Page 24 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 42/2016
P. 24
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 42/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KRŮTA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU
1 krůta o váze cca 6 kg, 180 g změklého másla, 230 g co nejlibovější anglické slaniny, sůl a čerstvě mletý pepř
Na šťávu: 2 lžíce hladké mouky, vývar z krůtích drobů,
Na nádivku: drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater, 4 jemně
nakrájené šalotky, 2 jemně nakrájené řapíky celeru, 200 g vařených a
nakrájených kaštanů, kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba,
6 vajec, 50 g másla, 100 ml mléka, 200 ml armagnaku, sůl a černý pepř,
svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do
mléka. Na másle orestujte
dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a
poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté
přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.
Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale
nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.
Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a
maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě
přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala. Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte.
Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř
vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a
pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.
Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a
okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane
šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná. Velký pekáč vyložte silným alobalem;
použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili.
Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a
prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C. Zabalte a vložte do trouby.
Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte
na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte
jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.
KAŠTANOVÁ POLÉVKA
Deset oloupaných kaštanů uvařte doměkka (půl hodiny), sceďte a rozmixujte na
hladkou kaši. Tu ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na másle si zpěňte
kostičky cibule, plátky stroužku česneku a nastrouhanou lžíci zázvoru. Zalijte
zeleninovým vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte. V závěru vmíchejte
hrst posekané rukoly a na talíři dozdobte zakysanou smetanou.
KAŠTANOVÁ NÁDIVKA DO PALAČINEK
Kilo jedlých kaštanů oloupejte a uvařte v sójovém mléce doměkka. Prolisované
kaštany smíchejte s 200 g medu, dření z vanilkového lusku a 100 ml ananasové
šťávy. Dobře promíchané pyré používejte do palačinek, můžete také přidat do
lívanců, vaflí…
KAŠTANOVÝ DORT
Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v mléce
doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si
nechte na ozdobu. V míse utřete do pěny 80 g másla,
žloutky ze šesti vajec, 180 g cukru a prolisované kaštany.
Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo oříšků a jemně
vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě –
vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte klasicky špejlí, jestli ještě chvilku
nepotřebuje dopéci. Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i vršek dortu a ještě posypte
posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.
24
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
KRŮTA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU
1 krůta o váze cca 6 kg, 180 g změklého másla, 230 g co nejlibovější anglické slaniny, sůl a čerstvě mletý pepř
Na šťávu: 2 lžíce hladké mouky, vývar z krůtích drobů,
Na nádivku: drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater, 4 jemně
nakrájené šalotky, 2 jemně nakrájené řapíky celeru, 200 g vařených a
nakrájených kaštanů, kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba,
6 vajec, 50 g másla, 100 ml mléka, 200 ml armagnaku, sůl a černý pepř,
svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)
Kůrky drobně nakrájejte a osmahněte na kousku másla. Pak je namočte do
mléka. Na másle orestujte
dozlatova šalotku a celer. Přihoďte pokrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a
poduste, dokud není maso měkké. Nechte trochu vychladnout, poté
přidejte chléb, vejce, bylinky a armagnac. Všechno dobře promíchejte.
Nádivku připravte podle návodu výše. Můžete přitom použít vidličku, ale
nejlepší je pracovat vlastníma rukama, směs bude stejnorodá a vláčná.
Množství nádivky je dostatečné na to, abyste mohli krůtu ‚podnadít‘, to jest vsunout část nádivky mezi kůži a
maso. Kůži okolo krku uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky a kůži zase pečlivě
přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala. Zbylou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujte.
Nepřežeňte to s množstvím, nádivka při pečení vybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř
vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a
pečte asi půl hodiny, třeba ke konci pečení krůty.
Aby nádivka při dlouhém pečení zůstala opravdu tam, kde má, využijte volné kůže: přetáhněte ji přes otvor a
okraje spojte jehlou na ptáčky. Můžete je také sešít běžnou jehlou a silnější bílou nití. Nádivka tak nedostane
šanci utéct, po upečení bude mít stejnoměrný tvar a bude hezky pevná. Velký pekáč vyložte silným alobalem;
použijte dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili.
Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete a
prsíčka poklaďte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Troubu předehřejte na 220 °C. Zabalte a vložte do trouby.
Pečte 40 minut při 220°C. Snižte na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Odkryjte fólii a sejměte slaninu, zvyšte
na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Šťávu a tuk z alobalu slijte do pekáčku, nakloňte
jej a lžící odstraňte tuk. Šťávu zaprašte moukou, vešlehejte vývar a svařte dohusta. Osolte a opepřete.
KAŠTANOVÁ POLÉVKA
Deset oloupaných kaštanů uvařte doměkka (půl hodiny), sceďte a rozmixujte na
hladkou kaši. Tu ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Na másle si zpěňte
kostičky cibule, plátky stroužku česneku a nastrouhanou lžíci zázvoru. Zalijte
zeleninovým vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte. V závěru vmíchejte
hrst posekané rukoly a na talíři dozdobte zakysanou smetanou.
KAŠTANOVÁ NÁDIVKA DO PALAČINEK
Kilo jedlých kaštanů oloupejte a uvařte v sójovém mléce doměkka. Prolisované
kaštany smíchejte s 200 g medu, dření z vanilkového lusku a 100 ml ananasové
šťávy. Dobře promíchané pyré používejte do palačinek, můžete také přidat do
lívanců, vaflí…
KAŠTANOVÝ DORT
Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v mléce
doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si
nechte na ozdobu. V míse utřete do pěny 80 g másla,
žloutky ze šesti vajec, 180 g cukru a prolisované kaštany.
Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo oříšků a jemně
vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě –
vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte klasicky špejlí, jestli ještě chvilku
nepotřebuje dopéci. Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i vršek dortu a ještě posypte
posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.
24