Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 42/2018
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 43/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELÍ S KOKOSEM A NUDLEMI
400–500 g hlávkového bílého zelí, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, na tenké plátky, 1
delší zelená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na proužky, 3–4cm kousek
čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný nahrubo, 2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžičky
sezamových semínek, 20 g sušených kokosových hoblin, opražených, 4 porce rýžových
nudlí (4 bločky), sůl.
Zelí rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte ho na dlouhé a tenké nudle. Vložte je do mísy a promačkejte s trochou soli – zelí
díky tomu bude křehčí. Rozpalte velkou pánev na středním ohni a vlijte do ní olej. Jakmile se zahřeje, vsypte česnek,
chilli a zázvor a krátce vše osmahněte. Vsypte sezamová semínka a ještě chvíli opékejte. Pak přidejte kurkumu i zelí a
za občasného prohození na pánvi opékejte na nižším plameni tak, aby zelí změklo, ale zůstalo křehké. Nudle připravte
podle návodu na obalu a promíchejte je se zelím a opraženým kokosem.
TĚSTOVINY ZAPEČENÉ SE ZELÍM
½ lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formy, 1 cibule, najemno nakrájená, 1
stroužek česneku, prolisovaný, 250 g makaronů, uvařených podle návodu, 100 g
parmazánu, jemně nastrouhaného, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1,5 kg hlávkového
zelí, rozděleného na listy, 200 g nastrouhané mozzarelly, 70 ml dvanáctiprocentní
smetany, 4 vejce, lehce prošlehaná.
Předehřejte troubu na 160 °C. Na pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
Přidejte cibuli, česnek a opékejte asi 2 až 3 minuty, až cibule zesklovatí. Osmahnutou cibuli a česnek vmíchejte s
polovinou parmazánu do uvařených makaronů a podle chuti osolte a opepřete; dobře promíchejte. Do velkého hrnce
nalijte studenou vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Po částech dejte do vody vařit na minutu až dvě zelné listy; nechte
je okapat a osušte je. Mezitím smíchejte vejce se smetanou a lehce je osolte a opepřete. Formu o průměru 22 cm
vymažte a vyložte pečicím papírem. Na dno formy dejte část zelných listů, lehce je posypte parmazánem a mozzarellou
a vrstvou těstovin. Zalijte částí připravené vaječné směsi. Pokračujte ve vrstvení, až naplníte formu. Navrch dejte zelné
listy, posypte je zbývajícím sýrem a zalijte vaječnou směsí. Pečte asi 40 minut, až povrch zezlátne.
ZELÍ KVAŠENÉ VE SKLENICI
1 středně velká hlávka zelí (cca 1,5 kg), 2 lžíce mořské soli, 1 lžíce kmínu
Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů.
Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte
kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou
paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu.
Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí
a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.
Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice, velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě
důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na
celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo
přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.
MEDOVÝ KOLÁČ S OŘECHY
175 g másla, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g medu, 3 vejce, 220 g polohrubé
mouky, 1/2 kypřícího prášku, 100 g mletých vlašských ořechů.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme krupicový cukr, med a za stálého míchání necháme
cukr rozpustit.
Vlijeme do mísy, přidáme vejce a vyšleháme je. Přidáme mouku, vanilkový cukr, kypřící
prášek a mleté vlašské ořechy. Vypracujeme na těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové
formy. Pečeme při 170°C dozlatova, cca půl hodiny.
HORKÁ ČOKOLÁDA
1 červená chilli paprička, rozpůlená a zbavená semen, 1 litr 12% smetany, 1 vanilkový lusk,
podélně rozříznutý, 1 skořicový svitek, 200 g kvalitní hořké čokolády, rozlámané, 2 lžíce
třtinového cukru nebo medu (může být i víc – podle chuti), šlehaná smetana k podávání, l
lžíce kakaa na ozdobu.
V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho,
až se voda svaří na polovinu. Přeceďte a odvar uchovejte. V jiném kastrůlku zahřívejte smetanu, vanilku a skořici, až se
začnou na okrajích tvořit bublinky. Ztlumte zdroj tepla, přidejte čokoládu a oslaďte. Míchejte, až se čokoláda rozpustí.
Vypněte a vyjměte vanilku i skořici. Po částech přilévejte odvar z chilli a ochutnávejte, aby čokoláda nebyla příliš ostrá.
Podávejte v malých šálcích ozdobených kopečkem šlehané smetany poprášené kakaem.
24
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
ZELÍ S KOKOSEM A NUDLEMI
400–500 g hlávkového bílého zelí, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, na tenké plátky, 1
delší zelená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na proužky, 3–4cm kousek
čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný nahrubo, 2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžičky
sezamových semínek, 20 g sušených kokosových hoblin, opražených, 4 porce rýžových
nudlí (4 bločky), sůl.
Zelí rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte ho na dlouhé a tenké nudle. Vložte je do mísy a promačkejte s trochou soli – zelí
díky tomu bude křehčí. Rozpalte velkou pánev na středním ohni a vlijte do ní olej. Jakmile se zahřeje, vsypte česnek,
chilli a zázvor a krátce vše osmahněte. Vsypte sezamová semínka a ještě chvíli opékejte. Pak přidejte kurkumu i zelí a
za občasného prohození na pánvi opékejte na nižším plameni tak, aby zelí změklo, ale zůstalo křehké. Nudle připravte
podle návodu na obalu a promíchejte je se zelím a opraženým kokosem.
TĚSTOVINY ZAPEČENÉ SE ZELÍM
½ lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formy, 1 cibule, najemno nakrájená, 1
stroužek česneku, prolisovaný, 250 g makaronů, uvařených podle návodu, 100 g
parmazánu, jemně nastrouhaného, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, 1,5 kg hlávkového
zelí, rozděleného na listy, 200 g nastrouhané mozzarelly, 70 ml dvanáctiprocentní
smetany, 4 vejce, lehce prošlehaná.
Předehřejte troubu na 160 °C. Na pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
Přidejte cibuli, česnek a opékejte asi 2 až 3 minuty, až cibule zesklovatí. Osmahnutou cibuli a česnek vmíchejte s
polovinou parmazánu do uvařených makaronů a podle chuti osolte a opepřete; dobře promíchejte. Do velkého hrnce
nalijte studenou vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Po částech dejte do vody vařit na minutu až dvě zelné listy; nechte
je okapat a osušte je. Mezitím smíchejte vejce se smetanou a lehce je osolte a opepřete. Formu o průměru 22 cm
vymažte a vyložte pečicím papírem. Na dno formy dejte část zelných listů, lehce je posypte parmazánem a mozzarellou
a vrstvou těstovin. Zalijte částí připravené vaječné směsi. Pokračujte ve vrstvení, až naplníte formu. Navrch dejte zelné
listy, posypte je zbývajícím sýrem a zalijte vaječnou směsí. Pečte asi 40 minut, až povrch zezlátne.
ZELÍ KVAŠENÉ VE SKLENICI
1 středně velká hlávka zelí (cca 1,5 kg), 2 lžíce mořské soli, 1 lžíce kmínu
Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů.
Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte
kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou
paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu.
Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí
a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.
Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice, velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě
důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na
celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo
přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.
MEDOVÝ KOLÁČ S OŘECHY
175 g másla, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g medu, 3 vejce, 220 g polohrubé
mouky, 1/2 kypřícího prášku, 100 g mletých vlašských ořechů.
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme krupicový cukr, med a za stálého míchání necháme
cukr rozpustit.
Vlijeme do mísy, přidáme vejce a vyšleháme je. Přidáme mouku, vanilkový cukr, kypřící
prášek a mleté vlašské ořechy. Vypracujeme na těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané koláčové
formy. Pečeme při 170°C dozlatova, cca půl hodiny.
HORKÁ ČOKOLÁDA
1 červená chilli paprička, rozpůlená a zbavená semen, 1 litr 12% smetany, 1 vanilkový lusk,
podélně rozříznutý, 1 skořicový svitek, 200 g kvalitní hořké čokolády, rozlámané, 2 lžíce
třtinového cukru nebo medu (může být i víc – podle chuti), šlehaná smetana k podávání, l
lžíce kakaa na ozdobu.
V kastrůlku přiveďte k varu 400 ml vody, vložte chilli papričku a nechte bublat tak dlouho,
až se voda svaří na polovinu. Přeceďte a odvar uchovejte. V jiném kastrůlku zahřívejte smetanu, vanilku a skořici, až se
začnou na okrajích tvořit bublinky. Ztlumte zdroj tepla, přidejte čokoládu a oslaďte. Míchejte, až se čokoláda rozpustí.
Vypněte a vyjměte vanilku i skořici. Po částech přilévejte odvar z chilli a ochutnávejte, aby čokoláda nebyla příliš ostrá.
Podávejte v malých šálcích ozdobených kopečkem šlehané smetany poprášené kakaem.
24