Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2016
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 37/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PEČENÁ POLÉVKA – aneb kompletní menu na sváteční oběd
2 kg Hovězího masa (kližka, úpony, veverka apd.), 6 mrkví, 1 celer, 3 petržele, 1 cibule,
3 stroužky česneku, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, voda.
Do většího pekáče s pokličkou dáte všechny suroviny, zalijete vodou a dáte péct přikryté
pokličkou. Ideální je péct večer cca 3 – 4 hodiny, průběžně kontrolovat a dolévat vodu.
Vypnout a nechat v troubě do druhého dne. Druhý den pomalu dopékat do času
podávání. Zeleninu dejte zvlášť a pokrájejte, maso také a vývar přeceďte.
Podávejte vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi. Maso jako druhý chod s domácí
tatarkou a vařeným bramborem.
CELESTÝNSKÉ NUDLE
3 vajíčka, 6 lžic špaldové mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, pepř, bylinky: libeček,
petrželka, mléko a olej
V misce rozmíchejte vejce se solí, kořením a bylinkami, přidejte mouku a lžíci oleje a
postupně přilévejte mléko, dokud není těsto jemné a hladké jako na palačinky.
Na pánvi pečte jednu palačinku za druhou a nakonec je rozkrájete na nudle.

DOMÁCÍ TATARKA
1 majonéza, 4 nakládané okurky, 1 cibule, 4 kapary, lžička sardelové pasty, sůl, pepř, 1
lžíce plnotučné hořtice.
Všechny suroviny nakrájejte na jemno a smíchejte s kořením a majonézou, podávejte
vychlazené.

TVAROHOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
mouka pšeničná polohrubá 300 gramů, mléko 2 decilitry, cukr 30 gramů, olej 3 lžíce,
žloutek 1 kus, droždí 20 gramů, sůl 1 špetka
Na náplň: tvaroh měkký 500 gramů, švestky 15 kusů, vejce 1 kus, cukr 3 lžíce, moučka
škrobová 2 lžíce
Na drobenku: máslo 80 gramů, cukr 80 gramů, mouka pšeničná hrubá 80 gramů
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl,
olej a žloutek, vše zalijeme mlékem s droždím a vypracujeme vláčné těsto (nesmí se
lepit). Rozdělíme ho na dvě části, každou ihned rozprostřeme do remosky nebo koláčové
formy vyložené papírem na pečení, překryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.
Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme omyté švestky. V míse utřeme tvaroh s vejcem, cukrem a škrobovou moučkou.
Máslo, cukr a hrubou mouku promneme prsty na drobenku. Vykynuté těsto v obou formách roztáhneme po okrajích do
výšky a rozetřeme na něj tvarohovou nádivku. Na tu rozložíme půlky švestek řezem dolů a vše posypeme drobenkou.
Obě formy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláče pečeme asi 40 minut.
ŠVESTKOVÉ ČATNÍ – skvělá příloha k masu a sýrům
1 kg švestek nebo slív, vypeckovaných a nakrájených, 2–3 velká pevná jablka o celkové
hmotnosti asi ½ kg, oloupaná a nakrájená, 500 g hrušek, oloupaných a nakrájených, 1 kg
světlého přírodního cukru, 500 ml jablečného octa, 2 středně velké cibule, nasekané, 80 g
nasekaného kandovaného zázvoru, 3 stroužky česneku, jemně nasekané, 1 lžíci
hořčičných semínek, po 1 lžičce mletého koriandru, drcených sušených chilli papriček a
soli, 1 svitek skořicové kůry
Do hrnce dejte všechny ingredience. Dvacet minut pomalu prohřívejte, až se cukr rozpustí.
Občas zamíchejte.
Mírným varem za občasného promíchání vařte asi hodinu a půl. Vyjměte skořici a vlijte do sterilizovaných nádob.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26