Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2018
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 2/2018

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

DUŠENÉ HOVĚZÍ NA ČERNÉM PIVU
1kg hovězí kýty nakrájené na 3-4 cm kostičky, 1 cibule na drobno, 1 mrkev
na větší kousky, 1 petržel na větší kousky, 1/2 celeru na podobně velké
kousky jako mrkev, 2 hrsti hrášku, 1/2 litru černého piva, 5 bobkových listů,
1/2 lžičky černého mletého pepře, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, sůl,
sádlo
Maso si pořádně popepříme ze všech stran a obalíme v mouce. Na sádle
dáme smažit cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme mrkev, celer a petržel a
pocukrujeme. Jakmile je cibule zlatá, zeleninu vyjmeme někam do misky a
do stejného rozehřátého hrnce dáme ještě trochu sádla a postupně maso.
Nejde o to maso naházet najednou, protože pak by se neopeklo a místo toho
se začalo dusit a pustilo by šťávu. Takže vždy opečeme ze všech stran
pořádně zprudka jen pár kousků, které pak přidáme k zelenině, až začnou hnědnout. Jakmile máme osmažené všechno
maso, na spodku hrnce se nám udělal nahnědlý výpek, ten zalijeme pivem a pořádně rozmícháme. Přidáme zeleninu a
maso, bobkový list, přiklopíme a pomalu necháme probublat alespoň 3 hodiny. Po tomto čase zkusíme, jestli už je
maso pořádně měkké, pokud ne, dusíme dál. Pokud ano, přidáme hrášek, osolíme, necháme ještě 10 minut prohřát a
podáváme. Nejlépe s pečivem nebo bramborovými noky.

SALÁT RUMCAJS
400 g měkkého salámu, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce
oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce worcestrové omáčky, 100 ml majonézy, 1
cibule, 1 sterilovaná feferonka, 3 kyselé okurky.
Připravíme si dresink. Smícháme lžíci oleje, 2 lžíce cukru, 2 lžíce hořčice, 1 lžíci
worcesteru a 1 lžíci sojové omáčky, směs krátce povaříme a necháme vychladnout.
Mezitím na malé kostičky nakrájíme salám a okurky, přidáme nadrobno nakrájenou
cibuli, feferonku a zalijeme vychladlým dresingem. Přidáme majonézu, dle chuti
osolíme a opepříme a dobře promícháme. Podáváme s pečivem.

CITRUSOVÝ SALÁT
citrusy (mandarinky, červené grapefruity, bílé grapefruity, grapefruity sweetie,
pomela, pomeranče...) - množství podle chuti, 1/2 granátového jablka, jadérka
vydlabaná, 1-2 lžíce medu, 1 menší hrst otrhaných lístků máty.
Z omytých citrusů nejprve nakrájejte tenká kolečka, která budou sloužit jako
základ salátu.
Potom z citrusů vykrájejte filátka - nejdřív ořízněte slupku včetně bílé kůry na
dužině. Pak z blanek mezi dílky vyřezávejte jednotlivá filátka. Šťávu vždy
zachyťte a nakonec všechnu prošlehejte s medem. Servírovací talíř vyložte plátky
citrusů a na ně úhledně rozložte citrusová filátka. Pokapejte medovou zálivkou a
ozdobte granátovým jablkem a mátou. Můžete doplnit třeba i kopečkem hustého
bílého jogurtu. Místo čerstvých mandarinek můžete použít i kompotované. Jsou
sladší a pomohou zmírnit případnou kyselost jiných citrusů.

MEDOVNÍKOVÁ ROLÁDA
4 vejce (4 bílky + 3 žloutky) 100 g práškového cukru 2 PL medu 120 g polohrubé
mouky 1 KL prášku do pečiva 1 KL perníkového koření na krém: 1 máslo 1
karamelové salko 300 ml mléka 1 karamelový pudinkový prášek na obalení: cca
50 g směsi strouhaného perníku a mletých ořechů.
Na roládu vyšlehejte z bílků pevný sníh, do sněhu postupně zašlehejte žloutky,
cukr a med, nakonec jen lehce vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva
a kořením. Těsto rozetřete na pečící papír a ve vyhřáté troubě na 180°C a pečte
asi 10 minut. Upečený plát ještě teplý srolujte a nechte vychladnout. Krém: z
mléka, pudinkového prášku uvařte pudink a nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte
do pěny, postupně do másla zašlehejte vychlazený pudink a karamelové Salko.
Upečený plát potřete krémem a srolujte do rolády, celou roládu potřete také
krémem a obalte směsí perníku a ořechů.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27