Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 40/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

CIBULOVÝ SALÁT S JABLKY A SE SMETANOU
2 větší cibule, 2 jablka, 2 sladkokyselé okurky, 2 dl smetany, cukr, sůl
Cibuli a jablka oloupeme a spolu s okurkami nastrouháme na hrubší nudličky. Promícháme a
zalijeme zálivkou ze smetany ochucené solí a cukrem.

DOMÁCÍ ZELŇAČKA
8 dl vývaru, 400 g kysaného zelí (bez láku), 200 g vepřové klobásy, 2 velké syrové
brambory, 1 cibule, 50 g sádla, 40 g hladké mouky, 2 dl smetany (12 %), 1 rovná lžíce
mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička kmínu, špetka mleté pálivé papriky, sůl, 1
dl zakysané smetany a nakrájená pažitka na ozdobení
Zelí překrájíme a zalijeme v hrnci polovinou vývaru. Přidáme kmín, bobkové listy,
oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme a přivedeme k varu. Mezitím v
menším hrnci opečeme na sádle nakrájené klobásy a vyjmeme je na talíř. Do sádla
přimícháme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme obě

mleté papriky a mouku a krátce za stálého míchání orestujeme. Přilijeme zbylý studený vývar, rozšleháme a směs
přilijeme do vařící se polévky. Přimícháme do ní smetanu a dále zvolna vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Pak přidáme opečenou klobásu, polévku podle chuti přisolíme a podáváme ji ozdobenou kopečkem zakysané
smetany a pažitkou.

OŘECHOVÝ CHLÉB
300 g hladké pšeničné bílé mouky, 100 g hrubé celozrnné žitné mouky, 100 g vlašských
ořechů, 2 dl vlažné vody, 15 g droždí, 1 lžička koření (koriandru a anýzu), 1/2 lžičky soli,
mouka na vál.
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme ho rozpustit. V míse smícháme obě
mouky, přidáme sůl, umleté nebo jemně nakrájené koření, přilijeme vodu s rozpuštěným
droždím a mícháme nejméně 15 minut, až vznikne hladké a tuhé těsto. Na závěr do něj
vmícháme nasekané ořechy, lehce ho posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na
teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Pak z těsta vytvarujeme na pomoučeném válu dva bochánky, položíme
je na plech s papírem na pečení, necháme znovu asi 20 minut kynout a pečeme asi 40 minut při 170 °C.

SLADKÉ ŠIŠKY Z BRAMBOR
250 g hladké mouky, 250 g roztlačených uvařených brambor, 15 g droždí, 2 vejce, 50 g
cukru, 50 g změklého másla, sůl, kůra z půl pomeranče, skořice, vanilka, olej na smažení
Mouku smícháme s bramborami, přidáme droždí roztopené v lžíci vody, vejce, cukr,
máslo, sůl, vanilku a kůru z pomeranče. Dobře vymícháme do měkkého a elastického
těsta. Zakryjeme a necháme půl hodiny kynout. Vyrobíme z těsta šišky široké asi 1,5 cm
a dlouhé 15 cm. Spojíme je do kruhu. Ukládáme je na pomoučněnou desku a necháme
je kynout, dokud zdvojnásobí svůj objem. Smažíme v oleji a trochu vychladnuté je

posypeme směsí cukru a skořice.

OŘECHOVÁ ROLÁDA SE ŠLEHAČKOU
4 vejce, 2,5 dl smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru, 80 g strouhaných vlašských
ořechů, 1 sáček vanilinového cukru, tuk na potření papíru na pečení, čokoládová poleva na
přelití hotové rolády, půlky vlašských ořechů na ozdobení
V míse utřeme moučkový cukr se žloutky a vanilinovým cukrem do pěny. Pak opatrně po
částech vmícháme sníh ušlehaný z bílků a na závěr přidáme nastrouhané ořechy. Plech
pokryjeme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem a nalijeme na něj připravené
ořechové těsto. Vložíme je do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 10 – 12

minut. Upečený plát těsta necháme na plechu s papírem vychladnout, pak ho opatrně překlopíme spodní stranou
nahoru na pracovní desku pokrytou čistým papírem na pečení, z plátu stáhneme papír, na kterém se těsto peklo,
a plát potřeme ušlehanou smetanou (část smetany si necháme stranou na ozdobení rolády). Plát těsta znovu
stočíme pomocí papíru do rolády, povrch potřeme rozehřátou čokoládovou polevou a vmáčkneme do ní půlky
větších hezkých ořechů. Roládu necháme vychladnout v chladničce a před podáváním ji ozdobíme ušlehanou
smetanou, kterou jsme si schovali.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26