Page 25 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 35/2016
P. 25
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 35/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
CUKETOVÁ POLÉVKA S KOPREM A HOUBOVÝMI ŠKVAREČKY
1 větší ale ještě mladá cuketa, 2 lžíce másla, 1 cibule, hovězí vývar, sůl, pár
kuliček pepře a nového koření, 2 bobkové listy, trochu hladké mouky, 1 vejce,
kelímek zakysané smetany, hrst nasekaného kopru
Houbové škvarečky: houby, množství podle chuti, sůl, špetka pepře a mletého
kmínu, olej
Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, pak přidáme cuketu
nastrouhanou na velké slzy i se slupkou, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme
kelímek bujónu, sůl a koření a asi 10 minut povaříme. V mléce rozmícháme asi 2
lžíce hladké mouky a vlijeme do polévky. Provaříme, vklepneme vejce a polévku dochutíme octem. Vypneme sporák a
do polévky přidáme zakysanou smetanu a kopr. Houby nakrájíme na plátky, vhodíme na pánev do rozehřátého oleje.
Osolíme, lehce opepříme a přidáme mletý kmín. Houby opékáme tak dlouho, až se odpaří všechna voda a z hub se
stanou zlatavé škvarečky. Do každé porce polévky na talíři dáme trochu houbových škvarečků a lžičku zakysané
smetany.
HŘÍBKOVÁ OMÁČKA
hříbky, olej, cibule, bobkový list, nové koření, drcený kmín, sladká smetana, hladká
mouka na zahuštění, sůl, mletý pepř, petrželka.
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k
ní houby, bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín. Houby restujeme do
změknutí a poté zalijeme vodou. Až se začne vařit voda, přilijeme smetanu smíchanou
s hladkou moukou a necháme provařit. Podle chuti osolíme, opepříme. Podáváme s
houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři posypeme petrželkou.
HOUSTIČKY
500 g hladké mouky, cca - 350 ml vlažného mléka, 1 kostka čerstvého droždí, 30 g sádla, 50 ml oleje, 1 vejce do těsta
a jedno na pomazání, 1-2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru na posypání: hrubozrnná sůl, mák, kmín
Nejdříve v odvážené mouce uděláme dolík na rozdrobené droždí, přidáme špetku
cukru a zalejeme vlažným mlékem. Necháme vykynout kvásek. Potom přidáme
ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou
a necháme na teplém místě kynout. Potom už jen vykrajujeme bochánky, které
vyválíme a vážeme houstičky. Pomažeme vejcem a posypeme hrubozrnnou solí,
kmínem nebo mákem. Pečeme do zčervenání. Z této várky jsem udělala těchto 9
houstiček a jednu jen ze dvou pramenů.
KUŘECÍ KOUSKY V DÝŇOVÉ OMÁČCE
250 g kuřecích řízků, můžou být i stehenní, 300 g oloupané a semínek zbavené dýně, 250 ml zeleninového vývaru, 150
ml smetany, 5 lžic přepuštěného másla, 1/2 cibule, zázvor, 1 lžička citronové šťávy,
sůl, barevný pepř, muškátový oříšek.
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a na 2 lžících
másla restujeme doměkka.
Na zbývajícím másle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme
nahrubo nastrouhanou dýni a zázvor. Chvilku restujeme, pak zalijeme vývarem,
osolíme a vaříme doměkka. Asi 10 - 15min. Měkkou dýni rozmixujeme, vrátíme
zpátky na sporák, vlijeme smetanu, přidáme opečené maso i se šťávou a provaříme.
Nakonec dochutíme citronovou šťávou a troškou muškátového oříšku a dosolíme podle chuti. Podáváme s noky, rýží,
nebo kuskusem.
TVAROHOVÉ HROMÁDKY
250 g jemného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 50 – 200 ml
mléka, špetka soli, skořice, moučkový cukr.
Tvaroh, mouku, sůl, vejce a mléko dobře smícháme v hladké těsto. Těsto
by mělo být polotuhé, počítáme s tím, že trochu zhustne, proto mléka
nejdřív méně, podle potřeby přidáváme. Necháme 10 min stát. V pánvi
rozehřejeme olej a dvěmi lžičkami do něho dáváme kupky a pečeme
z obou stran. Na talíři posypeme mletou skořicí a cukrem.
25
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
CUKETOVÁ POLÉVKA S KOPREM A HOUBOVÝMI ŠKVAREČKY
1 větší ale ještě mladá cuketa, 2 lžíce másla, 1 cibule, hovězí vývar, sůl, pár
kuliček pepře a nového koření, 2 bobkové listy, trochu hladké mouky, 1 vejce,
kelímek zakysané smetany, hrst nasekaného kopru
Houbové škvarečky: houby, množství podle chuti, sůl, špetka pepře a mletého
kmínu, olej
Na másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, pak přidáme cuketu
nastrouhanou na velké slzy i se slupkou, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme
kelímek bujónu, sůl a koření a asi 10 minut povaříme. V mléce rozmícháme asi 2
lžíce hladké mouky a vlijeme do polévky. Provaříme, vklepneme vejce a polévku dochutíme octem. Vypneme sporák a
do polévky přidáme zakysanou smetanu a kopr. Houby nakrájíme na plátky, vhodíme na pánev do rozehřátého oleje.
Osolíme, lehce opepříme a přidáme mletý kmín. Houby opékáme tak dlouho, až se odpaří všechna voda a z hub se
stanou zlatavé škvarečky. Do každé porce polévky na talíři dáme trochu houbových škvarečků a lžičku zakysané
smetany.
HŘÍBKOVÁ OMÁČKA
hříbky, olej, cibule, bobkový list, nové koření, drcený kmín, sladká smetana, hladká
mouka na zahuštění, sůl, mletý pepř, petrželka.
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme k
ní houby, bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín. Houby restujeme do
změknutí a poté zalijeme vodou. Až se začne vařit voda, přilijeme smetanu smíchanou
s hladkou moukou a necháme provařit. Podle chuti osolíme, opepříme. Podáváme s
houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři posypeme petrželkou.
HOUSTIČKY
500 g hladké mouky, cca - 350 ml vlažného mléka, 1 kostka čerstvého droždí, 30 g sádla, 50 ml oleje, 1 vejce do těsta
a jedno na pomazání, 1-2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru na posypání: hrubozrnná sůl, mák, kmín
Nejdříve v odvážené mouce uděláme dolík na rozdrobené droždí, přidáme špetku
cukru a zalejeme vlažným mlékem. Necháme vykynout kvásek. Potom přidáme
ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou
a necháme na teplém místě kynout. Potom už jen vykrajujeme bochánky, které
vyválíme a vážeme houstičky. Pomažeme vejcem a posypeme hrubozrnnou solí,
kmínem nebo mákem. Pečeme do zčervenání. Z této várky jsem udělala těchto 9
houstiček a jednu jen ze dvou pramenů.
KUŘECÍ KOUSKY V DÝŇOVÉ OMÁČCE
250 g kuřecích řízků, můžou být i stehenní, 300 g oloupané a semínek zbavené dýně, 250 ml zeleninového vývaru, 150
ml smetany, 5 lžic přepuštěného másla, 1/2 cibule, zázvor, 1 lžička citronové šťávy,
sůl, barevný pepř, muškátový oříšek.
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a na 2 lžících
másla restujeme doměkka.
Na zbývajícím másle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme
nahrubo nastrouhanou dýni a zázvor. Chvilku restujeme, pak zalijeme vývarem,
osolíme a vaříme doměkka. Asi 10 - 15min. Měkkou dýni rozmixujeme, vrátíme
zpátky na sporák, vlijeme smetanu, přidáme opečené maso i se šťávou a provaříme.
Nakonec dochutíme citronovou šťávou a troškou muškátového oříšku a dosolíme podle chuti. Podáváme s noky, rýží,
nebo kuskusem.
TVAROHOVÉ HROMÁDKY
250 g jemného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 50 – 200 ml
mléka, špetka soli, skořice, moučkový cukr.
Tvaroh, mouku, sůl, vejce a mléko dobře smícháme v hladké těsto. Těsto
by mělo být polotuhé, počítáme s tím, že trochu zhustne, proto mléka
nejdřív méně, podle potřeby přidáváme. Necháme 10 min stát. V pánvi
rozehřejeme olej a dvěmi lžičkami do něho dáváme kupky a pečeme
z obou stran. Na talíři posypeme mletou skořicí a cukrem.
25