Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2016
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 48/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
LUCIINY KOČIČKY
mouka pšeničná hladká 500 gramů, máslo 100 gramů, mléko 200 mililitrů, smetana
na šlehání 50 mililitrů, vejce 2 kusy, cukr krupice 100 gramů, droždí 42 gramů,
šafrán 0,1 gramu, kardamom 1 lžíce, sůl, rozinky (na ozdobu).
Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2
lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple.
Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně
neobarví. V kastrůlku rospusťte máslo. Do větší mísy prostejte mouku, přidejte
rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 2 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek
a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple
kynout asi hodinu. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů
typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech
vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a
ozdobte rozinkami. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
COPÁNKY S KÁVOVÝM SIRUPEM
mouka pšeničná hladká 250 gramů, kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku, máslo 30
gramů, vejce 1 kus, mléko 80 mililitrů, olej
Na sirup: cukr třtinový 250 gramů, voda 500 mililitrů, káva 2 lžíce, zázvor 1 kus
(malý, cca 3 cm)
Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, vejce, mléko a
vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho a nechte chvíli rozležet. Mezitím svařte v
kastrůlku vodu s cukrem, vmíchejte kávu a nechte vychladnout. Těsto na
pomoučněném vále rozválejte na cca 3 mm silný plát, nakrájejte ho na proužky asi
1,2 cm silné a 8 cm dlouhé. Upleťte z nich copánky a kraje přimáčkněte. Usmažte je
v horkém oleji. Pak je namočte v kávovém sirupu, rozložte na mřížku a nechte oschnout.
ŠTÓLA S MARGOTKOU
mouka pšeničná hladká 500 gramů, kypřící prášek do pečiva 1 kus, cukr
moučkový 100 gramů, cukr vanilkový 1 balíček, vejce 2 kusy, tvaroh měkký 250
gramů (tučný), rum 4 lžíce, máslo 250 gramů (změklé), rozinky 1 hrst, ovoce
kandované 1 hrst, citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná), ořechy lískové 1
hrst, tyčinka Margot 3 kusy (celkem 300 g), cukr moučkový (na posypání).
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, celá vejce,
tvaroh, rum a plátky másla. Rukama vypracujte těsto, které bude držet při sobě.
Na závěr do mísy přidejte rozinky, kandované ovoce, kůru z citronu i ořechy.
Jen zběžně těsto propracujte tak, aby v z něj příměsi neodpadávaly, a nechte ho
půl hodiny odležet v lednici. Těsto pak na pomoučeém válu rozválejte na
obdélníkový plát vysoký 1 cm. Do jeho středu poskládejte na třetiny pokrájenou tyčinku Margot. Překryjte ji levou
částí, poté i pravou částí tak, že uprostřed vznikne jakýsi val. Štólu přeneste na plech s papírem na pečení, vložte
do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Po upečení ji pocukrujte.
VÁNOČNÍ POLENO
Na těsto: vejce 6 kusů, cukr 150 gramů, kakao 50 gramů, vanilkový extrakt 1 lžička
Na krém: čokoláda tmavá 175 gramů, cukr moučkový 200 gramů, máslo 225 gramů
(změklé), vanilkový extrakt 1 lžíce
Kromě toho: cukr moučkový (na poprášení papíru na pečení).
V míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zašleháme do něj 50 g cukru. V další míse
ušleháme žloutky se zbylým cukrem do husté bílé pěny. Zlehka do ní vmícháme
prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec připravený sníh.
Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rozetřeme až k okrajům.
Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený plát
necháme trochu zchladnout a pak ho překlopíme na arch papíru na pečení poprášený
moučkovým cukrem. Čokoládu na krém rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové
misce ponořené do horké vodní lázně a necháme vychladnout. V míse utřeme
moučkový cukr se změklým máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt a promícháme. Vychladlý
plát těsta potřeme připraveným krémem a zarolujeme ho jako roládu. Zbylým krémem pak potřeme poleno i na
povrchu a pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvoříme strukturu připomínající kůru.
17
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
LUCIINY KOČIČKY
mouka pšeničná hladká 500 gramů, máslo 100 gramů, mléko 200 mililitrů, smetana
na šlehání 50 mililitrů, vejce 2 kusy, cukr krupice 100 gramů, droždí 42 gramů,
šafrán 0,1 gramu, kardamom 1 lžíce, sůl, rozinky (na ozdobu).
Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2
lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple.
Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně
neobarví. V kastrůlku rospusťte máslo. Do větší mísy prostejte mouku, přidejte
rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 2 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek
a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple
kynout asi hodinu. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů
typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech
vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a
ozdobte rozinkami. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
COPÁNKY S KÁVOVÝM SIRUPEM
mouka pšeničná hladká 250 gramů, kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku, máslo 30
gramů, vejce 1 kus, mléko 80 mililitrů, olej
Na sirup: cukr třtinový 250 gramů, voda 500 mililitrů, káva 2 lžíce, zázvor 1 kus
(malý, cca 3 cm)
Mouku prosejte s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, vejce, mléko a
vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho a nechte chvíli rozležet. Mezitím svařte v
kastrůlku vodu s cukrem, vmíchejte kávu a nechte vychladnout. Těsto na
pomoučněném vále rozválejte na cca 3 mm silný plát, nakrájejte ho na proužky asi
1,2 cm silné a 8 cm dlouhé. Upleťte z nich copánky a kraje přimáčkněte. Usmažte je
v horkém oleji. Pak je namočte v kávovém sirupu, rozložte na mřížku a nechte oschnout.
ŠTÓLA S MARGOTKOU
mouka pšeničná hladká 500 gramů, kypřící prášek do pečiva 1 kus, cukr
moučkový 100 gramů, cukr vanilkový 1 balíček, vejce 2 kusy, tvaroh měkký 250
gramů (tučný), rum 4 lžíce, máslo 250 gramů (změklé), rozinky 1 hrst, ovoce
kandované 1 hrst, citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná), ořechy lískové 1
hrst, tyčinka Margot 3 kusy (celkem 300 g), cukr moučkový (na posypání).
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, celá vejce,
tvaroh, rum a plátky másla. Rukama vypracujte těsto, které bude držet při sobě.
Na závěr do mísy přidejte rozinky, kandované ovoce, kůru z citronu i ořechy.
Jen zběžně těsto propracujte tak, aby v z něj příměsi neodpadávaly, a nechte ho
půl hodiny odležet v lednici. Těsto pak na pomoučeém válu rozválejte na
obdélníkový plát vysoký 1 cm. Do jeho středu poskládejte na třetiny pokrájenou tyčinku Margot. Překryjte ji levou
částí, poté i pravou částí tak, že uprostřed vznikne jakýsi val. Štólu přeneste na plech s papírem na pečení, vložte
do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut. Po upečení ji pocukrujte.
VÁNOČNÍ POLENO
Na těsto: vejce 6 kusů, cukr 150 gramů, kakao 50 gramů, vanilkový extrakt 1 lžička
Na krém: čokoláda tmavá 175 gramů, cukr moučkový 200 gramů, máslo 225 gramů
(změklé), vanilkový extrakt 1 lžíce
Kromě toho: cukr moučkový (na poprášení papíru na pečení).
V míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zašleháme do něj 50 g cukru. V další míse
ušleháme žloutky se zbylým cukrem do husté bílé pěny. Zlehka do ní vmícháme
prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec připravený sníh.
Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rozetřeme až k okrajům.
Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený plát
necháme trochu zchladnout a pak ho překlopíme na arch papíru na pečení poprášený
moučkovým cukrem. Čokoládu na krém rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové
misce ponořené do horké vodní lázně a necháme vychladnout. V míse utřeme
moučkový cukr se změklým máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt a promícháme. Vychladlý
plát těsta potřeme připraveným krémem a zarolujeme ho jako roládu. Zbylým krémem pak potřeme poleno i na
povrchu a pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvoříme strukturu připomínající kůru.
17