Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2018
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 38/2018

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

KAŠTAN – JÍROVEC MAĎAL
Kvete v květnu a červnu. Květy tvoří velké, až 30 cm dlouhé bohaté vijanovité laty. Plodem je kulovitá zelená tobolka s
ostny, uvnitř které jsou velká, leskle hnědá semena - kaštany. Kaštany dozrávají a opadají v září a říjnu.

Používá se především plod - kaštan. Občas se sbírají i květy.

Kaštan se používá zejména na různé cévní problémy. Léčí hemoroidy, záněty žil, křečové žíly, lámavost cév,
bércové vředy, sklerotizaci cév. Také pomáhá při periferním prokrvování a trombóze. Zlepšuje i
prokrvení orgánů. Podle všeho též snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při cukrovce a
jaterních potížích. Dále kaštan léčí vodnatelnost, otoky, zejména otoky lymfatických žláz. Má
protizánětlivé působení. Při vnějším použití se hodí do mastí proti revma (revmatoidní artritidě) a křečovým žilám.

Z kaštanů (případně květů) děláme pouze tinkturu. Vezmeme celé kaštany, odstraníme z nich hnědou slupku a žluté
jádro nastrouháme. Z nastrouhaných kaštanů vyrábíme tinkturu, která se dávkuje 3x 20-30 kapek. Léčebná kúra
kaštanem má trvat zhruba měsíc až dva. Kaštanová tinktura se hodí do směsi cévních tinktur z ginkga, routy,
komonice, třezalky. Při výrobě domácích mastí (kostivalové, konopné, heřmánkové) je možné do výsledného produktu,
který je stále ještě v tekutém stavu, přilít přiměřené množství kaštanové tinktury a opět mast zahřát, aby se líh i voda
odpařily. Tak se kaštan přimíchá do mastí, které slouží třeba proti křečovým žilám nebo revmatickým bolestem,

Kaštan je mírně toxický a není vhodný pro děti a těhotné ženy.
Léčba kaštanovou tinkturou by měla být omezena na 2 měsíce. Nepřekračovat stanovené dávky!

Z kaštanů se dělají průmyslově vyráběné krémy na křečové žíly, ale i proti pihám.

Účinky rostliny:
různé záněty v těle
otoky lymfatických cév, lymfatických uzlin
cévní nemoci a potíže
hemeroidy, hemoroidy, zlatá žíla
zánět žil
křečové žíly, varixy
bércové vředy
křehké cévy - fragilita kapilár
prokrvení orgánů a končetin
trombóza cév
vysoká hladina cholesterolu v krvi, hypercholesterolémie
cukrovka, diabete
jaterní potíže
vodnatelnost
otoky
protizánětlivý účinek
revma
křečové žíly
pihy

Kaštanová tinktura
Nasbíráme dostatečné množství kaštanů (podle toho, jak máme velké sklenice, které budeme plnit).
Kaštany nakrájíme na čtvrtky, můžeme je ale také nakrouhat na elektrickém kráječi – tinktura pak bude účinnější.
Pokud chceme dosáhnout maximálního účinku, kaštany oloupeme a pak nakrájíme na čtvrtky nebo nakrouháme
pomocí kráječe. Anebo si můžeme dát tu práci a oloupané kaštany nastrouhat. Nakrájenými či nastrouhanými kaštany
naplníme vhodnou skleněnou nádobu a zalijeme je 40% bílým alkoholem (např. vodkou) Necháme stát 14 až tři týdny.
Nádobu každý den opatrně protřepeme. Pak tinkturu scedíme, nejlépe přes nebarvené bylinkářské plátno, do
uzavíratelné nádoby.

25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30