Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 51/2015
P. 15
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
MEDOVNÍČKOVÉ KOULE
Na těsto: 500 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 200 g moučkového
cukru, 2 ks vejce, 4 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody
Na krém: 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka, 1 balení másla
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj nepravidelné beztvaré placky, které pečeme
na 180 °C cca 10 minut, po upečení je necháme zchladnout. Zchladlé placky je
třeba rozdrtit na jemné drobečky, k drcení placek doporučuji speciální mlýnek
na tvrdé pečivo, nebo je můžeme nalámat (jako jsem to udělala já) a
rozmixujeme je v mixéru, tento postup Vám velmi usnadní práci, malé množství drobečků si při mixování nebo
mletí odložíme stranou, nejlépe jimi můžeme rovnoměrně vysypat plech (kuličky pak po nich válíme stejně, jako
bychom váleli koule na sněhuláka. V míse si smícháme krém a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu,
kterou dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly. Směs vyndáme po dvou
hodinách z lednice a už jen tvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.
VÁNOČNÍ HORKÁ ČOKOLÁDA
150 ml mléka, 80 ml sladké smetany 30 %, 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah
kakaa 70 %), 2 ks tobolky kardamomu, 2 ks hřebíčky, půl hvězdičky badyánu, cukr dle
chuti. Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna
vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou
hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by
se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.
SALÁT Z KAPUSTIČEK
500 g růžičkové kapusty, 150 g majonézy, 100 g sýru na strouhání, 1 lžička
francouzské hořčice dijon, citronová šťáva, voda, pepř, cukr, sůl
Z kapustiček odstraníme žluté a povadlé lístky a v mírně osolené vodě je uvaříme
doměkka. Měkké kapustičky necháme okapat a vychladnout, podle velikosti rozkrojíme
na polovinu nebo čtvrtinu. Majonézu promícháme s hořčicí, cukrem, solí, pepřem a
dochutíme citronovou šťávou. Kapustičky promícháme s ochucenou majonézu. Salát
rozdělíme na talířky, posypeme hustě nastrouhaným sýrem a ozdobíme červenou paprikou.
TATARÁK Z POHANKY
200 g pohanky (Pohanku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce se silným dnem.
Zalijeme ji vodou tak, aby byla tekutina asi 1 cm nad pohankou, přidáme 3-4 kuličky
nového koření, sůl a pod pokličkou přivedeme k varu, pak zdroj tepla stáhneme na
minimum. Jakmile tekutina vsákne, sundáme pokrm z tepla, přidáme plátek másla a
pohanku necháme přikrytou dojít), 1 ks cibule, strouhanka dle potřeby, worcesterská
omáčka, sladká paprika, drcený kmín, hořčice, pažitka, kečup, voda, pepř, sůl
Pohanku nebo pohankovou lámanku uvaříme v mírně osolené vodě, vodu slijeme a
pohanku necháme okapat. Ochutíme podle vlastní chuti, worchestrem, kečupem a hořčicí, okořeníme drceným
kmínem ,solí, pepřem a sladkou paprikou. Vše promícháme, pak přidáme nakrájenou cibulku a pažitku, opět
promícháme. Nakonec přidáme podle potřeby strouhanku, opět promícháme ,,pohankový tatarák" musí být polo
husté konzistence. Směs uložíme do lednice a necháme rozležet. Tatarák z pohanky mažeme na topinky potřené
česnekem, stejně jako klasický masový tatarák.
STAROČESKÝ KOČIČÁK
1 kg brambor, 500 g zelí, 200 g škvarků, 2 ks cibule, sádlo, voda, kmín, sůl
Oloupané brambory uvaříme do měkka. V druhé nádobě uvaříme zelí. Když je obojí měkké,
slijeme z brambor vodu, částečně je rozmačkáme vidličkou, pak je promícháme se zelím.
Přidáme lžičku sádla a škvarky, opět promícháme. Kočičák na talíři posypeme osmaženou
cibulkou.
15
MEDOVNÍČKOVÉ KOULE
Na těsto: 500 g hladké mouky, 60 g rozpuštěného másla, 200 g moučkového
cukru, 2 ks vejce, 4 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody
Na krém: 1 konzerva karamelového kondenzovaného mléka, 1 balení másla
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj nepravidelné beztvaré placky, které pečeme
na 180 °C cca 10 minut, po upečení je necháme zchladnout. Zchladlé placky je
třeba rozdrtit na jemné drobečky, k drcení placek doporučuji speciální mlýnek
na tvrdé pečivo, nebo je můžeme nalámat (jako jsem to udělala já) a
rozmixujeme je v mixéru, tento postup Vám velmi usnadní práci, malé množství drobečků si při mixování nebo
mletí odložíme stranou, nejlépe jimi můžeme rovnoměrně vysypat plech (kuličky pak po nich válíme stejně, jako
bychom váleli koule na sněhuláka. V míse si smícháme krém a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu,
kterou dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly. Směs vyndáme po dvou
hodinách z lednice a už jen tvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.
VÁNOČNÍ HORKÁ ČOKOLÁDA
150 ml mléka, 80 ml sladké smetany 30 %, 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah
kakaa 70 %), 2 ks tobolky kardamomu, 2 ks hřebíčky, půl hvězdičky badyánu, cukr dle
chuti. Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna
vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou
hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by
se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.
SALÁT Z KAPUSTIČEK
500 g růžičkové kapusty, 150 g majonézy, 100 g sýru na strouhání, 1 lžička
francouzské hořčice dijon, citronová šťáva, voda, pepř, cukr, sůl
Z kapustiček odstraníme žluté a povadlé lístky a v mírně osolené vodě je uvaříme
doměkka. Měkké kapustičky necháme okapat a vychladnout, podle velikosti rozkrojíme
na polovinu nebo čtvrtinu. Majonézu promícháme s hořčicí, cukrem, solí, pepřem a
dochutíme citronovou šťávou. Kapustičky promícháme s ochucenou majonézu. Salát
rozdělíme na talířky, posypeme hustě nastrouhaným sýrem a ozdobíme červenou paprikou.
TATARÁK Z POHANKY
200 g pohanky (Pohanku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce se silným dnem.
Zalijeme ji vodou tak, aby byla tekutina asi 1 cm nad pohankou, přidáme 3-4 kuličky
nového koření, sůl a pod pokličkou přivedeme k varu, pak zdroj tepla stáhneme na
minimum. Jakmile tekutina vsákne, sundáme pokrm z tepla, přidáme plátek másla a
pohanku necháme přikrytou dojít), 1 ks cibule, strouhanka dle potřeby, worcesterská
omáčka, sladká paprika, drcený kmín, hořčice, pažitka, kečup, voda, pepř, sůl
Pohanku nebo pohankovou lámanku uvaříme v mírně osolené vodě, vodu slijeme a
pohanku necháme okapat. Ochutíme podle vlastní chuti, worchestrem, kečupem a hořčicí, okořeníme drceným
kmínem ,solí, pepřem a sladkou paprikou. Vše promícháme, pak přidáme nakrájenou cibulku a pažitku, opět
promícháme. Nakonec přidáme podle potřeby strouhanku, opět promícháme ,,pohankový tatarák" musí být polo
husté konzistence. Směs uložíme do lednice a necháme rozležet. Tatarák z pohanky mažeme na topinky potřené
česnekem, stejně jako klasický masový tatarák.
STAROČESKÝ KOČIČÁK
1 kg brambor, 500 g zelí, 200 g škvarků, 2 ks cibule, sádlo, voda, kmín, sůl
Oloupané brambory uvaříme do měkka. V druhé nádobě uvaříme zelí. Když je obojí měkké,
slijeme z brambor vodu, částečně je rozmačkáme vidličkou, pak je promícháme se zelím.
Přidáme lžičku sádla a škvarky, opět promícháme. Kočičák na talíři posypeme osmaženou
cibulkou.
15