedíme, necháme vychladnout (ať si nespálíme
ruce), oloupeme, rozmačkáme v míse. Přidáme celá vejce, na velmi jemno nakrájenou
cibuli, osolíme, opepříme a během zpracovávání těsta přisypáváme mouku, dokud těsto
nepřestane lepit. Vypracujeme placky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran
dozlatova. Podáváme např. ke guláši, nebo k uzenině se zelím, skvělé jsou se špenátem.
TVAROHOVÉ ŠIŠKY
200 g polohrubé mouky, 250 g tvaroh jemný, sůl, vajíčko, cukr, strouhanka, máslo a
cukr moučkový nebo krystal, to je na chuti.
Mouku, tvaroh, sůl a vejce zamícháme a vypracujeme těsto.
Krájíme na plátky asi 3 cm široké a ty pak vyválíme na válečky. Strouhanku opražíme za
stálého míchání na suché pánvi. Šišky uvaříme ve slané vodě asi tak 5 minut. Vyndáme
a polejeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a strouhankou.
MRKVOVÁ BÁBOVKA
2 celá vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany 30%, 100 ml
mléka, 4 PL oleje, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 350 g jemně
nastrouhané mrkve. Kokos na vysypání a Hera na vymazání formy.
Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pozvolna při 160°C
asi 70 minut. Necháme zchladnout a vyklopíme. Můžeme pocukrovat.
18
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
STŘAPATÉ ŘÍZKY
kuřecí stehna nebo prsa, vejce, zakysaná smetana, hladká mouka, česnek, sůl a pepř,
pažitka na zdobení, petrželka, olej na smažení.
Kuřecí stehna nebo prsa očistíme, omyjeme a důkladně vysušíme. Vykostěná stehna
nebo prsa nakrájíme na malé kousky, které osolíme a opepříme. Přidáme prolisovaný
česnek, rozmíchané vajíčka, zakysanou smetanu, petrželka a hladkou mouku.
Zpracujeme jednotnou hmotu. Na pánvi rozpálíme olej a lžící vrstvíme menší řízky,
které smažíme z obou stran do zlata. Čím menší kousky masa budete mít, tím lépe se
chutě propojí a řízky budou chutnější a jemnější.
FAZOLOVÝ PEKÁČEK S MASEM
1 lžička soli, 420 g fazolí (červených + bílých), 420 g kukuřice, 850 g rajčat
(sterilovaných), 3 lžíce oleje, 2 lžíce bramborového škrobu (solamylu) nebo tmavé jíšky,
100 ml vývaru (zeleninového), 1/2 svazku petrželky, 2 svazky jarní cibulky, 1 kg vepřového
masa.
Fazole a kukuřici scedíme, cibulky nakrájíme na hrubo, maso na kostičky. Maso opečeme,
zalijeme vývarem a dáme péct do trouby na 180°C na 30 minut. Přidáme rajčata, fazole,
kukuřici, cibulku a pečeme přikryté 40 minut.
Poté maso odkryjeme, přidáme jíšku, dosolíme, přidáme petrželku a pečeme ještě 20
minut. Pro milovníky pikantní chuti přidejte chilli.
BRAMBOROVÉ PLACKY
olej na smažení, 2 cibule, 2 vejce, 1 kg brambor
Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření scedíme, necháme vychladnout (ať si nespálíme
ruce), oloupeme, rozmačkáme v míse. Přidáme celá vejce, na velmi jemno nakrájenou
cibuli, osolíme, opepříme a během zpracovávání těsta přisypáváme mouku, dokud těsto
nepřestane lepit. Vypracujeme placky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran
dozlatova. Podáváme např. ke guláši, nebo k uzenině se zelím, skvělé jsou se špenátem.
TVAROHOVÉ ŠIŠKY
200 g polohrubé mouky, 250 g tvaroh jemný, sůl, vajíčko, cukr, strouhanka, máslo a
cukr moučkový nebo krystal, to je na chuti.
Mouku, tvaroh, sůl a vejce zamícháme a vypracujeme těsto.
Krájíme na plátky asi 3 cm široké a ty pak vyválíme na válečky. Strouhanku opražíme za
stálého míchání na suché pánvi. Šišky uvaříme ve slané vodě asi tak 5 minut. Vyndáme
a polejeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a strouhankou.
MRKVOVÁ BÁBOVKA
2 celá vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany 30%, 100 ml
mléka, 4 PL oleje, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 350 g jemně
nastrouhané mrkve. Kokos na vysypání a Hera na vymazání formy.
Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pozvolna při 160°C
asi 70 minut. Necháme zchladnout a vyklopíme. Můžeme pocukrovat.
18