Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2016
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 45/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SKLENIČKOVÝ PERNÍK
3 skleničky polohrubé mouky, 2 skleničky krystalového cukru, 2 skleničky mléka, 1,5 skleničky oleje, 2 lžíce kakaa, 2

celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 lžíce „Perníkového“ koření, 1 prášek do
pečiva.
Ve větší misce smícháme všechny sypké přísady, tedy 3 skleničky vyprosívané
polohrubé mouky a 2 skleničky krystalového cukru. Přilijeme 2 skleničky mléka a 1,5
skleničky oleje. (Suroviny naměříme jednoduše pomocí skleničky nebo hrnečku
velikosti cca 250 ml.). Dále přidáme 2 lžíce kakaa, 2 celá vajíčka, 3 lžíce medu, 2 lžíce
rumu a 1 lžíci „Perníkového koření“. Přisypeme 1 kypřící prášek do pečiva a vše dobře
promícháme. Perníkové těsto lijeme na hluboký plech vymazaný tukem a vysypaný
hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1/2 hodiny. Zdobíme
polevou (čokoládovou, citrónovou atp.), oříšky, mandlemi, nebo rozinkami, či kandovaným ovocem, které můžeme
vmíchat též do těsta. Perník po dopečení a vychladnutí lze podélně rozříznout a namazat marmeládou, povidly či
různými typy krémů.

VÁNOČNÍ PERNÍČKY
Na těsto: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 3 lžíce rozehřáté
„Hery“, 3 vejce, 1 lžíce směsi „Perníkové“ koření, 1 lžička jedlé sody, 1 vejce na potření
Na polevu: 1 bílek, 130 g práškového cukru, pár kapek citronové šťávy.

400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce rozehřátého tuku,
např. „Hery“, 3 celá vejce, 1 lžíci směsi koření „Perník“ a 1 lžičku jedlé sody smícháme a
vypracujeme v hladké a tuhé těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme odležet v
chladnu minimálně 4 hodiny – nejlépe přes noc. Těsto vyválíme na 2 – 3mm silnou placku, ze které
vykrajujeme formičkou vánoční perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 190 °C do
zlatavé barvy – asi 8 – 10 minut. Ihned po vyndání z trouby (musí být horké) je rovnoměrně potřeme rozšlehaným
vajíčkem. Vytvoří se krásný, lesklý povrch. Perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme smícháním 1
bílku, 130 g práškového cukru (cukr je třeba dvakrát prosít přes husté síto) a pár kapek citronové šťávy. Polevu
šleháme asi 20 minut. Zakryjeme ji, aby neoschla. Bílkovou polevu plníme do celofánových nebo jiných kornoutů a
zdobíme jí upečené a vychladlé perníčky dle fantazie.

STAROČESKÝ PERNÍK
Uvaříme med (na1kg medu 1 dcl vody – nejlépe med tmavý), sbíráme pěnu – uvařeno je, až se pěna přestane dělat.

Přidáme jemně natlučené koření – 9 druhů: kardamom, badyán, skořice, zázvor, hřebíček, anýz,
koriandr, muškátový květ, pepř. Necháme vychladnout na teplotu 37-400C. To je velmi důležité
jinak se nám z hmoty udělá guma. Do medu s kořením vmícháme hladkou mouku tak, aby směs
byla velmi hustá kaše. Necháme uležet nejméně 14 dní. Směs vydrží až dva roky, ale musí se
chránit před vysycháním. Polotovar před použitím zvolna přivedeme na teplotu těla, ne více. Na
pomoučněném vále vpravíme další hladkou mouku tak, aby těsto bylo značně tuhé a nelepilo se na
ruce – těsto důkladně propracujeme. Můžeme přidat i vejce, ale není to nutné. Vyválíme plát na sílu
tužky, může být i tenčí, vykrojíme příslušný kus a vmáčkneme do olejem vytřené formy. Urovnáme válečkem, nejlépe
vmáčkneme těsto palcem do formy, vyklopíme, odkrojíme přesahující těsto a vnitřní vybírání. Plech namažeme včelím
voskem a připravené figurky dáme péci do slabě vyhřáté trouby – spíše sušit – 100-1200C. Až okraje a vršky začnou
„žemlovatět (zlátnout)“, perníkové figury potřeme celým rozšlehaným vejcem do kterého můžeme přidat karamel –
směs přiměřeně naředíme. Nátěr se provádí dvakrát až třikrát. Pečeme velmi zvolna, asi ¾ hodiny

PERNÍK SE SUŠENÝM OVOCEM
200 g medu + 4 lž ić e mleḱ a, 100 g maś la, 200 g tř tinoveh́ o cukru, 330 g hladké
mouky, 1 sać ̌ ek kypř icih́ o praś ̌ ku, 2 lž ič ky perniḱ oveh́ o koř eni,́ 1,5 lž ić e kakaa
holandskeh́ o typu, 2 vejce
Náplň: 265 g meruň koveh́ o dž emu, 50 g suš enyć h meruně k, na kostič ky, 30 g rozinek,
50 g suš enyć h š vestek, na kostič ky, 60 ml meruň koveh́ o likeŕ u nebo paĺ enky
Poleva: 50 g maś la, 150 ml smetany ke š lehań i,́ 200 g hořké č okolad́ y.
Suš ené ovoce na náplň proplać hně te horkou vodou. Vš echny př iś ady na naṕ lň
smić hejte a nechte 2 hodiny stat́ , aby ovoce změ klo. Troubu př edehř ejte na 180 °C. V
kastrů lku zahř ejte med, př idejte cukr, mleḱ o a maś lo a mić hejte, až se cukr rozpusti,́ a nechte trochu zchladnout.
Mouku prosejte s kypř iciḿ práš kem, perniḱ ovyḿ koř eniḿ a kakaem. Pak př imić hejte medovou smě s a vejce a
vypracujte hladké tě sto. Polovinu tě sta rozetř ete do formy s vyš š iḿ okrajem 20x30 cm vylož ené peč iciḿ papiŕ em.
Pomoci ́ lž ič ky na povrch rozdě lte naṕ lň . Na to rozprostř ete zbylé tě sto a povrch uhlaď te. Peč te asi 45 minut, až
zapić hnutou š pejli vytah́ nete č istou. Př iś ady na polevu za staĺ eh́ o mić hań i ́ zvolna rozpusť te ve vodni ́ laź ni. Nechte miŕ ně
zchladnout a naneste na zchladlý perniḱ vyndaný z formy. Po ztuhnuti ́ kraj́ ejte na kostky.

22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27