Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2016
P. 12
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2016
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
LETNÍ MOUČNÍK – NANUK
Rozpis na 12 dezertů:
Na těsto: 80g hladké mouky, 60g krystalového cukru, 3 celá vejce, 3
vaječné žloutky
Na náplň: 180g mascarpone nebo jemného tvarohu, 100g bílé čokolády,
50g vanilkového pudinku, 2g mleté kávy, 3 lžíce šlehačky
Na polevu: 150g rozpuštěné čokolády, 50 g másla, trochu kakaa,
Ostatní: papír na pečení, špejle na nanuky.
Z bílku vyšleháme tuhý sníh ochutíme ho cukrem. Do tuhého sněhu
opatrně zapracujeme vaječné žloutky a mouku, vymícháme do hladka. Na plech vyložený papírem na pečení
pomocí lžíce nebo sáčku na zdobení cukroví nastříkáme těsto ve tvaru oválu (velikost běžného nanuku). V troubě
vyhřáté na 220 °C pečeme cca 7-10 minut. Plech vytáhneme z trouby, upečené oválky těsta otočíme a pokapeme
uvařenou a vychladlou černou kávou. Připravíme si krém; do uvařeného vanilkového pudingu přidáme v
mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu, když vychladne, hmotu smícháme se
šlehačkou a mascarpone nebo tvarohem, opět ochutíme kávou. Na připravené těstové oválky položíme držátko na
nanuky na povrch naneseme krém, dáme do mrazáku zamrazit. Ve vodní lázni připravíme čokoládu smíchanou s
máslem v které máčíme zamrazené nanuky, ty pak strčíme opět do mrazáku, aby pěkně ztuhly. Hotové tiramisu
nanuky ještě hojně posypeme kakaem a můžeme podávat.
MELOUNOVÁ LIMONÁDA
4 šálky na kostičky nakrájeného vodního melounu bez pecek, 6 šálků kostek ledu, 3,5 šálky
studené vody, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1/2 šálku bílého cukru, vysoké
sklenice bez stopky, kousky melounu na ozdobu
Tak 1/2 šálku vody spolu s cukrem přivedeme k varu, jakmile se cukr rozpustí, zdroj tepla
vypneme a do cukrového rozvaru vmícháme 3 šálky studené vody a citronovou šťávu,
necháme vychladnout. Kostky melounu nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme je
dohladka, pyré přepasírujeme přes jemné sítko. Do sklenic rozdělíme kostky ledu a melounové
pyré, zalijeme cukrovo-citronovým základem, mírně promícháme a jednotlivé sklenice nakonec ozdobíme kousky
celého melounu.
CITRONOVÉ TĚSTOVINY S BAZALKOU A ČESNEKEM
1 balení těstovin, 1 citron, 3 ks stroužku česneku, 5 lžic extra virgin
olivového oleje, čerstvá bazalka, pepř, sůl
Těstoviny uvaříme na skus ve slané vodě, česnek nakrájíme na slabé
plátky a krátce osmahneme na lžíci oleji
2. Citron řádně omyjeme v horké vodě. Pomocí škrabky si naškrábeme
asi dvě lžičky proužků a dbáme na to, aby byly jen velmi tenké. Proužky
nakrájíme na nudličky. Z citronu vymačkáme šťávu. Kůru smícháme s
osmi lžičkami vymačkané šťávy a vmícháme ji do čtyř lžic olivového
oleje. Odkapané těstoviny smícháme s citronovo-olivovou směsí a
restovaným česnekem, na mírném plameni ohřejeme. Osolíme,
opepříme čerstvým pepřem a přidáme nasekané bazalkové lístky. Nakonec můžeme posypat strouhaným
parmezánem.
TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu, 900 ml perlivé vody, 300 ml čerstvě vymačkané
citronové šťávy, 250 ml pitné vody, 150-200g cukru, plátky citrónu, kostky ledu (lístky máty).
Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou vodou a
přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit, snížíme zdroj tepla a
necháme 10 minut probublávat. Cukrový rozvar ochucený tymiánem necháme zchládnout, přelijeme
do velkého džbánu. Vmícháme citronovou šťávu, nalijeme perlivou, dobře vychlazenou, vodu.
Podáváme s kostkami ledu, ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.
12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
LETNÍ MOUČNÍK – NANUK
Rozpis na 12 dezertů:
Na těsto: 80g hladké mouky, 60g krystalového cukru, 3 celá vejce, 3
vaječné žloutky
Na náplň: 180g mascarpone nebo jemného tvarohu, 100g bílé čokolády,
50g vanilkového pudinku, 2g mleté kávy, 3 lžíce šlehačky
Na polevu: 150g rozpuštěné čokolády, 50 g másla, trochu kakaa,
Ostatní: papír na pečení, špejle na nanuky.
Z bílku vyšleháme tuhý sníh ochutíme ho cukrem. Do tuhého sněhu
opatrně zapracujeme vaječné žloutky a mouku, vymícháme do hladka. Na plech vyložený papírem na pečení
pomocí lžíce nebo sáčku na zdobení cukroví nastříkáme těsto ve tvaru oválu (velikost běžného nanuku). V troubě
vyhřáté na 220 °C pečeme cca 7-10 minut. Plech vytáhneme z trouby, upečené oválky těsta otočíme a pokapeme
uvařenou a vychladlou černou kávou. Připravíme si krém; do uvařeného vanilkového pudingu přidáme v
mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu, když vychladne, hmotu smícháme se
šlehačkou a mascarpone nebo tvarohem, opět ochutíme kávou. Na připravené těstové oválky položíme držátko na
nanuky na povrch naneseme krém, dáme do mrazáku zamrazit. Ve vodní lázni připravíme čokoládu smíchanou s
máslem v které máčíme zamrazené nanuky, ty pak strčíme opět do mrazáku, aby pěkně ztuhly. Hotové tiramisu
nanuky ještě hojně posypeme kakaem a můžeme podávat.
MELOUNOVÁ LIMONÁDA
4 šálky na kostičky nakrájeného vodního melounu bez pecek, 6 šálků kostek ledu, 3,5 šálky
studené vody, 1/2 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1/2 šálku bílého cukru, vysoké
sklenice bez stopky, kousky melounu na ozdobu
Tak 1/2 šálku vody spolu s cukrem přivedeme k varu, jakmile se cukr rozpustí, zdroj tepla
vypneme a do cukrového rozvaru vmícháme 3 šálky studené vody a citronovou šťávu,
necháme vychladnout. Kostky melounu nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme je
dohladka, pyré přepasírujeme přes jemné sítko. Do sklenic rozdělíme kostky ledu a melounové
pyré, zalijeme cukrovo-citronovým základem, mírně promícháme a jednotlivé sklenice nakonec ozdobíme kousky
celého melounu.
CITRONOVÉ TĚSTOVINY S BAZALKOU A ČESNEKEM
1 balení těstovin, 1 citron, 3 ks stroužku česneku, 5 lžic extra virgin
olivového oleje, čerstvá bazalka, pepř, sůl
Těstoviny uvaříme na skus ve slané vodě, česnek nakrájíme na slabé
plátky a krátce osmahneme na lžíci oleji
2. Citron řádně omyjeme v horké vodě. Pomocí škrabky si naškrábeme
asi dvě lžičky proužků a dbáme na to, aby byly jen velmi tenké. Proužky
nakrájíme na nudličky. Z citronu vymačkáme šťávu. Kůru smícháme s
osmi lžičkami vymačkané šťávy a vmícháme ji do čtyř lžic olivového
oleje. Odkapané těstoviny smícháme s citronovo-olivovou směsí a
restovaným česnekem, na mírném plameni ohřejeme. Osolíme,
opepříme čerstvým pepřem a přidáme nasekané bazalkové lístky. Nakonec můžeme posypat strouhaným
parmezánem.
TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu, 900 ml perlivé vody, 300 ml čerstvě vymačkané
citronové šťávy, 250 ml pitné vody, 150-200g cukru, plátky citrónu, kostky ledu (lístky máty).
Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou vodou a
přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit, snížíme zdroj tepla a
necháme 10 minut probublávat. Cukrový rozvar ochucený tymiánem necháme zchládnout, přelijeme
do velkého džbánu. Vmícháme citronovou šťávu, nalijeme perlivou, dobře vychlazenou, vodu.
Podáváme s kostkami ledu, ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.
12