Page 26 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2018
P. 26
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BRAMBORY V SÝRU
1,2 kg brambor (varný typ B), 60 g másla + na vymazání, 40 g hladké mouky + 650ml
mléka, 200 g sýra, nastrouhaného (čedaru, blaťáckého zlata, goudy, ementálu), sůl a
čerstvě mletý pepř, čerstvá petrželka k podávání.
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké́ plátky.
Zapékací ́ mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné́ ploše nebo více
menších misek vymažte máslem. Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na
středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchaní ́ opékejte asi 2 minuty. Odstavte.
Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň̌ ,
míchejte a zahřívejte, až̌ se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až̌ se rozpustí.́ Odstavte. Do
zapékací ́ mísy či misek vyskládejte třetinu plátků̊ brambor tak, aby se mírně̌ překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3
sýrové́ omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až̌ brambory změknou a povrch
zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.
DOMÁCÍ NOKY S HOUBOVOU OMÁČKOU
Na noky: 5 velkých brambor, 1 vejce, hladká mouka, podle potřeby špetka soli
Na omáčku: 300g hub (žampiony, hříbky), 1 kalíšek smetany ke šlehání, 120 ml
zeleninového vývaru, 1 malá cibule, stroužek česneku, hrst strouhaného parmezánu, 3
lžíce olivového oleje, špetka soli, čerstvě mletý pepř.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme je chvilku vychladnout a ještě vlažné je
oloupeme a nastrouháme do mísy nebo na vál. Doprostřed vyklepneme vejce, osolíme a
postupně přisypáváme hladkou mouku. Vytvoříme těsto, které se nebude lepit, ale
nebude ani moc husté. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 3 cm a nakrájíme z nich noky přibližně 3-4 cm dlouhé,
které ještě dotvarujeme vidličkou (zmáčkneme). Vaříme je v osolené vodě zhruba 2 minuty (jakmile vyplavou na
povrch, jsou vařené). Mezitím si připravíme omáčku. Rozpálíme si hlubší pánev, ve které opečeme pokrájenou cibulku a
česnek na olivovém oleji do sklovata. Přidáme pokrájené houby, které zhruba 2-3 minuty opékáme. Zalijeme
připraveným zeleninovým vývarem a smetanou. Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 10 minut, až omáčka zhoustne. Do
omáčky přidáme připravené noky a necháme chviličku prohřát. Podáváme posypané parmezánem.
PEČENÁ DÝNĚ
dýně hokaido, olivový olej, ořechy, niva, sůl
Dýni nakrájejte i se slupkou na půlměsíčky, dejte na vymazaný pekáček, lehounce
posolte, pokapejte olivovém olejem a dejte na 200° C péct asi 20 minut. Potom na
to nasypte nasekané ořechy, nechte ještě dalších cca 10 minut v troubě a na závěr
přidejte postrouhanou nivu a nechte už jenom chviličku zapéct.
JABLEČNÝ KOLÁČ
Ingredience na těsto: 200 gramů studeného rostlinného tuku Hera, 300 gramů hladké mouky, 125 gramů cukru, 1
žloutek. Ingredience na náplň: 75 gramů rozinek, 25 gramů vlašských ořechů, 1
kilogram jablek, 15 gramů cukru, 10 gramů skořice, 15 gramů strouhanky.
Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na male kousky.
Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječné žloutky. Vše
smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do
potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Dejte rozinky do misky a
zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy
nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka (1 kg je asi 6 jablek), odstraňte jádřince a
nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem (1 ½ lžíce), skořicí
(2 lžičky), rozinkami a ořechy(2 ½ lžíce). Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh
cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty
umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou (2 lžíce) a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs. Vyválejte
do tenké vrstvy zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby
tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče. Pečte v předehřáté troubě 40-50 minut. Nechte koláč
ještě 10-15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků.
Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinky. Vlašské ořechy
můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanové ořechy. Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před
pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.
26
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
BRAMBORY V SÝRU
1,2 kg brambor (varný typ B), 60 g másla + na vymazání, 40 g hladké mouky + 650ml
mléka, 200 g sýra, nastrouhaného (čedaru, blaťáckého zlata, goudy, ementálu), sůl a
čerstvě mletý pepř, čerstvá petrželka k podávání.
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké́ plátky.
Zapékací ́ mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné́ ploše nebo více
menších misek vymažte máslem. Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na
středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchaní ́ opékejte asi 2 minuty. Odstavte.
Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň̌ ,
míchejte a zahřívejte, až̌ se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až̌ se rozpustí.́ Odstavte. Do
zapékací ́ mísy či misek vyskládejte třetinu plátků̊ brambor tak, aby se mírně̌ překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3
sýrové́ omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až̌ brambory změknou a povrch
zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.
DOMÁCÍ NOKY S HOUBOVOU OMÁČKOU
Na noky: 5 velkých brambor, 1 vejce, hladká mouka, podle potřeby špetka soli
Na omáčku: 300g hub (žampiony, hříbky), 1 kalíšek smetany ke šlehání, 120 ml
zeleninového vývaru, 1 malá cibule, stroužek česneku, hrst strouhaného parmezánu, 3
lžíce olivového oleje, špetka soli, čerstvě mletý pepř.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme je chvilku vychladnout a ještě vlažné je
oloupeme a nastrouháme do mísy nebo na vál. Doprostřed vyklepneme vejce, osolíme a
postupně přisypáváme hladkou mouku. Vytvoříme těsto, které se nebude lepit, ale
nebude ani moc husté. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 3 cm a nakrájíme z nich noky přibližně 3-4 cm dlouhé,
které ještě dotvarujeme vidličkou (zmáčkneme). Vaříme je v osolené vodě zhruba 2 minuty (jakmile vyplavou na
povrch, jsou vařené). Mezitím si připravíme omáčku. Rozpálíme si hlubší pánev, ve které opečeme pokrájenou cibulku a
česnek na olivovém oleji do sklovata. Přidáme pokrájené houby, které zhruba 2-3 minuty opékáme. Zalijeme
připraveným zeleninovým vývarem a smetanou. Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 10 minut, až omáčka zhoustne. Do
omáčky přidáme připravené noky a necháme chviličku prohřát. Podáváme posypané parmezánem.
PEČENÁ DÝNĚ
dýně hokaido, olivový olej, ořechy, niva, sůl
Dýni nakrájejte i se slupkou na půlměsíčky, dejte na vymazaný pekáček, lehounce
posolte, pokapejte olivovém olejem a dejte na 200° C péct asi 20 minut. Potom na
to nasypte nasekané ořechy, nechte ještě dalších cca 10 minut v troubě a na závěr
přidejte postrouhanou nivu a nechte už jenom chviličku zapéct.
JABLEČNÝ KOLÁČ
Ingredience na těsto: 200 gramů studeného rostlinného tuku Hera, 300 gramů hladké mouky, 125 gramů cukru, 1
žloutek. Ingredience na náplň: 75 gramů rozinek, 25 gramů vlašských ořechů, 1
kilogram jablek, 15 gramů cukru, 10 gramů skořice, 15 gramů strouhanky.
Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na male kousky.
Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječné žloutky. Vše
smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do
potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Dejte rozinky do misky a
zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy
nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka (1 kg je asi 6 jablek), odstraňte jádřince a
nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem (1 ½ lžíce), skořicí
(2 lžičky), rozinkami a ořechy(2 ½ lžíce). Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh
cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty
umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou (2 lžíce) a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs. Vyválejte
do tenké vrstvy zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby
tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče. Pečte v předehřáté troubě 40-50 minut. Nechte koláč
ještě 10-15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků.
Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinky. Vlašské ořechy
můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanové ořechy. Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před
pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.
26